Monday, August 21, 2006




Greece : The Three Islands ; Poros, Hydra and Aegina
.
Poros
Poros, facing the most picturesque Galatas, on the Peloponnese coast, offers the most beautiful narrow sea passage in Greece. During the free time in the port, you will be able to enjoy a walk through the narrow streets and walk up to the highest point for a panoramic view from the clock tower.
.
Hydra
One hour from Poros, Hydra is the most picturesque and cosmopolitan island in the Saronic Gulf. It will offer you a unique experience, with its beautiful amphitheatrical built harbour and its old mansions dominating the entrance of its small sheltered port. Hydra's contribution to the Greek Independence war of 1821 was very important. Free time for swimming in its blue waters and for a romantic walk through its narrow streets.
.
Aegina
Aegina is the most important and fertile island of the Saronic Gulf, 17 naut. miles South of Piraeus, with an area of 86km2 and a population of 15,000 inhabitants. Known for its powerful naval force during the antiquity, it was also the first capital of free independent Greece. Famous for its pistachio nuts, its green landscape, its medieval and Byzantine monuments.

Ni pulau Poros. Di lihat dari kejauhan. Memang cantik dikelilingi oleh bukit bukau dan taburan rumah di lereng lereng.

Rumah2 di sini mempunyai rekabentuk yang sama. Bumbung bewarna oren dan di cat warna putih. Seragam aje di sana sini.

Terkejut juga ramai pekedai di sini can speak Japanese. Rupanya ramai japanese tourist kat sini. Kita rasa macam alien aje sebab tak ramai Malaysian yang datang ke sini. Kira kiranye kita ni macam pioner lah dtg ke pulau ni. Ingat lagu panggilan pulau.

Gambar di ambil dari sebelah kiri. Terdapat banyak kapal2 layar dari benua eropah dan Amerika yang berlabuh di sini. Bot bot tu semua mak datuk canggih betoi. Kadang terfikir gak bila lah leh dapat satu bot cam ni. Tapi tak pernah terimagine pon lagi pon tak terigin sama kot. Kadang kekayaan ni membuat diri aku jauh dari tuhan........

Sebab rumah di sini di atas bukit jadi access utama adalah anak tangga dan lorong kecil. kalu nak angkat barang pakai keldai. Jadi masa naik atas nampak tiga makcik dok rancak bergossip. Apa lagi aku snap lah....bukan senang oi.........dulu dulu orang kampung kan suka gossip2 kat berandah kan....same ajelah dgn org sini..............

Aku kat depan souvenir shop. Tak beli apapon sebab duit dah banyak habis. Just amik angin aje

Ni lah satu bot layar yang aku kata hebat tuh......cantik kan......inilah kemewahan hidup di dunia yang tak kekal.

Ni bukan amik gambar dua polis wanita tuh tapi itulah feri yang aku naik...cruise to 3 islands.

Ni Pulau Hydra. Penduduk tak berapa ramai. Tapi senibina nya sama aje dgn lain lain di pulau pulau Greece.

Greece in blue......banyak tingkap bewarna biru dan kawasan di hiasi dgn pokok bunga kertas yang sama warna.

Jeti untuk kapal kapal nelayan dan feri pelancung berlabuh. Masa ni cuaca nyaman dan air tenang aje. api mana boleh nak di bandingkan dengan syurga kan. jauh panggang dari api.

Pakcik ni dok tunggu turis yang inginkan khidmatnye mengangkut barang barang ke hotel. Inilah satu satu traspot yg ada sebab terpaksa naik tangga dan melalui lorong kecil yang berbukit.

Budak ni sedang asyik dengan mainan nye di depan pintu. Dia tak terperasan aku amik gambar dia tuh.

Gugusan buah anggur yang membuat aku terliur. terdapat di sana sini di jadikan pokok hiasan dan sebagai peneduh.

Kanak kanak tempatan yang sedang bermain. Aku terus panggil untuk di ambil gambar. lepas aje amik gambar depa ucap kan...Thank you sir.......sopan ye mereka ini. Tapi jiwa murni mereka akan terkesan dan berubah dengan suasana keliling yang mereka akan tempuhi.

Lorong lorong sunyi yang di segarkan dengan rimbunan tumbuhan hijauan. Menarik kan???? Bila kita dapat miliki koordinasi yang begini.....Ini gerai buah dekat dengan marina. Terliur and menawan selera. Segala buah buahan ada di sini terutamanya citrus. Memang mengocak kerongkong. Ini aku degan gadis menjual pistachio nuts. Local product tapi tak lah murah sangat. Memang ada ladang kat sini tapi aku tak pergi sebab dah letih. Belilah sikit untuk di makan.

These are products derived from local pistachio nuts. Tak beli pon nengok saja. Rasa balik beli kat Bintang Supermarket lagi murah. lagi pon tak berbaloi sebab berat beg aje.

Wednesday, August 09, 2006

Greece: The Homogeneous Architechture And The Garden
Roman! ......Kalau kita ke Greece kita dapat saksikan senibina yang berunsurkan roman. Paling ketara pada tiang yang menjadi prominent bagi setiap rekabentuk. Boleh di katakan kawasan mediteranean memang beginilah rekabentuknya. Peninggalan sejarah keagungan Roman memang ketara...pergilah ke Italy, Jordan, Syria dan negara lain sama saja kesan binaan peninggalan sejarah. Di Athens tak terkecuali dengan senibina begini. Aku berpeluang mengumpul beberapa gambar yang berfaedah untuk di kongsi bersama. Kalau di Malaysia pun ada juga rumah atau bangunan yang di reka, menciplak senibina Roman dan yang paling ketara adalah bangunan KLSE. Begitu juga dengan design rumah rumah teres masa kini. Design mengikut peredaran masa tetapi mengapa design baru nampak maju dan artistik hanya pada awal tahun 90an. Kalau di lihat pada tahun sebelum 90an kebanyakkan rumah lebih kepada modular and statik. Adakah kita orang Malaysia menghadapi krisis identiti dan budaya dan masih ragu dengan senibina berunsurkan elemen tempatan. Pernah di tahun awal 80an banyak bangunan bercirikan minangkabau tetapi tak bertahan lama keranan arus rekabentuk moden telah memenangi pasaran tempatan. Cuma baru baru ini kita beralih kepada design Nusantara yang lebih menghidangkan elemen elemen air dan udara. Adakah kita baru temui ciri ciri rekabentuk tempatan atau tiada sambutan oleh faktor faktor demand semasa. Marilah kita fikirkan......


This is a typical roman pillar taken at the bottom.

This is a typical design crown of the top pillar. There must be a special name for it but I just dont know. This new crown was crafted from marble stone and placed on top of the ancient pillar. This is part of the renovation and rejuvenation work carried out to preserve the existing monuments.



There are eight numbers of roman pillars. This is a Zappeion. This long building surrounded y the National Gardens. i did not go inside junder wander around the gardens.

This building is situated at the Panepistimiou area. We walk along the Elef.Venzelou Ave to find Attica the new shopping complex. It was late in the evening. Still you can observe the roman pillars and the statues on both sides suppoeted by the pillars. That is me standing in front of the building, and decorated with orange trees at both sides.

That is me.

Athens possessed many beautiful buildings that translated the roman design. Almost all the prominent buildings having this design concept. it is so unique to have a fruit trees for landscaping especially olive and orange trees.

That is me in front of the parliment house near Syntagma Square.


A minute balcony design with cast iron. Beautiful swans facing each other symmetrically. I think the balcony is like a focal design for the flat. You can enjoy varieties of design everyway in Athens. The above is quite ordinary but looks elegent.

This building I took near Acropolis station. Similarly the balcony is weel design and presented.

These picture I took while strolling in the National Gardens. Nice arrangement of palm trees. The hard and soft landscape blended well.

You can see many orangs lying on the ground. Nobody care to pick it. It is common in Athen to have orange and lemon trees for landscaping.

Saturday, August 05, 2006

Greece : Dining Where Ever You Like
Summer is the blessing season for the European where they enjoy dining and outing. The weather tend to be very pleasing and forget about layers of clothes underneath the winter coat. Similarly in Greece there were many tourists from all over the world and all walks of life dining and enjoying the local food. The restaurants were very welcoming with local decoration and concept. Almost all the Mediteranian countries shared the same taste and culture although they phrased in different languages. The most popular food for sure kebab. It was originated from Turkey, which I thought and speedily becoming a popular international food. You go everywhere in the world you will find kebab. Unfortunately I deliberately cannot enjoy the local food because of the halal status. Anyway I really enjoy looking at people struggling to order food and bevarage during the hot sunny sun. How wonderful world it was. Below are few pictures that I took during my travel and hope that all of you will enjoy them.
This open concept restaurant is covered with translucent tent. The ray from the sun make it look little bit glaring plus the pleasure of the wind breeze. The standing lamps would make the restaurant appears more romantic and cosy.

This is also an open concept restaurant but the furnitures were arranged in front so that the customers still can enjoy the outside view whilst enjoying the food. Looking at the people. Enjoy the weather and the most important thing is enjoying the truly greek environment.

Most of the restaurants served similar food. You can choose sea food as well. But most of the European culinary the use of white and red wine is a must. You can see the white colour arrangement. This is a typical greek colour and a symbol of tranquility.

This is an indoor restaurant. The grape plant creeping above the pergola and flowing down the front door. The terracota pots were arranged along the apron to represent the freshness of the entire concept. But I think if the pots are placed in bigger containers they will look more prominent and welcoming.

Enjoying the sea breeze and the scene. The restaurant situated in Eigina Island. Plenty of sea food here but the prices were not cheap.

I like this concept. White and gray blended with blue furnitures and pots. You can see plenty of blues in this island. Especially the doors and windows. No wonder they call 'Greece in Blue'. I dont know what the plant is but the purple flower is pretty and the leaves just drapping down contribute further shade from radiant sun light.

That is me sitting next to the coffee shop. I like the signages.

That is me in front of the cafe. An open concept with trees surrounding the area for natural shade. How nice to have another greek iced coffee.

This is a menu written in Greek. But there is English menu published at the other side.

For those who intend to open a restaurant can emulate some of these restaurants . If still blur with what concept to adopt please dont be hesitated to contact me for free consultation...hehehe.

For me, I still dreaming of having a cafe like Starbucks. Where people can appreciate not only the food but the environment with small fountains and mini waterfalls flowing to the fish pond with plenty of colourful Kois. It will be truly Malaysian with soothing orchestrated gamelan music as the background.

Thursday, August 03, 2006



Greece : The Archaeological Site
.
.
Aku melawat kawasan ni pada hari pertama sampai. Mula tu ingat nak melawat pada hari ke dua. Tapi bla melawat Palka dah nampak depan mata so terus sajalah. Nak masuk sampai ke bukit sana kena bayo 12Euro. Kawasan ni juga terletak National park yang di penuhi oleh pokok pokok zaiton yang matang. Ni lah pertama kali aku linat pokok zaiton. Tapi kat umah aku ada tanam jugak beli masa dekat Copenhagen. Tapi pokok tu masih kecik.

Ni papan tanda pintu masuk. Ramai jugak turis yang datang. Dekat pintu masuk tuh aku beli poskad untuk di hantar pada member, anak2 dan isteri serta my mother. Yang kelakar tuh masa balik Mesia baru ni aku call my mom dia kata dia ada terima poskad from somebody. Jenuh dia dok pikiaq sapa yang hantar. Rupanya dia terlupa yang anak bongsu dia yang nakal dan selalu dok usik tuh yang hantar. Ketawa dia terbahak2 bila aku kata aku yang hantaq.....hehehehe

Ni Temple of Olympian Zeus - An impressive temple dedicated to the father of the Gods - Zeus. The largest temple in the entire ancient world. Yang di atas tu aku amik dari luar pagar. Masa ni cuaca sangat nyaman. Kadang terpikir gak apalah tiang besaq sangat. Sapa kah yang angkat benda benda tuh. Adakah mesin atau crane masa tuh depa nak angkat. Mungkin org dulu dulu kuat macam badang. Atau orang dulu dulu besar macam bigfoot.

This is Hadrian's Arc, the city's impressive Roman monument. it was built in 131 A.D. with pentelic marble to honour the Roman Emperor Adrian. It marked the border between the old and the new city of Athens in the Roman era. Entah lah macam mana original structure dia. Nak kata menarik tak adalah sangat pon.

Ni adalah bit explaination about the monuments. Ko orang bacalah. nak terang tak pandai sebab panjang sangat. Kalu tak nampak boleh magnifykan. It is very interesting to read. Jangan malas malas no. Baca sebagai ilmu tambahan...hehehehe....bukan nye susah macam mathematic tambahan....sorilah melalut skit...

This is Acropolis area, the holy rock of Athens. The city's citadel and sanctuary in ancient times. Aku jalan kaki dari pintu masuk hingga ke atas sana dalam masa 20 minits. Tapi sibuk dok posing sana posing sini adalah dekat 30 minit dok panjat. Macam daki batu cave plak. Nak bawa makanan tak boleh tapi aku makan jugak crips sebab lapo sangat...tak makan makan lagi. Ayaq leh bawa no hal. Cuasa nyaman and berangin tapi tak lah berdebu macam Sudan. Rata rata di hiasi oleh pokok zaiton anda pokok connifer.

Saja amik gambar ni sebab aku ada pen pal from Sweden nick name dia Dionysos. Mula mula tu dok pikiaq gak apasal lah pilih nick yg susah nak sebut. Bila aku jumpa batu yg tak spesial ni baru lah aku ingat. Rupanya ada history dia yang tersendiri.

This is part of Acropolis. Kawasan ni tujuan apa tak berapa pasti. Teater kot......nak belakon mak yong ke...puri gunung ledang ke pon boleh di sini. Rasa rasa tiara nanti lehlah apply buat pertunjukan kat sini sambil pakat pakat berkemban. Tapi kat situ ada satu tempat duduk special. Untuk sapa pon tak tau.

Ini pon sama part of Acropolis. Silap plak tak tanya depa apa maksud Acropolis ni. Aku ase macam nengok cite Gladiator aje. Tapi kalu M Daud kilau but show kat sini pon best gak sebab sekali dia gelak sure gemuruh jadi. Macam orang nengok Gladiator tuh lawan dengan singa lah.

Inilah Acropolis yang terletak di atas bukit tuh and called Panteneon. punya lah penat panjat bukit nih. Tambah dengan perut kosong lagi. Depa dok buat renovation and rejuvanate balik few structures kat sini. Ramai turis dari luar datang. Orang jepun memang ramai. Kalu orang Mesia aku ngan Rosmin aje kat sini. Sebab tuh bila jalan orang pandang aje. Maklumlah muka exotic.......perak gak depa nih.......

Ni plak kawasan Ancient Agora. An interesting site, north of the Acropolis. The political, financial and religous centre of ancient Athens. Tapi kami tak turun ke sana sebab penat sangat. Amik gambar dari jauh aje. lagi pon same aje lebih kurang. Athens ni kawasan berbukit marmar. Bangunan kebanyakan bewarna putih di apit oleh gunung. Penduduk adalah dlm 5 juta orang.


This is Panathinaikon Stadium yang mula mula start olympic. The beautiful marble stadium was built in the 4th century BC. it has been restored twice and its capacity is 70,000 spectators. in 1896 the first modern Olympic Games were held in this stadium. Tapi kawasan ni dah refurbished balik. Kadang dok pikiaq jugak apalah yang dapat bila dok lawan lari pusing pusing...pas tu lompat lompat plak sapa yang paling tinggi dan jauh.....ada plak acara baling membaling........Tu gambaq aku dok posing...hehehehehe......

Inilah tamadun dulu dulu yang gagah dan hebat. Tapi apa dah jadi sekarang???? Semuanya musnah dan yang tinggal hanya kesan sejarah sebagai pengajaran. Ingat tak kisah Abrahah dan tentera bergajah yang ingin menyerang kaabah?? Niat mereka telah di hancurkan oleh Allah Taala dan musnahlah mereka seperti daun daun yang di makan ulat. Sekuat mana pon sesuatu bangsa suatu hari mereka akan musnah. Kekuatan mereka di sisi Allah hanya seperti sarang labah labah...lemah tak bermaya. Samalah juga zaman sekarang ....sesuatu kuasa besar yang angkuh Allah tak perlu hantar tentera yang ramai atau bom dan senjata yang hebat...cukup bagi Allah hantar makluk yang lain seperti angin, air, api malah semut pun untuk menghancurkan mereka..............Semoga umat islam dapat kembali ke pangkal jalan untuk menarik rahmat dan bantuan Allah kembali. Yang tak sembahyang tuh mula lah sembahyang. Yang tak berjemaah tuh mulalah sembahyang jemaah....dan banyak lagi amal kenaikan yang lain yang wajib di laksanakan untuk menrik rahmat allah.