Sunday, January 30, 2011

Thai's Green Curry


Demam aku masih lagi belum kebah sepenuhnya. Sekarang batuk batuk pula. Rasa macam nak ambil garfu saja nak garu tekak yang semakin gatal ni. Perit rasanya. Masa ni aku teringin betul di buai dan di belai oleh isteri aku. Huhuhuhuh.... Cuaca masih tak menentu. Sesekali turun rintik rintik snow walau pun sekejap saja. Bila sejuk macam ni perut pula terasa sangat lapar. Semalam Lan datang bawa pil ubat batuk. Aku dah makan tapi nampak tak ada kesan sangat. Bila batuk terasa pula miss sangat nak makan kacang (ini adalah ubat batuk yang sebenar).
.
Bila duduk lepak sesaja memang boring. Jadi malam tu aku ambil kesempatn untuk masa Thai Green Curry. Kira macam masak lemak jugaklah. Tapi aku campur daun limau perut yang dah kering aku bawa ke dalam masakan aku. Then aku masak nasi jintan putih untuk makan bersama. Nampak nya masa makan semalam lepas maghrib, member member aku pediah sakan aih. Ni ada lagi satu ketul untuk aku makan waktu lunch nanti.
.
Member aku call semalam siap dia kata,'Aikk....demam demam pun boleh masak lagi???'. Aku jawap balik..'Apa lagi nak buat? Dah puas tido dah....Lagi pun nak masak tak lama sangat cuma setengah jam aje...'
Semoga Pak Said Sihat Sejahtera


Tu dia gambar Pak Said yang hensem tuh. Gambar ni di ambil masa aku menjemput depa mai ke bilik aku untuk makan nasi dagang. Mana mudah nak makan nasi dagang di sini. Atas kreativiti aku ni aku dapat juga buat nasi dagang dengan barang yang serba kekurangan. Walau bagaimana pun nasi dagang aku tetap umrph......dengan ikan tongkokl yang chef kasi kat aku. Maaf ye....puji diri skit...hehehehehe.
.
Tetiba Pak Said ada di klinik pada esok paginye sebab sakit perut. Terkejut and suspen juga aku di buatnya. Adakah sakit perut Pak Said di sebabkan makan nasi dagang aku? Tapi member member yang lain ok aje. Rupa rupanya suspect Pak Said sakit batu karang. Petang tu aku, Abang Ramli dan Hj Hisham ke hospital untuk hantar pakaian kepada Pak Said. Puas kami tawaf satu hospital. Pak Said masih tak kelihatan. Rupanya kami di beritahu bahawa dia telah diterbangkan ke Ashgabat Hospital.
.
Selepas dua hari baru dapat contact Pak Said semula. Dia cerita apa yang di alami and kami semua berdoa agar Pak Said cepat sembuh. Finally Pak Said diterbangkan ke Dubai oleh SOS sebab di sini tak ada kelengkapan untuk merawat. Sememang di sini memang serba kekurangan and the doctors are hardly speaking english. Inı adalah salah satu kemushkilan aku. Masuk hospital pun rasa horror semacam apatah lagi nak dapat rawatan.
.
Pendekkan cerita sekarang Pak Said dah balik ke Malaysia dan sihat di samping keluarga tercinta. Dia kata seronok dia dapat tido bersama sama dengan cucu. Nak tanya satu soalan kat Pak Said. Kak Chah tak jeles ke kat cucu tuh???? Lama dia tunggu Pak Said nak belai dia. Apa apa pun Pak Said jaga kesihatan dan jaga iman. Semoga Pak Said sihat seperti sediakala.
Kak Long


Korang masih ingat tak kucing persian aku nama Lia? Mungkin korang dah lupa. Walau bagaimana pun aku nak tunjuk gambar anak Lia, Kak Long seperti gambar di atas. Kak Long dah besar dan dah dua kali beranak. Anak anak dia entah kemana dan siapa yang ambil aku pun tak tahu. Baru ni Kak Long datang kak bilik aku and aku pun layanlah sebab dah lama dia tak datang. Kebetulan masa tu ada ikan dalam bilik. Aku rebus dan letak dalam mangkuk untuk dia makan. Bila cuaca sejuk macam ni memang Kak Long atau mana mana kucing suka tido. Kadang kadang teringat juga dengan Lia. Apa dah jadi dengan dia. Anak anak dia masih sihat dan cerdas menjadi penghuni kem.

Wednesday, January 26, 2011

Musim Demam


Anak aku Sarah dan Yusuff demam sejak seminggu lepas. Aku call wife aku, dia kaa semuanya dah beransur pulih. Sekarang sudah 4 hari aku demam. Sudah tiga hari aku tak ke ofis. Aku cuma lepak di bilik dan makan ubat yang sedia ada. Tapi hari ni aku ke klinik sebab dah tak tahan sangat. Doktor kasi ubat selsema, antibiotik, vitamin and panadol. Lepas makan aje buat ubat tu dengan izin Allah rasa kurang sikit. Klau tidak rasa panas and kering satu badan.
.
Cuaca sekarang pula tak menentu. Pagi sejuk sangat dan bila petang menjelang panas semula. Suhu naik turun selalu. Bila keadaan macam ni aku memang lah. Bukan baru baru ni saja tapi sejak dahulu lagi. Kira aku memang sensitif kalau suhu berubah-ubah secara mendadak. Pernah sekali tu aku ke London. masa tu waktu winter. Akibat perubahan suhu yang mendadak, setiba aje aku di sana, dua tiga hari lepas tu aku terus demam. Kalau demam pula memang teruk. Untuk wife aku, tak perlulah nak risau tentang kesihatan aku. Sekarang dah ok dan beransur sembuh. Tapi kalau nak kebah 100% memang ambil masa sampai dua minggu.
.
Bila badan tak sihat macam ni barulah terkenang dan rindu family di sana. Rasa macam nak book tiket balik aje. Dan satu lagi, dapur pun tak berasap sebab dah tak ada mood nak masak masak. makan ajelah apa yang di jamu di kantin. Tapi buat masa ni tekak terasa sangat nak makan rendang minang. Huhuhuhuh.....

Tuesday, January 18, 2011

Penangan Facebook


Aku tahu lately ramai sangat manusia yang gila dengan Facebook. Tak kiralah samaada tua atau muda. Aku ada juga tapi setakat ada but tak active. Aku lebih suka bercerita di dalam blog aku. Sekali sekala aku dapat message dari member member lama yang dah lama tak jumpa. Kadang aku tak sempat nak balas sebab tenet kat sini slow cam siput. Aku rasa ada juga kebaikan dia. Tapi Facebook ini akan menjadi satu alat yang mencabar kalau manusia abusekan nya. . Aku balik baru ni, anak anak aku memang engross dengan Facebook. Anak aku Ikhlas yang baru darjah tiga dah pandai berfacebook. No wonder bila aku panggil anak anak aku susah betul mereka nak menyahut dan aku rasa sakit hati sangat. Ingatkan mereka tidur tapi dok asyik kusyuk dengan facebook. Apa yang mereka tulis pun aku tak tahu. . Finally aku login and masuk dalam laman facebook anak anak aku. Aku cek satu satu apa yang ada dalam tu. Kebanyakannya mereka chat dengan member member mereka yang entah datang dari mana. Aku belek punya belek baru aku tahu apsal mereka susah sangat nak bangun pagi. Rupanya mereka chat sampai pukul 2.00 pagi. No wonder susah bangun pagi. Satu hari tu sedang anak dara aku sibuk chat dengan kawan dia aku pun masuk dalam komen tu aku tulis,' Dei...dah tak ingat nak tido ke?' Lepas tu aku tulis lagi,' Dei ..... esok mau bangun awal tau.' Lepas tu anak dara aku terperasan yang aku dah kacau depa dok chat. . Unuk parents semua, kenalah control aciviti anak anak kat rumah terutamanya penggunaan internet. Aku rasa facebook ni merenggangkan hubungan keluarga. Kita dah la balik sekali sekala, tapi bila anak anak semua dok kat bilik dengan facebook tinggal lah kia berdua dengan wife kat ruang tamu. Di rumah aku ada 5 notebooks. Jadi apa aku buat, aku offkan line internet. Baru padan muka. Dulu depa dok gila berSMS. Kadang kia ingatkan depa tido tapi depa dok berSMS dalam selimut. Jadi parents pada zaman sekarang ni memang mencabar. Sayang anak memanglah tapi kena control and tarbiah anak anak. Yang lucu tu, wife aku pun ada facebook. Itu pun anak anak aku yang create untuk dia. Aku check kosong aje dalam tu......
Snow Nak Turun Lagi??


Hari ini cuaca terang tapi sejuk. Menjelang engahari dan petang cuaca semakin mendung and hujan terus turun tanpa henti. Aku ingat masa untuk snowing sebab di luar sana memang sejuk. Selasa lepas mendung dan snow sepanjang hari. Tapi snow tak lebat, cuma nipis setebal 2cm saja. Jumaat ni di ramalkan snow lagi. Kalau tak turun juga kemungkinan besar akan snow lagi pada penghujung January. Waktu sejuk macam ni perut selalu keroncong. Makanan banyak tapi makanan idaman seperti di Malaysia memang tak ada dan kena creatif untuk buat sendiri. Dalam bilik aku memang sentiasa ada kopi chap kapal api yang aku selalu bawa apabila balik ke Malaya. Tadi dah buat lauk nasi dagang untuk makan besok. Siapa yang aku nak jemput ye?? Mujurlah chef kasi pada aku ikan tongkol (kalau di uara kia panggil ikan kayu) tadi.

Sunday, January 16, 2011

Jom Makan Cucoq Udang


Tadi kami makan cucur udang dengan minum kopi kaw. Biasalah bila malam yang dingin sehingga menusuk tulang, perut sentiasa lapar. Kalau makan apa pun sedap. Tapi bila masa macam ni selalu ingat nak makan goreng pisang panas atau kueh kueh di Malaya. Macam mana nak makan? Kalau nak kira bab survival, yang pasti diri mesti rajin dan kreatif. Lepas tu kalau balik Malaya jangan lupa bawa stok makanan. Kira mudah nak buat apa apa di dalam waktu kecemasan. Sebenarnya aku nak buat cucoq ikan bilis sebab daun bawang yang aku beli last week end masih segar dalam bilik air. Tapi Lan kata nak makan cucoq udang dan terus dia ke kantin mintak sedekah supply from chef. Terus dia mai bilik aku tolong kupas udang. lepas tu Skubee pulak mai nak join. Aku kata lepas isyak kul 10 baru leh makan. Sementara aku siapkan blog aku yang slow macam siput ni, aku ke dapur untuk goreng cucoq. Kira macam kita picnic la. Kira dalam bilik ok juga lah. Cuba nengok gambar tu. ak kesian ke kat suami yang hidup menderita sebab nak cari duit??? Para isteri tu ingat sikit korban suami tu... Jangan ingat depa mai sini nak cari isteri yang lebih cun tau....hehehehe...tapi memang ada yang dapat isteri yang cun melecun..... Cum tak try aje....hehehehehe
Masalah Baru....


Rupanya sudah tiga tahun aku di sini. Pejam celik masa berlalu dengan cepat sekali. Seronok sangat ke tinggal di sini. Obviously memang tak seronok. Kalau boleh nak balik secepat mungkin. Memang banyak benda yang aku miss. Nak buat macam mana kan. Kalaulah masa ni boleh di rewind macam tape atau CD ok juga. Tapi masa yang dah berlalu tak akan kembali. Jadi manafaatlah masa masa yang ada.
.
Sebenarnya kami di sini ada satu masalah baru. Nampak macam mudah tapi kalau tak kena gaya boleh jadi kronik. Rasanya dah sebulan kami tak dapat service untuk hand phone. Line dah tak ada and entah bila akan pulih kembali entahlah. Hanya Allah sahaja yang tahu. Jadi, nak pakai roaming pun dah tak ada. Bukan local line sahaja tapi international line pun sama. Maknanya orang di Malaysia tak boleh SMS and begitu juga kami di sini. Alhamdulillah kami boleh berineraksi sebab masih ada internet yang slow bangat and line phone. Kalau tidak rasa dunia ni gelap gelita. Sekarang nampak ok aje macam tak ada masalah. Tapi masalah akan bermula kalau apa apa terjadi semasa di airport ke atau di mana mana bila kita tak berada di kem.
.
Kalau kena tahan, nak cakap Russian pun masih merangkak apatah lagi bahasa depa. Lagilah tak faham and ak pandai. Bagi aku, aku tak kisah sangat pasal handphone ni sebab aku tak suka keluar dari kem. Biarlah aku lepak aje di sini sambil menghitung hari bila nak balik. Rasa dah muak and puas dah dok di sini dengan berbagai bagai masalah yang semakin menimbun dari hari ke hari. So sapa sapa yang ada hand phone canggih tu, memang rasa tak berbaloi lagi sebab dah ak ada line. Erti kata lain sabo aje lah....
House Rules - Jodi Picoult


Aku baru habis baca cerita ni minggu lepas. Aku memang suka baca ceria Jodi. The way dia cerita lain dari authors yang lain. Normally the writer would like to narrate based on chapter or scene tapi lain dengan Jodi sebab dia lebih suka bermain dengan character and the gerak hati character to establish the scene. Buku ni cerita tentang Autistic child that being accused of murder. Sebelum ni aku tak tahu sangat apa itu penyakit autism or Asperger's Syndrome until I finished reading this novel. Bukan senang nak raise autistic child lebih lebih lagi single parent.
.
Tiga malam lepas Abe Ramli pinjam. Katanya nak baca juga dan penuh dengan semangat. Aku pun beri dia pinjam with a condition. You have to finish it within two weeks. Hoho......kalau tak habis juga baca within 2 weeks alamatnya memang tak akan habis baca. Nak baca novel ni kena kuat semangat and mesti minat untuk membaca. Aku??? Reading is my hobby apa lagi aku memang suka beli buku. Rasanya dah banyak sangat buku untuk aku buka satu library kat rumah.

Monday, January 10, 2011

Cantik Tak Broach Ini?


Aku berlepas dari KLIA on the 3rd January. Mula ingat nak take the last flight to Bangkok at 1900 hours. Tapi bila fikir balik, aku need a good rest after experienced hectic periods for the past few days. İngat kesian pada Adah tinggal dia masa di Sekolah. But I thought that she would be ok. So I change my flight schedule for 1515 hours. I reached Bangkok half hour late. After gone through the immigration and the baggage claim, I sraight to the hotel booth. İngat nak ambil City Centre Hotel yang aku selalu lepak instead ı would try PJ Watergate hotel. Ingat nak ronda sebentr nak cari Tshirt Mini Cooper. Tapi aku lost my way instead I stranded at another fashion mall. Oklah....ronda punya ronda jumpa broaches yang cantik ni. Aku pun beli untuk wife and anak dara aku.

Sunday, January 09, 2011

Shahadah Sudah Darjah Satu



3rd January 2011, I took my daughter to school. It was her first school. I was feeling guilty coz on the same day I got to ride to the Airport again. I never know when will I quit this project for good. I was happy to see her mixing with new friends and stay obedient for what ever instructions given by her teacher. While I was walking down the hallway, I met Teacher Azman and he politely teasing me, ' Hey, ada lagi ke Che Masnoor?'. >>Ehummm...... ada lagi.Tinggal lagi dua di rumah. Kira aku ni pelanggan tetap sekolah lah and boleh kata semua cıkgu dah kenal sangat dengan aku. Aku nampak Adah very independent and courage bila masuk ke kelas and aku tahu dia memang talkative like her two sisters.
.
Few days back aku call my wife. Di kata Adah tak nak nama pada name tag ditulis nama Shahadah tapi dia nak nama SAFİYA di tulis. Aku pun tak tahu apsal dia dah tak nak nama Shahadah di tulis. Mungkin untuk tahun baru dan kawan baru biarlah dia d kenal dengan nama SAFİYA. Sebenarnya nama ni kami tak pernah panggil dan guna. Apa apa pun I really miss her so much. Dah lama aku tak duduk di depan mereka semasa mereka belajar dan membuat kerja sekolah. I really miss this precious event.

Sunday, January 02, 2011

Safwan ke PLKN






Hari ini aku bangun awal pagi. Mandi siap dan breakfast dan terus kejut anak aku bangun mandi. Cuti sekolah depa memang liat sangat bangun asyik sibuk malam malam dengan FB yang aku memang tak suka. Nanti lah aku cite pasal FB ni. Safwan ke PLKN Bidor. Kami bertolak kesana pada pukul 8.30 and pada pukul 9.30 akan naik bas. Sampai aje kat stadium Selayang, aku lihat orang dah ramai. kami terus meluru ke tempat registration. Bila sampai sana terus ke kaunter dan dia check borang-borang yang dah beli awal lagi.
.
Terus pegawai tu tanya apasal tak buat medical check up. Aku pun terperanjat. Yang aku tahu semalam wife aku yang bawa dia ke klinik untuk buatkan. Anak aku dengan selamba aje jawap tak tahu. Memang aku tension. Tapi aku sabo aje dan buat tak dengar. Lepas tu aku terus bawa dia naik bas. Dia memang nampak tak semangat and muram. Aku pun tak tahu apa sebabnya. Setelah aku hantar anak dara aku kat sekolah dia, aku terus balik umah dan tanya waife aku.
.
Wife aku kata semalam jenuh ajak buat tapi dia kata tak payah. Jenuh nak pujuk and finally wife aku pun malas nak layan. Hhhhhmmmmm....malas aku nak fikir. Esok aku dah nak balik . Mana nak hantar anak aku untuk masuk darjah satu dan mana nak pegi Sky Net untuk hantar motor anak aku ke Dungun. Sabo aje lah......... Aku selalu ingatkan anak aku ni kita perlu bertanggung jawap ke atas diri sendiri. Ni semua umi nak arrangekan......
Fair And Lovely


Tengahari tadi sedang aku dok type nak sms kat Abe tetiba aku dapat call dari site. Rasa malas sangat nak layan tapi aku kuatkan semangat juga untuk menjawap. Rupanya member aku call sebab nak pesan cream muka Fair n Lovely. Aku kata aikkk dah nak jadi Sivaji The Boss ke? Dia jawap bukan ape sebab sekarang dah musim sejuk nanti kering pulak muka. Kalau aku sapu lotion baby Johnson aje atau nivea cream. Aku tak nak la cakap siapa yang order tu. Tapi kalau korang nengok ada sahabat yang muka tetiba putih cerah tak semena mean, kompom dia lah orang nya. Buat masa ni biarlah ia menjadi rahsia antara aku dan dia.....hehehheheheh.
A Visit To Butterfly Garden





f
Lepas sahaja selesai photograpy kat Taman Orkid aku dan Hadi ke Taman Rama Rama. Entrance fee cuma RM8 untuk orang dewasa and RM1 kalau bawa camera masuk. Bila masuk aje memang banyak rama rama tapi mereka terbang dan bermain di atas sana. Nak ambil gambar ok sebab aku ada zoom lense tapi tak cun. Kita nak ambil yang hinggap di daun. Taman di sini lebih kurang di Penang sahaja. Kami tak lama di sini. Adalah dalam 40 minitsebab badan dah penat.
A Visit To Orchird Garden






Semalam aku keKL lagi. Kali ni hantar anak teruna aku balik ke Dungun. Dia balik dengan kawan dia naik kereta. Mula tu aku ingat nak hantar dia ke Ampang, rumah wan dia. Lepas tu dia kata tak payahlah. Hantar ke Station LRT Masjid Jamek. Since aku nak keluar elok juga aku ke Taman Orkid untuk sessi photography dengan anak aku Hadi. Lepas aje aku hantar dia, aku terus ke sana and ambil berbagai jenis gambar terutamanya bunga Orkid. Kalau pegi ke situ tak sah kalau tak beli orkid. Aku pun beli satu yang berharga RM40 dan hadiahkan untuk wife aku.

Saturday, January 01, 2011

Melawat ke Taman Burung






Hari Khamis lepas aku bawa beberapa orang anak aku ke Taman Burung. Ini adalah kali kedua aku ke sana. Anak anak aku ada yang dah pergi dan ada yang belum pergi. Aku nak sangat anak aku Yusuff menikmati burung burung yang beranika warna. Sampai di sana hujan renyai renyai. Masuk jugalah sebab dah datang. Tak kan nak patah balik kan! Ramai juga pelancung luar dan dalam yang datang. Maklumlah cuti sekolah. Aku kesini cuma nak ambil gambar gambar di sekitar. Guru kamera Hadi pun ikut sama. Rupanya bukan murah yuran masuk ke dalam. Tak apa lah sekali sekala.
Ribbon Embroidery


Dalam dok sibuk sekian hari dan hari hari sempat lagi aku lapangkan masa untuk mengajar wife aku ribbon embroidery. Tak susah mana pun cuma perlu tahu basic jahitan and creatif sikit untuk mencipta design. Bukan main aci tangkap muat sahaja. Ribbon ni murah saja. Sebab kain satin biasa sahaja. Tetapi kalau gunakan ribbon silk mestilah mahal. Aku kata kat wife aku, nanti aku balik cuti bolehlah aku kasi markah. Jangan hangat hangat tahi ayam dah lah. benda benda cam ni perlu kesabaran dan semangat yang tinggi.
Kalau tak ada semangat akibatnya terbengkalai la......
Shahadah Sudah Darjah Satu


Pada 28hb December, aku hantar anak aku yang no 7 Shahadah untuk register untuk memasuki darjah satu dan ujian Diagnostic untuk menentukan kelas. Aku tak risau sangat pasal anak dara no 3 aku ni sebab dia dah bijak dan very independent. Tertib, cermat, kemas dan bijak, itulah yang dapat aku huraikan character dia. Pada 3hb ni aku akan hantar dia untuk first day sekolah then lepas tu terus aku ke KLIA. Sedih pulak rasanya. Huhuhu........ Tak apa lah...semoga Adah patuhi segala nasihat Ba okkk.....