Sunday, June 27, 2010

Bersantai Di Pantai Batu Buruk





Lepas selesai lunch di rumah Abe petang tu, kami pun ke Pantai Batu Buruk untuk bawa anak anak aku mandi manda. Memang seronok. Maklumlah rumah kita orang buka di tepi pantai tapi di kelilingi hutan. mereka memang dah tak sabo untuk mandi. Aku pun turut terhibur and releks dengan suasana yang damai dan tenang. Orang kata Kuala Trengganu ni dah memihat hati kita orang. Aku ke sini agak 15 tahun yang lalu. masa tu aku datang from Kota Bharu. Sekarang memang dah lain beno. Pantai bersih dan putih. Insyaallah next time kami datang lagi. Kali ni spend lebih masa sikit untuk ke pulau.
Semua Dah Selesai

Alhamdulillah semua dah selesai. Tepat pukul 1 tenghari aku minta izin untuk bertolak dengan pesanan jaga diri baik baik. Ada satu lagi perkara. Iaitu singgah di rumah Pak Ungku. Rasa macam malas tapi dah janji pergi juga. kalau tak pergi bila lagi nak pergi kan. Aku cuba curi masa untuk singgah sebentar di rumah Pak Ungku kat Kemaman. Anak dia dah siap tunggu aku di depan balai polis. Aku dah pesan tak payak buat apa apa sebab aku dah kenyang. Tapi dia siap juga lunch and desert. Jenuh jugalah aku nak isi dalam perut. Sebab masa tak mengizinkan aku cuma berada selama satu jam sahaj.


Tak apalah pak Ungku nanti gua datang lagi ye.....maaf ye sebab masa tersangat suntuk untuk gua lepak lama lama.

Sekarang balik terasa sunyi pula dan aku yang terpaksa drive sorang diri. Anak anak aku yang lain terus tido dalam kereta. Entah bila lagi aku nak ke sana hanya Allah yang satu. Sekarang perjalanan aku untuk menziarahi anak anak aku sudah menjadi tiga segi. Tapi aku dah pesan pada Ubai that he has grown up and must be independent. Nak balik kampung arrange sendiri lah. harap harap dia faham.

Kami berehat sekejap di R&R Gambang sebab nak solat dan mengisi segala keperluan lain. Terasa penat seluruh badan. Sepanjang perjalanan ke rumah hujan terus turun selepas Temerloh. Aku terus gagahi memandu agar dapat tiba ke rumah lebih awal. Lebih kurang pukul 8.30 malam kami tiba di rumah dengan suasana yang cukup penat.
Hari Pendaftaran





Kami bertolak dari Kuala Trengganu ke Dungun pada pukul 8.30 pagi dan tiba di kampus UiTM pada pukul 9.30 pagi. Masa tiba di sana orang dah ramai. Anak anak di temani oleh ahli keluarga dan ibubapa. Memang seronok. Anak aku kata dia dah mula rasa berdebar debar. Aku kata releks la. Lepas tu nanti ok aje. Registration berjalan dengan lancar aje dan terus dapat kunci bilik. Bilik pada tingkat tertinggi sekali...tingkat tiga aje....hehehhe. Kira penat jugalah bawa barang. Lepas letak semua barang aku terus anajak anak aku keluar dan cari makanan dulu. Tepat pukul 12 kami kembali ke kampus dan aku terus kemas barang dia. Aku rasa baju dia saja dah banyak. Lepas habis kemas aku pun terus minta izin untuk pulang and told him that everything will be fine. Ye la hari pertama mesti ada rasa gabra skit kan. nanti sesuailah tuhh...
Inilah Bilik Anak Aku




Inilah bilik anak aku berkongsi dengan tiga orang yang lain. Tiga orang lagi tu asal dari Trengganu. Rasanya anak aku nanti pandailah berbahasa Ganu. Aku selalu suruh dia be positive and think positive. Rasanya bilik ni very basisc. Aku dah beritahu dia apa perlu buat. A last person yang nak keluar mesti pastikan bilik sentiasa berkunci. Bilik mesti kemas dan tersusun. bangun pagi ensure that bilik berkemas. Dan banyak lagilah pesanan aku tu. Satu lagi kalau bilik rasa tak sesuai nak study, pandai pandailah cari tempat lain yang lebih sesuai untuk study. Tapi aku rasa bilik ni terlalu basic. Elok upgrade sikitla untuk kembang dan luaskan minda pelajar pelajar ni. Rather than dah lah duduk dlm bilik yang sempit and the very basic takut nanti minda pun terus sempit, unproductive and tak kreatif.
Masjid Terapung


Aku ambil gambar Masjid Terapung ni pada Jumaat lepas semasa nak sembahyang Jumaat. Tapi biar aku cerita sikit pasal kekeliruan Masjid Terapung ni. Semasa aku on the way, Abe pesan, kalau nak kenal rumah dia, lepas trafik light Masjid Terapung, agak 100m ada lorong ke kiri. Masuk lorong tu rumah berkenopi kuning merah itulah rumah Abe. Aku kata ok no hal. Bagus jugak, aku boleh terus hantar 4 pohon kemboja yang aku bawa tu.
.
Bila Abe sebut masjid Terapung, aku memang terimagin masjifd tu tepi laut dan terapung di atas permukaan laut. Abe tak bagi tahu pulak Masjid Zaharah = Masjid Terapung. Aku tarus pandu melintasi masjid tersebut tapi tak nampak nampak masjid terapung. Tetiba terus sampai hotel. jadi dah sah kami tersilap tafsir masjid tersebut. So aku U turn balik and bila sampai ke trafik light mashid Zahara, aku U turn semula. Lepas tu baru aku jumpa rumah Abe. Aku terus suruh anak aku keluarkan pokok kemboja tu dan letak di laman rumah Abe. Lepas tu wife Abe keluar. Rasanya dia pun terperanjat dengan adegan yang tak di sangkakan tu. Hehehehe....... Lepas tu aku sampai kan salam pada Abe and terus ke hotel.
.
Jumaat aku di masjid tersebut dan barulah nampak lagoon yang mengelilingi masjid tersebut and no wonder lah seluruh orang Ganu panggil Masjid Terapung. Lepas aje sembahyang terus lunch di rumah Abe. Kenyang rasanya dapat rasa masakan orang Ganu. Aku dah agak mesti aku makan singgang pada hari ini. Apa apahal aku nak ucapkan terima kasih pada Abe kerana sudi melayag aku walau dalam keadaan sibuk semasa aku di Ganu.
Site Visit Ke Rumah Baru Abe
.
Pagi tu tepat pukul 10 Abe datang ambil aku dan anak anak menziarahi rumah dia yang dalam pembinaan. Dari jauh dah boleh lihat. Aku dapat rasakan yang Abe pun dah tak sabo nak siapkan rumah dia. memang best kalau dapat rumah banglow besar macam ni lepas tu bersebelahan pula dengan taliair atau anak sungai. Bila angin menderu tiup aku rasa bagai nak terlentuk aje. kalau macam ni Abe kena sediakan hammock baru best. letakaje diantara pohon kemboja yang aku bawa tu mesti feeling feeling punya kan....

Gambar ini aku ambil dari atas jambatan. Kira sapa nak datang memang no problem nak mencari. Jaga jaga Abe since orang KL ramai suka bercuti ke pantai timur, pastinya rumah Abe akan menjadi destinasi tetap. Kalu macam ni kena letak nama destination tu kat tourist board.

Gambar ni aku ambil dari dalam kawasan. Abe kata rumah ni kombinasi rumah Abe yang lama dari kayu cengal dengan yang baru. Aku dah masuk kat dalam memang spacious. Ada dua varandah untuk lepak lepak sambil kena teh tarik. Satu di depan dan satu di sebelah dinning hall.

Sempat juaga aku bergambar dengan Abe sebagai kenang kenangan.


Aku kata kat Abe kalau dah siap rumah tu bolehlah kita buat landscape design. kalu Abe nak ala Inggeris pun ok. Kalau Abe nak ala ala tropical pun no hal infact kalu Abe nak design ala alal Alps pun boleh gak. Kita boleh kasi kidmat nasihat FOC lagi. Tapi kalau letak pohon kemboja tu di tepi pintu gerbang, pastinya keharuman bebunga itu akan menerjah masuk ke seluruh rumah.
Menziarahi Anak Anak Arwah

Alhamdulillah niat untuk menziarahi anak anak arwah member aku terlaksana juga. Lepas maghrib Abe datang menjemput aku untuk ke sana. Setiba di depan pintu aku terus memberi salam. Abdullah anak kedua arwah terus membuka pintu dan menjawap salam. Tanpa segan silu aku minta izin untuk masuk dan kenalkan diri aku. Rupanya Abdullah masih ingat akan aku.
.
Banyak perkara yang aku tanya. Aku perlu tahu banyak perkara sebab tu aku terus bertanya. Kasihan melihatkan dalam usia remaja terpaksa menanggung dan menjaga adik adik yang sedang membesar. Rupanya hanya mereka berlima sahaja ada di rumah dan yang no 3 sedang menjaga kedai dan yang ke empat ada di madrasah. Aku akan sentiasa mendoakan agar hidup mereka terus di berkati dan sabar menghadapi ujian.
Perjalanan ke Kuala Trengganu


24th June, 2010
Pagi pagi aku dah bangun siap untuk ke Kuala Trengganu. Hotel Abe dah book. Adah dan Ikhlas sahaja yang ikut. Yang lain teman kan Umi di rumah. Malam semalam semua barang dah di pack dan masukkan dalam kereta. Biasalah...aku yang lebih excited dan kelam kabut dari anak aku. Bukan apa, aku bukan jenis buat kerja last minit. Biar sedia awal dan pastikan semua ready.
.
Tepat pukul 8 pagi kami bertolak dari rumah. Aku memandu sepanjang perjalanan. Sampai di R& R Temerloh aku SMS Abe dan Tengku beritahu aku dah di Temerloh. Ingat nak singgah ke Kemaman, and lunch di sana. Rupanya Tengku terlupa and aku terpaksa teruskan perjalanan ke Dungun. Bila sampai Kerteh, Tengku call semula suruh patah balik ke Kemaman. Aku rasa dah letih nak patah balik. Aku kata on the way back baru singgah.
.
Pukul 1 tengahari ak dah di Dungun. Kami berhasrat terus ke UITM untuk lepak lepak. Anak teruna aku dah terasa kejutan budaya sebab bahasa Ganu memang lain dari yang lain. Aku cool aje sebab dah ramai member member Ganu. Kira dah boleh cakap Ganu dah...hehehehe. Berehat di tepi pantai memang seronok. Tiupan angin yang nyaman boleh membuatkan aku tertido. Setelah puas meronda kami pun terus ke Kuala Trengganu and tiba di sana pada pukul 4.30 petang and sempat berehat sekejap sebelum Abe datang untuk program seterusnya.
Ba....nak main game..



Inilah anak aku Yusuff, anak ke lapan. Bulan 12 ni dia cukup 3 tahun tapi dah petah bercakap. Tiap tiap hari minta nak main game. Pandai pula main. Esok nak balik aku akan merindui dia.

Tuesday, June 22, 2010

Rompers For Hana


Semalam pegi shopping kat Tesco Rawang, ada satu kedai ni jual pakaian bayi. Nampak design comel dan cun aje. Aku pun beli untuk Hana . Yang dua lagi tu untuk hari raya. Sempatlah untuk dia berusia 3 bulan.
Dulu kami simpan semua pakaian bayi since beli di UK untuk Ubai dulu. Bila ingatkan Yusuff will be the last, kami pun sedekahkan untuk orang. Sekarang semuanya kena beli as new. Tak apalah. Nampaknya grocery list untuk hana akan sentiasa bertambah dan membuatkan aku dan wife semakin sibuk. Alhamdulillah memandangkan anak anak aku ramai dah besar rasanya beban tu ringanlah sikit untuk di beri tugasan pada abang abang dan kakak kakak yang lain.
Hana Nursarah


Itulah nama anak aku Hana Nursarah. Semua anak anak dan Isteri nak letak nama tuh. Tapi Hana tu aku yang tambah...hehehehe. Sebab nak join dengan nama Mak Lang, my sister. Sebab kaka aku ni seorang yang lemah lembut tapi tegas dan berpendirian. Bila aku tanya kak aku apa maksud Hana? Dia kata nama tu isteri kepada cerita dari surah Ali Imran.
.
Semalam aku dah siap register dan dapatkan surat beranak. Kira my grocery list dah hampir katam tapi ada benda yang aku tak dapat laksanakan. Semestinya kehariran Hana Nursarah akan buka satu lebaran baru buat keluarga aku. We are so happy with her present into our family.
Balik Kampung

Dalam keadaan aku yang huru hara aku gagahkan diri juga untuk balik kampung ke utara. Aku cuma sempat bermalam semalam sahaja. Masa tu wife masih di hospital. Wife kata better go now, if not dah tak ada masa. Aku ajak my sister and her son bersama dengan dua anak aku untuk ke Gurun. Sampai dah petang.



Esok pagi dah nak balik. lagipun wife aku dah boleh discharge. Bonda kata apsal balik awal. kadang susah nak explain. Bila nak balik aku salam dan pohon restu. Bonda sempat kirim buah rambutan dan durian sebelum balik. Alahai ubat batuk tu ...... anak anak aku masih batuk batuk. Alah makan ajelah nanti pantang semula. kalau tak ambil kecil hati bonda.
Eight Is Not Enough
.
I used to say that eight is enough but it is not. Sekarang anak aku dah cukup 9 orang and campur aku dan wife dah boleh buat satu football team. Anak aku yang ke sembilan selamat di lahirkan pada 17th June 2010 bersamaan dengan 6th Rajab 1431. Aku bersyukur kerana semuanya telah selesai. Aku rasa inilah hadiah hari jadi aku yang paling istimewa dari my beloved wife.

Inilah wajah anak aku. Perempuan dan seberat 2.745kg. kecil aje kan. Lebih kurang berat Ubai, anak pertama aku semasa di lahirkan. Muka ikut sapa??? Mestilah ikut muka aku dan kalau anak anak aku, mungkin iras Balqis dan Syahadah. Tapi sekrang tak berapa clear lagi...tunggulah beberapa bulan nanti. Alhamdulillah semuanya dah ok dan baby pun sihat walafiaat. Semoga anak aku ni menjadi anak yang mentaati Allah dan rasulnya dan juga kedua ibubapa.

Terkejut ye..... nak tau dunia ni luas dan penuh dengan pancaroba. Semua dugaan kena hadapi dengan sabar dan takqwa.

Tok Ton pun datang ziarah dan tunggu sampai Umi habis pantang. ini adalah cucu Tok Ton yang ke 14 dari dua anak nya.

Sebenarnya anak anak adalah amanah dari Allah. kenalah kita didik mereka seperti mana yang Allah inginkan dan bukan seperti apa yang nafsu kita inginkan. Sama sama lah kita doa supaya anak anak kita menjadi anak anak yang soleh.
Waiting For The 'Big Day'

Aku dah lega sekarang sebab semuanya dah selesai. Itulah yang membuatkan life aku begitu hectic sekali cuti kali ini.

Aku expect that wife aku dah melahirkan anak apabila aku dah pijak kaki bumi Malaysia. Rupanya baby masih lagi enggan keluar. Doctor kata datang semula lepas seminggu. Kami terus ke hospital pada11June and doctor kata anytime boleh bersalin and datang semula pada 14th June. Wife aku kata tak boleh sebab nak kena hantar anak aku balik Melaka then decided for 15th June. Aku happy sangat sebab kemungkinan besar we share the same birthday. Kira hadiah harijadi from my wife. Bila masuk wad on that day doctor kata dah buka tapi masih lambat. We decided to go home and coming back on the 17th June.

Sampai saja hospital terus masuk wad and bersedia untuk bersalin. Aku dah tahu tak lama aku kena tunggu sebab anak dah ramai. mesti cepat punya. Sejak delivery wife aku tak selesai aku tak boleh nak kemana. Lepak rumah saja and menunggu masa for the delivery. Mujurlah anak teruna aku setia menolong dan bersama sama dengan aku untuk memudahkan keadaan.

Sekarang the 'Big Day' is over and lega aku rasa. Tapi time aku masih lagi hectic dengan demand anak anak, isteri, bonda dan keluarga.

Tuesday, June 15, 2010

My Birthday
.
Hari ini adalah birthday aku. Nak tau yang ke berapa??? Aku bernikah pada usia 26 tahun and anak sulung aku baru masuk 18 tahun. Campur tolak waktu mengandung bunting pelamin, itulah usia aku. Rasa dah tua sangat walau perasan masih muda belia. Kalau jalan jalan dengan anak teruna aku yang sulung orang ingat aku ni macam abang. Tapi rasanya kalau orang pandang aku berjalan dengan Yusuff mesti orang ingat aku dah atuk...hahahahahha... Itulah gambaran usia aku.

Sementara nak belai diri di usia yang tua ni aku beri juga present birthday untuk diri sendiri. Aku belilah dua benda ni kat Lowyat. Tapi bila nak guna tak tahu lah sebab balik kali ni aku sibuk gile.... Sibuk tu dah memang pun tapi kali ni sibuk gile. Banyak perkara yang aku kena urukan dan aku rasa tak terbuat list yang aku bentangkan dalam blog.

Walau bagaimana pun aku akan cari juga masa untuk aku gunakan birthday present aku tu dengan sebaiknya. Sapa nak posing cun cun tu boeh lah aku tolong amblkan gambar. Tapi buat masa ni masih lagi aku pakai camera kontot aku untuk masuk dalam blog. Bukan apa cepat dan handy.

Sunday, June 13, 2010

Gunting Rambut Lagi




Semalam bawa anak teruna aku satu lagi pergi gunting rambut. Sekarang bila nak gunting dah tak nak pegi kedai mamak lagi. Semua nak ke salon. Nampak gaya aku yang masih setia ke mamak. Hhehehe....yelah nak fesyen apa lagi. Dah tua dan rambut pun dah tinggal sejemput. Rupanya kedai ni ada ramai hairdressers. Hari tu ada budak muda lain tapi semalam budak lain pulak. Aku rasa depa ni buat kerja part time kat sini and depa rotate kat kedai kedai salon yang lain.
.
Semalam masa sampai aku kata kat hairdresser tu rambut budak sekolah. Lepas tu aku kata lagi sini....sini mau kasi slope. Anak teruna aku tak kata apa sebab depa tau apa yang aku cakap meti depa suka...hehehehe.
Books for Next Trip


Aku dah ada supply untuk next trip. Aku beli buku di The Bourders and ada book shop di Ampang Park. Rasanya sempat aku katam sebelum raya. Buku by Greg Iles aku dah baca 24hours. Yang baru beli ni baca ringkasan macam best saja. Yang dua lagi tu nampak murah so aku beli. Buku buku yang aku dah habi baca dah bawa balik simpan di library aku and ada dua lagi maih ada pada member.

Wednesday, June 09, 2010

Laptop Untuk My Son

Ahad lepas ke Lowyat beli laptop untuk anak teruna aku. Harga cukup cukup budget. Aku kata beli netbook dah la...... Dia kata nak juga laptop. Macam nilah bebudak zaman sekarang. Sekarang di rumah dah ada 4 laptop. Anak ramai nak buat macam mana kan. Semua orang nak pakai. Kalau satu tak cukup dan berebut rebut pulak. Aku rasa Toshiba Satelite L645 ni kira oklah. Aku kena remind depa kit. Laptop ni untuk buat asignment dan belajar bukan sengkang mata untuk main games atau chatting. Kena disipline bila pakai computer especially internet. Kadang tak apa apa depa browse.
.
Kalau anak anak browse benda tak elok jangan marah ekiranya bapa pun dua kali lima. Macam ketam lah nak ajar anak berjalan betul betul. Di rumah boleh lah control tapi apa bila di luar sama kekuatan iman yang dapat control nafsu mereka.
My New Iphone


Aku baru beli Iphone pada Ahad lepas. Sebenarnya aku tak ada plan pun nak beli sebab dah ada. Tapi kerana kecewa dgn ACER pda aku yang rosak dan sedang di diagnos, aku decided to beli juga Iphone. Pada keseluruhannya memang best. Banyak applications yang boleh di install and free lagi. Yang berbayo pun ada. Murah jugak. Masaalah Iphone ni cuma satu aje. Touch screen pada keypad tu tak cukup beso. kadang tekan lain terkena yang lain. Ni yang buat tension tuh. So aku kena berhati hati untuk memilih huruf bila nak tulis.
.
Sekarang aku nak cerita benda lain pulak. Ini pasal passing HP no ikut suka hati aje pada orang yang kita kenali atau tidak. Generally orang Mesia memang tak sensitive untuk memberi no tel pada orang lain. Kalau aku, aku akan dapat izin pada tuan empunya diri dahulu baru aku beri number dia kepada orang lain. Itu pun kalau dia dont mind. Bagi aku no personal phone terlalu pribadi untuk di sebarkan.
.
Bila aku ada di Mesia banyak aku dapat call dari agency2 travel, insuran and tah apa apa untuk jual barangan mereka. Aku akan teru jawap,'I'm not interested', dan terus matikan connection. Yang peliknya mana depa dapat no kita tu??? Apasal mereka tak rasa beralah memberi number Hp kita kepada semua orang? Kalau di Australia, memang akan di repot polis. Semalam aku dapat call dari satu comp yang jual insuran untuk kredit card. Yang pelik dia nak charge aku polisi tu 295 ringgit and dia kata wajib. Jenuh aku argue and aku terus matikan phone. Kejap lagi aku nak repot pada Maybank and kalau boleh aku nak buat repot polis. Ikut suka kitalah nak beli atau tak pada any polisi. Ni memandai mandai aje nak charge pada credit card kita.
.
Malaysia ni banyak sangat fraud. Sana sini fraud. Apa dah jadi ni........

Tuesday, June 08, 2010

Sibuknya Aku Bershopping

Aku rasa balik kali ni aku belanja macam air terjun. Duit keluar mencurah curah. Semalam aku ke Maidin and Tesco untuk membeli barang barang keperluan anak teruna aku nak belajar di UITM. Setiap kali buka penggal nak belajar mesti nak kena beli alat alat tulis yang baru. Yang lepas lepas rasanya dah di telan atau makan gajah. Begitulah selalunya terjadi. Kadang tu rasa geram juga. Heheheheh......
.
Semuanya kita nak kena semak dan siapkan. Masa aku muda muda dulu semua selesaikan sendiri dengan duit yang ada di tangan. Sebab tak nak kacau mak kat kampung. mana cukup pakai aje. Tapi budak sekarang lain betul. Tak apa nanti kita nengok macam mana keputusan periksa depa. Ini yang paling penting sebenarnya. Mula tu ingat nak beli aje kat Dungun, tapi kita pun tak biasa ke sana so eloklah sediakan dari ini. Kadang kelakar jugak nek ke Dungun buat kali pertama....kah..kah..kah..kah...
Jalan Jalan Cari Makan






Dah penat, apa kata kita pergi makan makan pula. Aku tanya anak aku nak makan apa. Anak dara aku macam biaa uka sangat makan KFC. Tapi yang dua lagi tak nak. Depa nak makan benda lain pulak. Finally kami makan kat restorant Pak Hailam Kopitiam. Aku makan mee curry yang tak berapa complete. Anak dara aku makan spegheti bolenese, Ubai makan lamb chop and Ikhlas makan Chicken chop. Kadang tu aku rasa masak sendiri lagi sedap tapi dah tak ada masa nak maak masak lagi bila balik. Overall the ambient tu ok jugak tapi nak kata sedap sangat tak adalah. Hhehehehehe....klu komplen memang no 1 hehehehehe....
Hair Dressing for My Anak Teruna






Semalam bawa anak teruna aku gunting rambut. Rambut dah panjang tu.... Aku komen lagi...bukan semua orang sesuai dengan rambut panjang. So anak teruna aku kata memang nak gunting rambut kat salon di Tesco. Setelah selesai bawa anak dara aku ke dentist, kami terus ke tesco. Oleh kerana nak balik semula ke dentit kami lepak lepak di Tesco. Mula mula pergi potong rambut anak teruna aku.
.
Bila sampai aje, aku kata kat mamat ni potong pendek and mana agak seuai dengan wajah dia. mamat ni kata boleh nengo buku. Bila buka buka semuanya stail macam rambut katon mangga. Aiyoo...perlu ke rambut macam tu nampak tajam tajam. Aku kata biasa ajelah. Tapi bebudak sekarang kalau potong rambut meti nak ada style. Aku diam ajelah. Kasi sikit freedom kat dia. Lepat tu mamat ni gunting and aku namoak macam balong ayam aje. Biasalah fesyen macam tu. Aku pun pandai jugak nak potong macam tu...cuma dah lama tak praktis.
.
Bila dah siap aku nengok oklah juga tapi rasa depan tu panjang skit. Lastly aku ajak mamat tu amik gambar dengan anak aku.