Sunday, March 23, 2014

Get Together....

What do you think when the old and senior otai get together? Sure everything would be renminise back from the past 25 years. Bukan senang nak jumpa. But for sure we missed everybody and everybody seems so different. Ye lah umor semakin meningkat kan. Then the old stories started to flow again and asking where is this guy and this guy. As for me bagus dapat jumpa semua kawan kawan lama. Kalau tak jumpa belum tentu dapat kenal bila terserempak di jalan...

Seafood From Bintulu

One thing that nice about Bintulu is about the seafood. Everything is so cheap compared to Semenanjung. For example, ikan tenggiri fresh from the sea is only rm18/kg. Similarly for sea prawn. Since I am going home forthnightly, I would go to pasar Melayu and get 2 big ikan tenggiri to fly home. And the next idea is to bring prawn home. Since everything in Semenajung becoming so expensive and so unthinkable, worth to carry them home....

Wednesday, March 19, 2014

My First Applique

Inilah keje aku during weekend. Satu satu aku gunting, trace, potong and jadi bunga. Nak buat beberapa lagi tapi bila waktu weekdays letih dan malas pulak. Tak pa....kita kumpul semangat semula. Aku rasa bila dah siap padti menarik dan menjadi perhatian ramai....

Friday, March 14, 2014

Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar

Setelah selesai je hantar Shamim, kami teruske Kuala Kangsar untuk solat di Masjid Ubudiah. Sebenarnya aku tak pernah sampai di sini pun walau aku selalu ulang alik ke utara. Masjid ni memang cantik and unik. Terletak di kawasan bukit yang nyaman.

Tuesday, March 11, 2014

Already Booked

The topping is complete and now the time to insert the batting and the underneath fabric. Hhhmmm...it is going to take another few weeks to comple and it depend on how free my wife would be or..I would be the one to continue the hand stitch.

Whe I launched into my facebook, it was immediately book by Che Mat. Ok...I will keep it specially for you. Then the message from my other friends requesting the same design and size.....wait a minute! Let me complete one by one and I would put you turn in the line ok....

Fisher and Pastel Love Bird

This is my new pair of love bird. I love them very much and they are pretty. I thought  that I can stop buying the love birds but I fail again. I just could not resist the temptation. Oh my god.... Nak buat cam mana sebab dah hobby kan.

Pick And Mix

Balik baru ni aku tak buang masa langsung. Selesai saja urus Shamim, terus aku tumpu pada quilt aku. Dua king size quilt siapkan border. Dan satu ladi aku pick and mix dari remnant fabric yang ada. Aku potong satu satu untuk menjadi equaliteral triangle. Tapi method aku walaupun cepat tapi rugikan akin. Banyak wastage. Nak tukar method takut dimension lari pulak.

Anyway aku baru siap 7 blocks with dimensions 16 inc x 16 inch. Ingatkan nak siap secepat hari itu juga tapi badanaku sudah keletihan. So tangguh dulu and continue later...

Sunday, March 09, 2014

Ada Ada Saja

Last weekend Sarah jatuh tangga dan dagunya terpaksa di jahit. Aku tak perasan apa yang terjadi sehingga aku pulangdari masjid dan melihat dagu Sarah sudah di tampal. Wife aku jugayang kelam kabut menghantar dia ke klinik. Memang sibuk wife aku mengerus anak anak.

Sekarang Sarah kata, dia tak boleh ke sekolah sebab dagunya berdarah. Apa apa pun dia dah sihat masih nakal seperti biasa...

Shamim Daftar Di MRSM Lenggong

Jadual aku makin padat dan hectic. Bukan aku saja yang terasa, tetapi keadaan yang sama terjadi pada wife aku. Bila cuti saja sebahagian besar masaadalah untuk anak anak. Nine of them! Tapi aku tetap happy walau terpaksa berhempas pulas untuk melayan kerenah anak anak. Itulah orang kata, demi anak2 parents sanggup buat apa saja.

Pada 5 hb March tarikh Shamim register di MRSM Lenggong. Dia memang teringin sangat nak ke sana. Aku tak kisah sangat tapi aku lebih suka dia belajar di sekolah lama untuk habiskan kelas pianonya. Tapi bila dia ke MRSM tak payah wife aku terkejar kejar untuk hantar ke tuition.

Aku keluar lepas subuh pada hari itu sebab pukul 9 pagi waktu taklimat. Kami sampai lebih kurang pukul 10.00 pagi. Parents lain dan adadalam dewan register dan mendengar taklimat dari pengetua. Setelah selesai kami isi butir diri dan ke coop untuk beli keperluan asrama. Orang ramai, so aku ajak wife and Syamim ke hostel untuk kemas barang dan berjalan jalan di bandar Kuala Kangsar.

Aku jadi risau bila lihat keadaan air yang sukar. Memang mujahadah untuk urus diri. Bagaimana nak istinjak. Bagaimana nak mandi...ahhh...byk lagi. Aku diam saja and harap Shamim pandai pandai lah manage the difficulties.

Hari Jumaat tu aku teringatkan Shamim. Bagaimana dia di sana. Terdetik hati untuk menziarahinya. Balik dari solat Jumaat aku dapat call dari Shamim. Dia menangis nak balik. Bukan home sick tapi keaadan tiada air. Aku faham perasaannya dan terusajak wife aku ke sana dengan segera. Kami tiba di MRSM lebih kurang pukul 5 petang. Tigaorang kawannya turut menumpang.

Hari ini wife aku bergegas menghantar dia ke sanasemula dan aku, seawal pagi terbang kembali ke Bintulu....

Monday, March 03, 2014

Apabila Aku Pantang Jumpa Buku...

Semalam rasa berat je nak balik Bintulu. Tapi nak buat lagu mana kan sebab kerja utk nafkah keluarga. So my wife hantar sampai KLIA. Kali ni aku tak naik Airasia. Rasa tenang sikit. Aku tiba awal jadi ada masa untuk lepak lepak and window shopping. Rasa macam banyak benda nak beli. Tapi perlu tekan nafsu dulu buat masa ni.

Aku maduk kedai buku. Lihat je berbagai buku2 aku dah tak keruan. Rasa macam nak beli je. Bila nak baca? Buku buku yang aku belom baca pun dah bertimbun. Cukup sampai hujung tahun. So aku pendam je nafsu aku yang mengganas. Elok aku suruh anak aku cari secondhand kat Amazon. Inilah yang terbaik bagi aku

Sunday, March 02, 2014

It Is Time To Bloom...

April is the time for plumeria to bloom lavishly. The smell and fragrance would surpass the garden and travelling inside the house. How nice is the smell. For the last one month, the weather seems so hot. Everyway is drying and we need a time for shower. Dropping from the sky and sprinkle over my house and drumming with every drop. My plumeria reall corperating with other plant to offer beautiful flowers everywhere.

I thought my collection of plumeria already stopped for now. If I could have enough space to cultivate them , for sure my collection would progress with new ranges for flowersand colours.

My New Family Members

Now I have new family members. They are cocotail that I bought from Pak Teh. They are so tame and like to play with everybody. Now they are becoming the attention of my children especially Sarah and Yusuff. But I have to be careful with both of them. They might consider my cocotail as soft toys.

The price was not that cheap but just enough to squeeze my monthly budget.