Wednesday, December 31, 2008

First Day School
.
Hari ni aku bangun awal terus mandi. Pukul 8.00 pagi aku harus hantar Ikhlas ke sekolah untuk ujian Diagnostik. Iaitu ujian untuk menyusun kelas bagi memudahkan guru untuk mengajar sebab ada murid yang sudah pandai menulis, membaca dan mengira dan ada juga murid yang masih lagi merangkak rangkak untuk menguasainya. Untuk anak aku Ikhlas, nak kata bijak sangat, tak juga taoi he is just ok. Aku kejutkan Ikhlas bangun mandi. Lepas tu my wife siapkan sarapan dan pakaiannya dan about pukul 7.45 pagi kami dah bersiap sedia untuk ke sekolah. Ikhlas adalah anak aku yang ke 6 yang berdaftar ke Sekolah Kebangsaan Sungai Buaya. Jadi, boleh kata cikgu di sekolah tersebut sangat kenal dengan aku. Kalau anak aku keluar sekolah pasti ada yang akan masuk semula ke sekolah ni macam pasing baton lari berganti ganti. Ok jom kita nengok apa yang berlaku.
Bia dah siap cantik cantik dan handsome aku pun ajak Ikhlas bergambar sebelum ke sekolah. Nampak dia semangat sungguh untuk ke sekolah. Dia janji kat aku untuk jadi pelajar yang rajin dan belajar bersungguh sungguh. I hope he really mean it.

Bila tiba ke sekolah rupa rupanya sudah ramai ibubapa mendaftar anak anak. Aku lihat list nama dan terus berbaris di ruang 'F' dengan segera. Kalau lambat beratur maka lambat lah nak selesai kan anak aku. Lepas mendaftar terus mereka membawa Ikhlas ke kelas untuk ujian. Ikhlas relek aje tak ada rasa gemuruh pun.

Siap berbaris untuk menuju ke kelas. Aku harap dia akan terus semangat untuk belajar. Nampaknya tahun 2009 wife aku akan terus bertambah sibuk.

Aku naik sebentar ke atas untuk mengambil gambar Ikhlas. Buat masa ni kelas di susun random saja. Selepas ujian maka mereka akan di susun semula mengikut tahap kecekapan masing masing. Maka bermulalah persaingan pertama di dalam hidup mereka. Dunia ini adalah tempat untuk bersaing. Bila mereka meningkat dewasa maka persaingan akan bertambah hebat dan kotor.

Tu dia YDP sekolah' member aku Azizan. Aku kat belakang...tak berapa dengar apa yang di ucapkan. Tapi sebelum tu cikgu Azman memberi taklimat perihal sekolah. Masa ddi jumpa aku sempat dia tegur, "Aik...ada lagi ke?" Aku cuma tersenyum sahaja. Nak buat macam mana dah semua cikgu kenal aku. Puan Azni pun sempat memberi taklimat perihal disiplin murid murid.

Bila habis exam Ikhlas terus meluru pada aku dan beritahu yang dia tak sempat siapkan semua. Hhhhmmm...apa jenis soalan la sampai tak sempat jawap. Anyway aku kata its ok janji Ikhlas gembira ke sekolah. Tapi nampak gaya selagi masih ada anak anak aku masih bersekolah, selagi itulah kepala aku pening untuk memikirkan persekolahan mereka.

Bukit Merah Lake Town Resort
.
Aku sampai Malaysia pada hari Jumaat. Masa tu dah pukul 2.15 ptg. Wife aku dah setia menunggu dengan baby kesayangan aku Yusuff. Memang Jumaat kantoi la kan. So aku drive kereta untuk pulang ke rumah and selepas selesai solat di highway, kami terus balik kerumah. Sampai rumah dah dekat 4.30 petang. Yelah tunggu beg saja dah lama sebab masatu memang banyak flight yang landing.
.
Seperti yang aku janji pada anak anak aku, on the way balik kampung kita singgah di Bukit Merah Lake Town Resort. Lepas mandi manda baru kita menuju kerumah Tok. Cuaca agak mendung and hari nak hujan. Sepanjang perjalanan memang slow sangat terutama sepanjang negeri Perak. Aku pun hairan apasal jam dan kenderaan slow sangat. Fikir punya fikir rupanya hari Isnin public holiday sebab Awal Muharram.
.
Masuk dalam taman air pun ramai orang. Rupanya ada beberapa company buat hari keluarga. Pada mulanya aku berkira kira untuk tukar rancangan sebab hari nak hujan dan ramai orang. Tapi aku rasa elok stick to the plan. Huajn pun dah turun sebaik saja kami masuk ke dalam. Agak lebat juga. So aku kata kat anak anak aku kita ada lebih kurang 4 jam untuk bersantai. Aku biarkan anak anak aku mandi sepuasnya sehingga pukul 6.00.
.
Lepas mandi tu rupa rupa nya baru tersedar yang semua tuala tertinggal dalam kereta. Nak pegi ambil malas sangat so pandai pandailah nak salin pakaian nanti. Kat sini aku sertakan beberapa keping gambar kenangan kami di sana. Ingat nak ke Penang on the way to Gurun. Rupa rupanya Mak Long pergi KL satu keluarga. So terus ke Gurun ajelah. Insyaallah nak ke Batu Feringgi esoknya tetapi aku penat sangat terpaksa kensel saja. Tapi on the way balik ke KL sempat juga singgah ke Penang pekena nasi kandar telur sotong dan ikan dan beli beberapa computer game dan DVD movie.






Duty Free - Swarnabumi Airport



Sementara menunggu connecting flight selama 12 jam' aku pun ronda ronda lah. So aku lalu kat area artificial orchid area ni. Dari jauh nampak macam ori aje tapi sebenarnya artificial di perbuat dari getah something like that. Ingat nak beli gak tapi aku rasa nanti lah. Biar aku survey kat rumah dulu mana nak letak. Kalau terover decorate dah jadi carca marba. Tak ke haru.




Tuesday, December 30, 2008

On The Way Home
.
Seronok sangat time balik ke kampung halaman. Rasa macam keluarga dok melambai lambai dan berkata "Cepat...cepat..". Masa dah berlepas aje dari sini lega rasa fikiran. Pening pasai kerja semua hilang. Rasa seperti rantai di badan sudah berderai aku musnahkan...hehehe macam incredible hulk pulak. Mujur lah tak terkoyak baju dan seluar. Anyway dalam dok boring boring dalam flight, maklumlah business class pun tak ada entertainment lain, aku pun pandang kebawah dan terus aku ambil gambar. Masa tu aku sudah berada di kawasan banjaran pergunungan antara Iran dan Turkmenistan.
Lihat lah banjaran gunung yang togel ni. Terdapat jaluran putih salji dan tiada langsung tumbuhan yang melata di atas banjaran ini. Tapi masih lagi ada tempat atau kediaman yang di huni oleh manusia.

Ada seorang ustaz bagi tau aku bahawa kawasan inilah terperangkapnya Yajuj dan Majuj. Kalau lihat di kawasan sekitar nampak bagai ada kebenarannya.

Perjalanan yang memakan masa selama 6 jam sahaja ni terasa sangat singkat bila aku asyik habiskan masa dengan membaca novel Salem Fall oleh Jodi Picolt.

Monday, December 29, 2008

Chrismas Day
.
Masa hari Chrismas aku berada di ibunegari ni. Disini dok nampak depa macam dok rai sakan la bila lihat jualan di Bazar seperti di dalam gambar. Tetapi rupa rupanya hari Chrismas adalah bukan hari cuti umum. Seperti biasa apabila hari Krismas, akan dihidangkan mitos Santa Klaus yang di nantikan oleh kanak kanak. Begitu juga dengan redindeer yang di tunggang oleh Santa Klaus. HoHooooo......ho...... Tapi bila salji turun baru rasa macam ada suasana hari Chrismas tu...kalu tak macam tak ada perbezaan. Anyway nengoklah gambar gambar yang aku ambil di sekitar Bazar.




Exceptional Clearance - William J. Caunitz
Alhamdulillah sempat juaga aku habiskan cerita ni sebelum aku balik ke Malaysia. Kira aku dah selesai baca tiga buah novel trip kali ini. Aku memang respect dengan author Mat Salleh sebab depa ni lepas saja retired from their professions, depa use depa punya experience untuk di terjemahkan dalam novel and buat lagi analysis and research from their professional friends untuk menulis sebuah cerita yang bermutu. Aku azam nak jadi author tu masih ada. Walaupun semangat tu masih ada ibarat seperti lilin yang terkemut kemut untuk menyala. Hhhmm...entahlah bila semangat macam tsunami nak menjelma. Nak menulis bukan senang. kena cari mood baru boleh jadi........ Oklah nanti aku cari moood.....so sapa jangan ganggu aku tau.

Lia - Before And After
.
Aku dah nak balik Malaysia. Tapi Lia masih lagi aku dak silek cantik cantik untuk di tinggalkan pada member aku, Pokku. Badan perlu di Spa dan sauna moga moga sentiasa harum semerbak dan taklah tengik bila Pokku nak cium. Bila dah wangi tentu Pokku nak dukung dan kendung. So sebelum balik tu aku ensure that aku akan siap kan dia cantik cantik. Cuba lah lihat wajah dia sebelum dan selepas. Mesti korang terkejut punya.
Inilah wajah 'Zombie" Lia sebelum aku gromm cantik cantik. Ada orang kata macam goblin pun ada. Masa di mandikan dia sepoting aje. Aku siap bawa shampoo kutu dari Malaysia yang aku bawa dulu. Since masa tu winter dan sejuk nak mampus, aku make sure that aku panaskan bilik aku macam tropikal paradise, lepas tu baru aku sedia kan spa dan sauna dia. Apa korang ingat korang aje leh sauna dan spa. Kucing pun nak di belai macam tu jugak tau.Wah cuba korang nengok wajah Lia selepas di solek. Memang cun dan gebu. Kalah mak datin dan artis yang cucuk sana cucuk sini. Sori lah gambar kelabu skit sebab dia asyik nak turun aje. So nak ambil gambar pun kelam kabut. Pagi tu aku nak balik dia asyik ajak aku main aje. Macam dah tau aku nak balik Malaysia. Tapi aku dah sampaikan amanat pada Pokku apa yang perlu di buat untuk Lia ni. Amanat penting adalah jangan biarkan Lia bersendirian dengan Bobo dan Romario.....habis nanti di kerjakan mereka.......weiiii...Lia masih nak menjaga bodynye dan belum sedia untuk membunting...tolong ya pakkkk....

Sunday, December 21, 2008

Suasana di Bazar

Krismas dah dekat, so depa dok juah small hampers untuk di hadiahkan ke seseorng. Kebanyakkan nya adalah coklat dan biskut. Tapi akau rasa mahal lah klau nak di bandingkan dengan kedai satu lagi tu.

Ni makcik Korean ni jual beranika jeruk sayur dan buat. Tapi jeruk sini bukan jeruk manis tapi jeruk masam. Nampak memang menark macam sedap aje. Aku sendiri pun tak pernah rasa. Sialap haribulan telan pun tak lepas kerongkong.
Bila musim sejuk cendwan memang banyak. Tapi bila musiam panas tak nampak pulak. Pelik kan. Harga memang murah, cuma 4 ringgit aje sekilo. kalau di malaysia memang mahal. Aku beli sekilo sebab nak suruh chef tolong buatkan masak lemak cendawan. Macam orang mengidam kan......
Beras beranika jenis. Orang local makan beras yang high kanji. Rasa macam pulut skit. Bers pun bukannya mahal sangat. kalau beras tu memang kit tak makan sebab berlainan beno. Sekali sekal depa masak pilau rice aku bantai aje.
Sini pisang sangat mahal. Macam makanan orang kaya. 3 biji dalam 2.50 ringgit. Kalau kat tempat aku leh dapat satu kilo. Biar lesu dan lebab tak apa asal harga tetap mahal.... Apa nak buek.... OOOO depa tak tau lah nak buat cucoq kodok macam kita buat tu...
Deretan buah buahan yang segar segar. nampak veru colourful dan menarik. Aku jarang beli buah sebab kat kantin dah ada banyak buah buahan. Belasah aje lah..... Tapi aku lebih prefer buah tembikai di musim panas.
Pakcik ni setiap hari setia menjual madu. nampak madu tu memang pekat. Tapi madu ni kalau nak bawa Mesia susah skit sebab custom suka kacau. Ade aje dia nak tax kan. Aku dah kena masa first time datang sini. Tapi kalau dia nak juga tax yang berlebihan, nanti aku akan kata kat dia,'Biar saya kasi makan dan habis di sini dulu ye...'
Sempat juga aku beli halwa sesame untuk di bawa pulang. Quality kurang skit la tapi rasa sama aje kalau nak di bandingkan dgn di Istanbul atau Athens. Apa apa pun anak anak aku memang suka bangat.
Shopping Lagi ke.....




Pagi ni ke bazar, aku tak bawa snow cap and my sarung tangan. Rasa macam ok aje kat luar. Lagi pun aku dah pakai t-shirt lengan panjang and my black jumper and I slipped on my black leather jacket. Rasa dah ok kot nak lawan winter chill ni. Sampai aje kat town rasa sejuk semacam. Kepala aku tersa macam kebas semacam. Tapak tangan pulak rasa macam di gigit gigit oleh suhu yang dingin. Aku dah rasa tak tahan. Apa lagi, terpaksalah cari sarung tangan dan snow cap yang baru. Habislah dalam 10 ringgit. Orang kat bazar masih ramai. Tapi kalau dah tak tahan dengan kesejukan nak aje lari cepat cepat ke kedai minum black kopi kaw yang panas.
Beli Sejadah




Semalam Pokku tanya aku apa hadiah patut dia beli untuk kawan dia. Aku jawap belilah topi. Dia kata, kawan dia ni jenis 'lebai' mana boleh beli topi rugged rugged cam topi aku beli tu. Aku kata kalau macam tu elok beli saja kopiah yang di sulan tangan tu. Cantik dan quality. Tempat lain mana ada. Cuma ada di sini aje. Dia jawap balik takut tak muat kepala. Ya tak ya jugak. Sebab da orang kepala besar dan ada orang kepala kecil. Then aku proposed beli aje sejadah turkmen yang macm kapet tu. Dia pun setuju.
.
Pagi tadi kat bzar kami rewang kawasan kapet tu. Ada kapet besar tu aku cuba lah tanya, harganya USD700. Kira murah la tu. Cuma nak dapat certificate lain pulak ceritanya. Kami jalan lagi dan nampak beranika jenis kapet saiz sejadah. Kami terus tanya, tuan tu kata USD35 sekeping. Oleh kerana nak beli dua helai dapat lah harga dalam USD60 untuk dua helai. Aku tak beli la sebab nak bawa balik leceh. kalau nak beli pun bila dah dekat nak demob.
Jaccob Ladder


Finally aku dapat siapkan juga projek aku ni dalam masa dua bulan. Thnak god manage juga aku settlekan benda ni sebelom aku balik next week. Aku rasa ni lah project aku yang lewat siap sebelum aku balik. Biasanya aku dapat siap kan two pıeces sebelum tu. Tak apa sebebnarnya aku ada banyak keje lain yang aku terpaksa bereskan. Dalam sibuk macam ni pun sampai Lia aku tak sempat nak mandikan dalam cuaca yang diingin ini.
.
OK Siput, aku dah proposekan yang ini untuk hang match kan dengan yang satu lagi. Aku rsa sesuai sangat untuk hang letakkan pda ruang tamu rumah baru nanti. Bolok tu order dah lama dah tapi tak pernah jadi jadi. Rumah dia tu dah siap ke blom entahlah. Harga macam apa yang kita setuju. nanti aku balik frame cantik cantik dan cari boder yang matching dengan frame. kalau aku tak ada kat rumah hang boleh terus collect kat rumah aku. Tapi kalau nak aku courşer kan kena tambah additional charge la. Apap apa pun aku harap hang berkenan no.

Thursday, December 18, 2008

Sejuknya........
.
Hari ni sejuk sangat. Air kat luar pun dah beku. Aku dah agak temperature mesti below -5 degree. Masa datang ofis pagi tadi aku sesaja jalan atas ais beku tu walau pun becak. Aku enjoy bunyi 'crack' tu. Selangkah demi selangkah aku susun di atas ais sehingga ke ofis. Dalam seronok aku melangkah kena juga jaga jaga taku licin. Silap hari bulan aku boleh jatuh bagai nangka busuk. Bila dah msuk dlam ofis pulak ambil msa lagi untuk warm the room and heat the body. Heater dinding pulak bila dah -5 degree memang dah tak ada heat lagi sebab keluar air aje. Memang tension.
.
Aku bukan suka sangat sejuk cam ni. Masa snow turun dua hari lepas memang semua pakat sorak dan enjoy sebab perak kan. Maklumlah orang Malaysia. Aku dah faham sangat dengan sejuk nş sebab kalau aku tak keep my body warm, nahas boleh demam dua minggu dan sakit tekak.
.
Bila balik ke bilik dalam aku bersiap nak mandi rupa rupanya iar tak ada pulak. Sudah beku ke semua air??....EErrrrrhhhh....tension weiiiiii. Nampkanya aku tak mandi lah malam ni. So dari aku buang masa tak tentu arah baiklah aku layan blog aku ni. Esok atau Sunday for sure aku nak kena cari longjohn walau pun I hate to wear it. Lepas tu kena juga cari scaf and topi satu lagi. Tak kuasa lagi nak layan sejuk macam ni..... Uhuk...uhuk...... Insyaallah next week aku balik Malaysia... Yiihaaaaa...
Sempat juga ko bergambar dengan Shasha no. Tak apa ko bujang dan dia pun bujang. Ramai beno yang nak bergambar dengan dia.


Sebenonye aku yang dok kat situ dulu tetiba Shasha datang nak bergambar dengan aku. So ku biar ajelah. Lepas tu ramai lagi yang nak join sekali. Aku ingat nak bergambar sorang sorang aje untuk hantar kat wife aku. Sure Haji jeles sebab tak leh duduk sebelah Shasha. Tak pe Haji sabo ajelah nanti kalau Mak Haji merajuk kan susah nanti. Bakal menantu pun dah balik Malaysia semalam.

Tuesday, December 16, 2008

Nak Beli Jumper Ke?????
.
Masa ke bazar ahad lepas aku rasa macam nak cari new jumper. Bukan banyak...cuma sehelai aje. Jumper yang dulu dulu masa student 20 tahun dulu pun masih ada. Tapi dah out fashion la sikit sebab fesyen dulu dulu tu balky aje lengan tu tapi fesyen sekarang slim fit skit. Kalau pakai taklah nampak badan kembang semangkok. Nak beli kat sini cam tak ada choice banyak. Aku suka yang striking colour rather than gray and dull colours. Tapi ada jugak yang warna hitam dan kelabu yang aku berkenan. Tapi black collection nampak banyk sangat. Macam matrix and man in black pulak.
.
Bila aku singgah dari kedai ke kedai tanya semua harga antara RM75 to RM100. Mahal jugak agaknya. Kalau nak yang muah tu beli made in China. Boleh dapat separuh harga tapi rasa cam tak quality and design 'kampung' skit. Tapi kalau from urkey memang ada class. Europe katakan.... Tapi aku rasa nak beli jugak satu. Bila lagi nak melaram kan. Dah keje teruk dan penat eloklah belai diri skit. Tapi kena ingatgak jangan membazir.

Itulah jumper yang tesidai kat belakang. Kalau dah memang decided nak beli kena tour satu bazar untuk compare the price. Oang sini mana ada price tag and main bedal aje haga. Bila nampak foreigner lagi lah harg melambung. Kadang rasa macam tak logic pulak.


Gambar gambar topi ni saja je aku ambil. Aku dah bei satu. Lagi pun buat apa nak collect topi banyak banyak sebab kita bukan lama nak dok sini. Bila bila boleh di hantar balik. Memandangkan snow dah turun semakin lebat maka kena fikir juga kelengkapan pakaian winter ni. Kalau tidak boleh demam wo............
Snow Pagi Ni
.
Lepas sembahyang subuh aku balik ke bilik. Masa tu belum snow lagi, tapi semalam sudah nampak tanda tanda kecil snow. Oleh kerana semalam aku tidur lewat sementara nak menghabis kan novel, lepas aje sembahyang subuh di surau, aku terus baring untuk tidur tidur ayam. Macam biasa bila aku letak kepala aje terus Lia lompat atas katil dan tidur di sisi aku. Dalam dok baring baring tu rasa malas pulak nak bangun. Maklumlah sejuk dan sedap pulak dok dalam bilik yang panas. Tapi sekrang ni keadaan bilik bukan boleh percaya sangat. Slap haribulan genset kaput lagi. Power tak ada dan nak buat apa semua dah tak ada mood. Mujurlah ada UPS yang aku boleh guna untuk pasang pada computer dan lampu study tu.
.
Dekat pukul lapan aku pun siapkan diri dan bila keluar aje nak ke opis aku pun lihat suasana memutih. Rupanya salji dah turun dalam setengah jam yang lalu. Nampak di luar sana dah ramai orang bergambar dengan salji yang semakin lebat. Nampaknya kalau genset kaput lagi bekulah jawapnya penghuni penghuni di kem ni. Sampai bila dapat bertahan entahlah. So aku pun ambil kesempatn ni juga untuk bergambar masa snowing tu....terkenang kenang masa student dulu tu. Masa tu snow turun sangat lebat and kami dengan selambe aje mendengar lagu Ballerina Girl dendangan Lionel Ritchie.
Sempat juga aku suruh Puad ambil gambar aku di belakang chrismas tree. Heehehehe......perk jugak sekejap. Maklumlah bukan selalu boleh jumpa snow cam ni.

Suasana memutih sana sini. Kira snow tu masih virgin lagi. Nanti bila kenderaan dah lalu lalang habis becak sana sini.
Itulah cabin/mini banglo aku yang di selaputi oleh snow. Bila nak buat snow man haa.... Nantilah aku ajak Bobo, Romario and Lia sama sama buat bila aku balik kerja nanti.