Tuesday, September 29, 2009

Night Sins and Guilty As Sin - Tami Hoag

Text Color

Baru habis baca dua novel ni. Sampai rasa cam termengah mengah aku nak habis kan. cerita dia macam ni...

Night Sins
.
When eight-year-old Josh Kirkwood disappears' the whole community of Deer Lake is stunned. Crime is not something that happens in their neighbourhood. Worse still is the frightening possibility thst Josh's disappearance was planned by a desperate warped mind-for all thst is found at the crime scene is Josh's duffer bag and a note; 'ignorance is not innocence but SIN'. For Agent Megan O'Malley, the investigation is the first test of whether she can cut it in the all-male world local police. And as the hurt takes on an ominous intensity someone is watching, preparing the next move in a terrifying and deadly game.......

Guilty As Sin
.
The abduction of eight-year-old Josh Kirkwood sent shockwaves through the small community of Deer Lake. Even now' after the arrest of a suspect and Josh's safe return' fear maintains its grip and questions linger. Assistant County Attorney Ellen North's assignment to the Kirkwood case has landed her in the hot seat. Not only must she contend with the media circus surrounding the case, but her every move is being shadowed by bestselling true-crime Jay Butler Brooks, a man as mysterious as the case itself

OK, di atas adalah sinopsis cerita. Plot very interesting and make you to figure out who is the kidnapper to the last end but there are somethings that not ended conclusively. You have to read both books because there are continuation to it. My queries are, Who is sending Josh back to his home . You have to make your own guess. And when Josh was save returned to his parents, why he refused to met his father? Was his father is one of the accomplice for the game. The explanation of the guilt by Mr Wrights was not elaborate enough to explain why he has to abduct Josh, his neighbour's son if there was no problem about their relationship. Hhhhhmmmm...bolehlah kalu nak baca.
Perasan Ke Aku Ni.....Hehehehe


Dengan mempunyai anak yang ramai dan membesar dan jadual kerja dan masa yang hectic aku rasa cukup penat. Bila penat terasalah diri ini dah tua. Uban pun dah nampak sana sini. Bagus jugak bila terasa diri tua dan ada nya tanda tanda ketuaan pada diri. Yang penting bila diri dah rasa tua terasa jugaklah nak lebih kan iman dan amal sebagai persediaan. Bila lihat cermin tu kedutan dah nampak sana sini dan kulit dah tak kenyal lagi. Yelah tua bukan ada ubat. Tapi ramai orang takut tua dan sanggup berhabisan untuk terus kelihatan muda. Mengapa kita perlu takut....... Kuat kan amalan dan iman nanti bila masuk syurga sentiasa dalam keadaan muda dan kalau kentut pun bau wangi.
.
Sejak aku balik raya baru ni ramai orang jumpa aku dan tegur aku nampak muda nya. Ketawa aku. Mau kembang semangkuk di buatnya dan mujur tak jatuh dari kerusi. Tapi bukan kembang semangkuk lagi tapi dah sebesen. Tadi masa sarapan dengan member aku, tetiba aku dengar salam. Aku toleh kiri dan lihat jiran aku bersarapan dengan keluarga dia. Dia terus tegur aku nampak muda gile dan dah slim...heheheheh. Ketawa aku di buatnya. Dulu mak dan kakak aku tegur putihnya wajah aku apakah rahsia.....masa tu pun terasa kembang juga. Hehehehe...... Sebenarnya tiada rahsia nak kelihatan muda. Perkara paling penting sentiasa jaga amalan dan jauhi dari problems. Lepas tu buat senaman selalu. Insysallah sihat badan. Ni sebab banyak sangat masalah dunia yang mnyebabkan jiwa sentiasa tertekan dan sentiada berkerut dahi. Entahlah betoi ke tak pandangan aku ni.
.
Cuma sekarang aku agak terkilan bila lihat ramai golongan senior cotozen dah suka mewarna rambut. Apa yang aku faham warna rambut tu boleh kecuali hitam dan bahan yang di gunakan kenalah halal. Bukan halal seperti tiada kandungan kinzir sahaja tapi kena make sure bahan tersebut bukan kalis air. Takut nanti tak sah ambil air sembahyang. Bagi aku kalau rambut dah putih reda sahaja dan anggaplah sebagai nikmat untuk mendekatkan diri dengan Allah dan ingat akan mati selalu. Di sini aku sertakan website yang soal jawap tentang mewarnakan rambut. Apa apa pun terimalah hakikat yang diri ini semakin tua dan menghampiri kubur dan tak payah lah menipu pada diri sendiri.

http://ummusaif.com/2009/07/mewarna-rambut-bolehkah/

Monday, September 28, 2009

Orange Cheese Cake and Chocolate Moist Cake



Ini dia cheese cake yang wife aku buat from the book that I ordered. Memang sedap. Family aku memang suka. Lain kali kalau member member nak datang rumah boleh lah buatkan untuk korang dapat nikmati bersama. Ada banyak lagi resepi cheese cake yang belum diterokai. Nanti kita cuba lagi. Nengoklah esok ke atau sebelum aku balik nanti.
.
Wife aku dah terror buat Dark Chocolate cake resepi dari buku Sainsbury yang aku beli masa aku student dulu. Sedap. Buku tu pun dah remuk redap. Nak kena gam balik sebab dah hampir terburai. Tapi cake ni resepi dapri kakak ipar aku yang di kukus. Sedap memang sedap. Wife aku dapat resepi tu masa hari raya dan terus buat. Memang jadi dan kami semua habis makan. Sebenarnya kek kek tu di buat untuk meraikan birthday anak aku Ikhlas yang ke 7.
Koleksi Novels by Jeffery Archer

Seperti yang aku jelaskan dlm blog aku yang lepas, the first time I read his novel was The Prisoner of Birth. Memang best and took me only a week to finish. After that aku rasa nak cari koleksi buku buku dia. Tapi aku cuba cari cerita dia yang di filemkan aku tak jumpa pun. Pelik juga, tak seperti Stephen King and John Grisham and lately cerita My Sister's Keeper by Jodi Picolt. Mungkin aku tak browse habis. Selalunya well known writter ni buku depa mesti do filemkan. Tapi selalunya apa yang di tulis dalam buku lebih detail and 'trill' dari dalam filem.
.
Ok berbalik kepada buku buku karangan Jeffry Archer ni, aku mula mula niat nak cari buku second hand kat central market je. Tapi bila aku jalan jalan di The Curve kat Mutiara Damansara, aku singgah kat The Bourders and terserempat offer untuk buku buku Jeffery Archer. Apa lagi aku terus sambar la. Beli tiga satu free. Bestkan...... Bila aku nak start baca entahlah tapi aku rasa on the way back baik. Buat masa ni biar aku lepak betoi betoi dengan family aku.
Happy Birthday NurIkhlas




Semalam, on the way to Alor Gajah untuk hantar anak aku Safwan balik hostel, kami singgah ke Lowyat. Ikhlas dan Ubai ikut sama temankan aku. Lepas tu nak singgah ke rumah adik angkat aku Mejar Azman kat Senawang before ahead to Alor Gajah. Selesai saja shopping kat Lowyat untuk beli anti visus for Pokku and external HD untuk aku kami singgah ke Bukit Bintang untuk pekena McD. At the same time untuk celebrate bday Ikhlas yang ke 7. Sukalah dia tu dan sempat aku beli kereta control untuk dia. Aku order untuk aku BigMac and for them aku order double cheese burger. Puas aku makan McD balik kali ni. Untuk Shah aku makan untuk hang aje lah..heheheheh
Anak Bongsu Aku - Hafiz Nur Yusuff



Inilah anak bongsu aku Yusuff. Nak ada adik lagi ke???? HHmmmm...entahlah tak boleh nak cakap. Alam roh ni susah nak predict sebab hanya Allah saja yang tahu. Bila aku outstation dialah orang yang paling aku rindu selain dari wife aku dan anak anak yang lain. Nak cakap masih tak pandai tapi dia faham apa yang kita arahkan. Tapi lambat lepa aje mesti dia duduk depan computer and buat apa yang patut macam orang dah pandai. Sebab dia tiru apa yang abang dan kakak dia buat. Bila aku cium aje dia mesti dia marah sebab dia geli dan rasa tajam pada janggut aku. Hehehehe....... Rumah aku memang riuh rendah sebab abang dan kakak suka menyakat dia. Tapi dia ni boleh tahan juga nakal dan rebel dia.
Baju Kurung
.
Bila tiba hari raya, aku suka sangat dengar lagu raya yang bertajuk 'Baju Kurung Biru'. Tak jemu jemu aku dengar. For previous hari raya aku selalu sediakan dua pasang untuk anak dara and wife aku. Sure aku yang beli dan pilih mana kain yang aku berkenan. Last year sempat juga aku tolong jahitkan manik manil labuci untuk mereka. Tapi tahun ni memang tak sempat. Kalau nak buat bukan senang and lama pulak nak sulam satu satu. Lagi pun aku berada cuma seminggu aje sebelum raya. Mana nak selesaikan segala urusan rumah dan layan anak anak aku. Next year kena program betoi betoi. What will I do ialah siapkan baju tu awal awal and aku boleh siapkan kat bilik aku di site. Sebab waktu malam ada banyak masa terluang skit untuk bereskan segala personal projek projek aku.






Last Thursday masa jalan jalan dengan anak aku Hadi and Safwan kat The Curve and Ikea sempat juga aku membelek belek baju kurung tu dengan pattern pattern yang cantik. Bila aku belek pada harga saja...mak datuk...mahalnya dari RM3xx to RM4xx. Aku rasa labuci manik tu saja dah dekat RM2xx. Bila aku teliti balik tak ubah macam embroideri yang wanita Turkmen pakai. Tapi kita buat pada baju kurung tapi orang Turkmen gunakan baju maxi sebab itulah baju tradisi mereka. Aku ada publish embroidery to pada blog yang lalu yang di beri nama 'Yakka'.
Sembahyang Sunat Hari Raya
.
Tahun ni aku tukar program skit. Selalunya aku akan sembahyang sunat hari raya di rumah mertua aku. Itu tradisi aku setiap raya. Tapi tahun ni kami sekeluarga sembahyang sunat aidil fitri di rumah my mother. Pagi pagi semua dah bangun. Oleh sebab aku sebagai anak bongsu and paling ramai anak, akulah orang yang paling riuh untuk siapkan anak anak aku. Yang dah besar oklah boleh urus sendiri tapi yang kecil kecil tu kena juga belek belek. Sembahyang raya pukul 9.00 pagi kalau tak datang awal nanti tak dapat tempat kat dalam. Kalau sembahyang jemaah sama ramai macam sembahyang raya atau jumaat bagus juga kan.


Orang dah ramai ada dalam masjid cuma aku masih terhegeh hegeh dok jalan. Sure tempat dah tak ada. Sebenarnya aku terkantoi pagi raya tu sebab aku tertinggal baju melayu aku. Apa lagi sebab tak ada baju yang sesuai aku terpaksalah bakai T-shirt hardrock. Family aku dan anak anak aku semua gelak and kutuk kutukkan aku. Nak buat cam mana dah terlupa. Tulah kelam kabut sangat masa nak balik. Selalunya memang aku yang kemaskan baju aku bila bak balik kampung. Entah cam mana terus terlupa. Nak beli pun dah tak sempat...hehehehe
Sepat aku ambil gambar imam sedang berkutbah selepas sembahyang. Semua orang nengok aku tapi aku buat dak aje. Sebenarnya depa nengok aku sebab aku lain dari yang lain. Depa semua siap pakai baju melayu yang berwarna warni kecuali aku aje yang pelik dengan t-shirt hardrock. Tapi aku buat selamba aje.
Lepas saya selesai kutbah orang sume dah kuar nak beraya. Orang makin ramai kat kampung aku dan dah ramai aku tak kenai sebab banyak taman taman baru yang di dirikan. Aku dah janji dengan anak anak aku untuk bawa mereka pergi beraya ke rumah jiran jiran aku yang masih ada. Yang lain dah ramai meninggal. Tak apalah janji dapat ziarah member member kampung aku. Itu pun kalau depa sama sama balik kampung.Inilah masjid kampung aku. Besar dan luas. Tapi bila tiba hari raya jadi tak muat pulak.



Itulah hero hero aku dengan anak saudara aku selepas selesai sembahyang. Depa dok lepak sementara menunggu aku di kereta. Apa apa pun tradisi balik kampung memang sukar di pisahkan. Pernah anak aku kata apasal kena balik kampung? Aku kata selagi atok dan nenek masih hidup kita mesti balik kampung.
Balik Kampung


Baru ada masa nak update blog aku ni. Maklumlah raya sakan kehulu kehilir. Ok jom kita cerita bermula dari balik kampung.
.
Kami sekeluarga balik kampung pada hari Sabtu 19hb September. Mula ingat nak balik pada hari Jumaat tapi anak anak aku kata balik pada hari Sabtu ajelah. Call my mother kata tak jadi balik Jumaat tapi hari Sabtu. Anak anak aku kata nak settle kerja sekolah and nak baca buku. Kalau balik rumah Tok memang tak pegang buku punya.
.
Pagi lagi kami dah bangun and siap untuk bertolak. Macam biasa selalunya tak menepati waktu. Maklumlah anak ramai and nak siapkan sorang sorang memang lama. Tapi aku ada satu cara untuk tepati waktu. Apa aku perlu buat ialah, aku mandi awal, siap barang dan masuk kereta terus start engine. So aku tunggu aje dalam kereta. Masa tu barulah anak anak aku kelam kabut. Kalau nak kasi depa tension skit aku honk lagi. Hehehehehe.......
.
Ingatkan bila masuk highway dah smooth sailing, tapi tiba aje kat Slim River kereta nak ok...ek.... slow aje. Deangan suasana yang muram durja hujan pun renyai renyai membuatkan aku mengantuk. Dalam kereta apa lagi dengan lagu hari raya. Memang rasa tension bila pandu dlm jam. Bila sampai kat Sungkai barulah ok. Ingatkan ada accident. Rupanya ramai pemandu berhenti dan terus paking di bahu highway. Aku pun hairan sebab apa depa buat macam tu...mungkin berhenti untuk ke toilet kot. Tapi tak kan sampai melimpah ke luar dari tempat rehat. Yang pelik tu dengan sifat orang Malaysia ni suka slowkan kenderaan. Tu yang menyebabkan jam gile tu.
.
Bila sampai ipoh saja' jam lagi. masa tu dah dekat pukul 2.00 ptg. Kami terus perlahankan kenderaan. Sekarang tiada lagi tol di kawasan Ipoh Selatan dan Utara jadi drive trus saja sampai ke Tol Juru. Rupanya yang menyebabkan jam kat Ipoh sebab ada jalan susur masuk ke lebuhraya di utara Ipoh bagi pengguna - penguna tempatan. So apalagi bertambah jam lah hingga ke terowong. Satu lagi yang aku geram tu pengguna jalan raya terus mengunakan laluan kecemasan utk memotong. Polis kata akan tahan mana mana kenderaan yang melanggar peraturan dan akan di compaun segera. Rupanya tak ada enforcement pon. Macam tak ada undang unadang langsung. Bila lah nak civilise orang Malaysia ni. Satu lagi yang aku lihat ada ramai juga pengguna yang membuang sampah ikut suka hati melalui tingkap kereta. Cubalah simpan sampah tu dan buang baik baik ke dalam tong sampah bila tiba ke destinasi. Bukan saja buat semak tapi membahayakan pengguna jalan raya yang lain.
.
Finally kami tiba di Gurun rumah my mother dekat pukul 5.30. Mengambil masa agak 8 jam kali ni untuk tiba kekampung. Selalunya 4.5 to 5 jam aje untuk sampai. Tak apalah nak buat macam mana. Elok juga sampai lewat sebab tunggu kejap aje dah nak berbuka.

Friday, September 18, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
Assalamualaikum kepada semua visitors blog aku,

Di sini aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Maaf Zahir Batin. Aku nak mohon maaf kalau terdapat salah silap dalam coretan aku. Untuk semua sahabat' pandu lah dengan cermat agar selamat tiba di rumah orang yang tersayang. Kalau makan tu jaga jaga lah semoga tidak memudaratkan diri. Untuk sahabat yang berada di perantauan janganlah bersedih hati walau tak dapat bersama keluar tercinta. Gunalah kesempatan ini untuk bermaaf maafan sesama insan. Manalah tau ada dosa dosa yang tersangkut yang tak kita sedari. Mungkin aku tak berkesempatan updat blog ni beberapa hari maklumlah sibuk beraya di kampung and tak de tenet pulak tu kat rumah my mother. Akhir kata doalah untuk saya untuk tiba ke destinasi dengan selamat dan segala amalan di terima Allah taala.
My New Teapot
Inilah teapot yang aku baru beli di Ashgabat. Murah aje. Dulu aku dah jumpa design macam ni masa aku kerja kat Copenhagen. Masa tu design ni kira designer punya product memang mahal. And Scandinavian country memang popular dengan barang banrang designer especially tableware and home appliances. Kalau visit gedung shopping dia memang canggih and harga mahal mahal. Nak beli pun fikir 3, 4 kali. Tapi sekarang design macam ni dah common sebab tu murah kot. Tapi teapot ni made in Japan. Yagn unique tu pada tangkal cawan dan piring dia. So almari aku pun dah sesak dengan my collection of teapots.

Shopping Di IKEA



Hari Rabu lepas sempat juga aku singgah ke IKEA on the way to Alor Gajah. Kira aku sampai ada 5 minit lagi pintu nak buka. Hehehehe .....kira early bird lah gitu. Niat aku nak beli working table top untuk letak dapur so that nampak neat skit aku punya dryer and washing machine. At the same time aku beli 5 palstic pandent light untuk dining table and lepak area aku. Nak make over sikit. Sebab aku drive Jazz aku aje jadi tak muat nak beli yang lain. Finally nak check out aku pun mencarilah working table top tu. Lama jugak lah dok mencari sampai minta bantuan pekerja tu carikan. RUpanya dah tak ada stock...hhmmmmm. Nampaknya kena datang lain lepas raya. Table top tu lining dgn stainless steel jadi senang wife aku nak terap biskut atau nak uli tepung. At the same time boeh tabar roti canai...... nampak gaya hajat tak kesampaian. CUba nengok gambar kat atau . Pandai depa hias walau ruang dapur semoit. Tu yang menggoda orang ulang alik ke sini tanpa di sedari.

Anak Anak Lia




Anak anak Lia dah besar besar. Dah boleh makan nad toilet sendiri. Megat aku dah beri pada member aku Zainoren. Warna peach' jantan and memang cantik. Ginger aku dah beri pada Shah. Mula Bahazin nak lepas tu dia terpaksa rejek atas sebab sebab pribadi...hehehe. So aku hadiah pada Shah. Kak Long atau Zara aku akan beri pada Chef. Lapas raya boleh la ambil. Yang tinggal cuma Omar dan Rina. Rina mmemang aku nak beri adoption. Cleaner aku kata dia nak tapi dah tak nampak btang hidung dia. Dah benti keje kot. Sejak aku kata Omar aku tak kasi dia cam tak bersih bilik aku dengan bagus. Kalau dia tak nak aku terpaksa give away to other people. Tinggal Lia dan Omar sahaja aku kan jaga. Sekarang depa dah nakal and bilik aku jadi apa entahlah. Balik nanti mesti kena spring cleaning balik. Alhamdulillah toilet depa dah ok. Kalau tidah jenuh lah aku nak bersihkan bilik.

Monday, September 14, 2009

Check In Counter



Jangan terkezut pulak bila nampak timbang tu. Bukan nak jual iakan atau daging di musim raya ni. Tapi nak kasi petua bagaimana cara nak elak dari kena 'paw' oleh si bengong kat airport bila nak balik Malaysia nanti.
.
Katalah bagage ko rang dah sarat 20kg, korang janganlah panic. Kalau berat lebih lagi letak aje dalam hand luggage. Tapi korang tau kan bila sampai kat kaunter, kalau bag korang dah cukup atau hampir pada 20kg, sure pegawai bengong tu suruh korang letak semua beg kat tangan termasuk hand luggage and beg computer. So berat akan bertambah and korang akan kena 'paw' fron usd7 to usd10. Itu bergantung kepada emosi si pegawai yg bengong tu. Untuk mengelakkan dari di 'paw' dan menyakitkan hati, bila nak chek in make sure letak hand luggage and beg computer jauh jauh. Jangan bawa bersama dekat kaunter.
.
Lagi satu aku nak beritahu, mesin timbang dia tak pernah calibrate pun. So nasiblah pada kita semua. Masa aku nak balik baru ni bila sampai ke kaunter, aku pun letaklah atas weighing mesin tu. Berat dia cuma ngam ngam aje 19.8kg. Lega aku rasa. Masa tu beg yg aku nak bawa masuk kabin berat dekat 10kg aku letak jauh atas bangku. Lantak pi lah. So bila sampai turn aku selepas penat beratus yg tak terurus minah tu boleh kata dengan seyuman macam tong pecah yang kaunter tu tak leh check in ke KL. Aku memang bengang masa tu. Memang aku sumpah dia . Masa tu posa aku pun dah kurus. Leh imagine tak aku terpaksa berbaris lagi ke next kaunter. Memang bodoh and mangkok. Bila tiba giliran aku pulak to the next kaunter' aku letaklah baggage aku yang berat tu. Then mesin tu tunjuk cuma 18.2kg aje. Tu dia lari dekat 2kg compare dgn mesin yang sebelah tadi. Sure tak calibrate. Next time kalau minah and mamat bodoh tu argue berat beg korang' mintak timbang pada sume masin. Tunjuk skit sapa yang bodoh tu.....hehehehe....tapi last last dia 'paw' korang gak....hehehehhehe

Sunday, September 13, 2009

Biskut Tart Nenas


Tadi wife aku dah siap buat biskut tart nenas. Tak seperti tahun tahun yang lalu. Kali ini tart nenas hanya untuk family dan tak di jual. Aku kata kat wife aku rehat aje tahun ini. Lagi pun barang dah mahal and tak sampai hati nak jual. Lagi pun dengan Yusuff yang suka merap tu eloklah banyakkan rehat badan. Tart nenas wife aku ni memang the best yang aku pernah rasa. Memang aku kena puji sebab memang sedap. Kulit dia memang lembut dan rangum. Client aku yang bertahun tahun pesan tart nenas pun aku terpaksa tolak permintaan dengan sopan. Tapi nanti balik ke Turkmenistan aku akan bawa juga biskut ni untuk member member yang tak sempat nak beraya di kampung terutamanya Abe Omar aku........hehehehe.
Dari SOGO ke Jalan Tunku Abdul Rahman




Dari SOGO terus ke Jalan Tungku Abd Rahman untuk beli baju melayu anak teruna aku. Beli dua pasang satu warna ungu and satu lagi warna choklat. Hadi punya kena cari lain sebab tak ada yang elok aku berkenan. Bila ada saiz pulak tak ada. Orang punya lah ramai mak datuk. Aku beli 8 helai kain pelikat untuk di hadiahkan kepada abang abang aku dan ipar ipar aku. Untuk Abe Omar aku tu dah kasi awal awal untuk sembahyang raya. Harga RM20 sehelai. Baju melayu pula sepasang RM100 dan kalau siap dengan sampin dapatlah RM130. Lepas tu ronda lagi and siap tertinggal anak aku si Ubai. Jenuh dok melilau cari. Call pun tak dapat teka kat mana. Dah la jalan sempit' sesak dan panas. Then terus cari serunding ikan untuk bawa balik dan popia serunding untuk Shahrizal. Kesian pulak kat dia sebab tak balik raya mesi dok nangis dalam bilik dgn Abe Omar aku tuh. Dak beso tak payah sedih sedih la noooo. Nanti aku balik akan aku bawa kueh raya kat korang. Yang kelakar tu masa aku dok meraba tangan anak lelaki aku si Hadi tu kat belakang' tertiba terpegang tangan pompuan mana tah. Cepat cepat dia tarik tangan dia dan aku pun terus terkejut. Dengan tersipu sipu aku minta maaf. Mujurlah hubby dia tak persan' kalau tidak dapat satu lempang percuma. Hehehehe....... Itulah bahana kalau datang tempat macam ni. After beli aje semua tu terus aku balik ke Maju Junction and blah. Sampai rumah terus solat zohor and pas tu terus tido. Sedar sedar dah dekat 6.30 petang.............
Shopping Di SOGO





Tadi pagi aku ke SOGO untuk beli saki baki baju raya anak teruna aku. Masuk aje orang macam ulat taik. Punyalah ramai. Ada yang bawa anak anak kecil ada yang bawa baby pun. Eeeee....tak sanggup rasanya. Aku cakap pada anak anak aku jom kita cepat cepat pilih dah keluar dari sini. Yang aku hairan bila tiba musim Raya Puasa memang sesak macam ni. Memang orang orang Melayu ni raya sakan. Bila Chinese New Year atau Depavali tak ada lah pun ramai orang Cina dan India berpusu pusu macam ni. Rasanya tak kuasa lagi nak bertahan lama kat sini. Penat rasanya. Finally sempat juga beli baju baju anak teruna aku tapi ikut mana yang dan. Dah tak larat nak pilih memilih lagi.
Our New Rest House
.
Not too bad and not too good but a decnt one that provide comfort to stay and sleep. Very clean and it is actually a newly renovated house with massive timber panels and cornices.

A bit of french and western european design, the architecture and outlook and the atmosphere was very good.

At the entrance you can see the grape tree creeps through the timber pergola and waving between the square of timber that support bunch of grapes. Look like nobody is bother to plug the grapes
The entrance of the house ...a welcoming atmosphere...hehehe

The front yard of the house. I thought the climber that covers the gazebo was a blueberry. I was terribly mistaken and you just cannot eat the fruit.
Look like blueberries but it was not. Hhmmmm...
Have very nice big windows to all sides.

Inilah rumah kami transit sebelum balik ke Malaysia. Dulu biasanya dok di hotel. Sekarang dok transit house. Better lah dari hotel sebab senang nak masak dan sebagainya. Lagi pun kami ada permanent driver untuk take care of us and tak payah nak share lagi dengan orang lain. Cuma perkakas masak aja tak berapa lengkap tapi kalau nak masak magi pun boleh lah. Pinggan dan mangkuk ala kadar aje. Mungkin kita pakat share beli yang lebih sesuai skit.