Monday, December 30, 2013

Bintulu Flooded

Ini yang di katakan malang tidak berbau. Apa yang kita rancang lain jadinya. Tapi perancangan Allah lah yang terbaik. Yang penting kita sabar dan redha.

Aku dah puas jalan jalan di Brunei and now is the time to go home to Bintulu. Lepas check out kami terus pandu ke Sarawak. Tiada lagi tempat nk singgah. Langit pun semakin mendong dan gelap. Perjalanan menuju ke Telaga Tujuh memakan masa selama satu jam lima belas minit. Setiba di check point kereta penuh berbaris. Weekend ramai yg nak balik kam pung ke arah yang bertentangan.

Selesai sudah kami bertolak ke kedai mamak. Ingat nk makan nasi beriani tapi tak menyelerakan. Aku dan Hadi order mee goreng ang Shamim order maggi. Alamak tak sedap. Nandy pergi cari surau untuk dolat jamak. Cuaca semakin mendung. Sepanjang perjalanan ke Bintulu hujan lebat. Dengar berita Bintulu banjir. Aku tak angkat pot sangat. Rasanya rumah aku ok kot. Aku terus gonyeh kuaci sambil borak dengan Nandi. Anak anak aku kat belakang dah di buai mimpi.

Hajan masih lebat. Setiba di daerah Bintulu hujan kembali renyai. Aku letih. Rasa tak sabar nak tido je. Masuk jalan rumah aku jalan mulai jem. Rupanya banjir kilat. Ok...releks dulu. Banjir biasa kot. Kenderaan makin banyak dan jalan kerumah aku dah di naiki air. Aku masih releks. Mungkin belum masuk rumah.

Aku terus ambil jalan lain. Air pasang di sana sini. Laju dan deras. Aku kena balik rumah juga. Aku kata pada Nandy.... You can drive home now because if it is raining you would be trapped in the jam. Kami keluar kereta dan angkut semua barang dari keta Nandy. Kami langkak perlahan lahan. Air semakin deras menerjah kaki kaki kami dan rasa seperti tak bermaya. Aku pegang Shamim dengan kuat takut di bawa arus.

Sesampai di rumah selut sudah menutupi porch. Apabila pintu di buka kami terperanjat apabila rumah di penuhi lumpur. Aduh......aku dah dapat bayangkan kepenatan. Jam dah pukul 10.00 mlm. Aku meluru ke bilik alu yg baru di kemas. Semua berwajah hitam. Kapet aku sudah tiada rupa. Semua baju basah dan berselut. Meja aku kembang. Kasut semua basah. Sofa dan curtain basah. Peti ais terbalik bersama rice cooker dan kettle. Dua lagi bilik pun penuh lumpur. Aku bingung sekejap. Apa perlu aku buat. Rupanya pakaian kering tinggal di badan sahaja.

Apa lagi aku dan anak anak terus bergegas cari penyapu dan apa patut untuk bersihkan rumah. Kami menyentak dan membasuh sehingga pukul 2 pagi. Kaki aku terasa kebas dan sejuk. Mujurlah ada Hadi dan Syamim membantu. Di samping itu aku terus membasuh kain dan sediakan ampaian. Memang terasa penat dan keletihan. Hanya Allah yang tahu.

Inilah banjir yang paling teruk di Bintulu. Di luar sana ramai orang yang mundar mandir untuk ketahui apa yg berlaku. Aku buka phone. Ada message dari Pak Mat dan Wong mohon emergency leave sb rumah dinaiki banjir. Aku pun balas kita sama nasib. Kemudian Simon mohon cuti sebentar sebab rumah ibunya banjir.

Hari ni aku tak kerja. Esok entahlah. Banyak benda nak buat. Belakang aku rasa sengal and lengoh akibat peristiwa banjir. Banjir memang malapetaka yg di undang oleh manusia sendiri. Doakan tiada lagi kejadian begini.

Cuma aku harap siapa mwnteri banjir tu ingat ki sama. Gomen Qatar dah donate rm33 juta. Jgn lupa imbuhan mangsa banjir di sini ye. Kalu kena isi borang tolong habaq mai. Jgn buat bodoh je ye.....

Sunday, December 29, 2013

Boat Ride Around Muara Bunut

Kami check in kat hotel dalam pukul 2.00 petang. Rehat kejap kami pun pegi jalan jalan. Datang Brunei dah banyak kali tapi tak pernah tour pakai boat. Sebab nak bawa anak anak aku jalan jalan naik juga lah boat ride ni. Dia minta $60 tapi udah di tawar baru dapat $50. Oklah..... Dia bawa kami pusing di pinggiran istana dan kawasan sekitar. Di terusnya perjalanan sehinggah ke tempat monyet belalai gajah. Aku pun dah lupa nama sebenar monyrt ni. Bila balik pula kami mengikut arah ke sekitar kampung air. Inilah uniknya negara Brunei.

Jalan Jalan Di Bandar Seri Begawan

Pagi pagi lepas breakfast kami keluar kejap untuk shopping di bandar. Shopping apa tu?? Mesti korang rasa kwlakar bila aku bagi tau. Hehehe..... Pertamanya aku bwli dvd player yg harganya cuma $B39.90 brand phillips. Aku rasa ok lah tu. Kalu nak beli kat Bintulu pun mahu rm100 gak walau brand chap ayam. Secondly aku beli beras basmati satu paket 5 kg dlm harga rm28 je. Pastu beli beras poni cuma rm20 utk 5 kg. Org kata beras sini murah, tu yg aku beli tu....

Finally amik gambar dgn anak anak aku di sekitar bandar. Cuaca redup dan nyaman jadi seronoklah sikit.

Wednesday, December 25, 2013

Ceria di Niah National Park

Rasanya depa doh seronok setelah lama asyik terperap kat rumah. Yelah dpat ambil angin dan santai. Aku pun sebenarnya mati kutu mana nk bawa.

We Love Nature

Firstly we thought that we were never made it to Niah since the rain started showering last night. I knew that my children were getting bored staying at home doing nothing. Their holiday must be fun, isn't it?? About 10.30 I said to them lets go who knows that the rain might subside when we were reaching Niah. I drove using the old road and the vehicles towards Miri not that bad. But you need to watch out for the potholes!

I have been there once and I didnt really remember how long to reach the National Park. I just drove until we met the sign board to the left leading to Niah National Park. It was 12 noon and not many people around. Tickets for three of us was rm16. Adult was rm10. Then you need to pay a sampan man to cross the river for rm1 each.

Now we started to walk through the jungle. I fid not wear my snikers. So did Syamim. Ok....we walk until the big cave and we came back. It took about 30 minutes with a brisk walk. I took few photo of flora that so amazing. Love the trip and love the venture. Oooopppsss....above all.....we love nature.

Sunday, December 22, 2013

Tanjung Batu, Bintulu

My children Hadi and Syamim having their vacation in Bintulu. Hahahaha....I got headache to manage the plan where to take them. Oooo....I got the idea to bring them to Similajau National Park and Niah National Park. I myself dont really know where to take them since I am engross with my work. But I would manage my time for them to enjoy their stay. I would sure they easily getting bored staying in rumah bujang with basic furniture and entertainment. You know lah....balik rumah untuk tido je.

First day i brought them to Tanjung Batu. I was only a short period since the weather was not promising. Today it is raining heavily and our plan to Gua Niah is little bit delay until the rain stops. Now we just waiting in the house watching a cartoon. It is a boring day!

Lunch: Nasi Padang

Our time together in Jakarta was marvelous. This was the chance that we could break away for a while from my children. If not my wife always stick to my children especially the small ones. It seemed that Sarah and Yusuff already understood how ummi would like to have a short break.

I love nasi padang. Especially when they lay down all the dishes on the table with a spakling orange and red colours. Oopppsss.....they have yellow as well. You can feel the scrumptious of its delicacies. We were at the Plaza Indonesia and the ambient and surrounding was so poche and made you felt so comfortable. It was a lunch time and we started to walk slong so many restaurant. Then we found an authetic nasi padang restaurant that made our stimach grumbling immediately.

Saturday, December 14, 2013

Muslimah Boutique

Today is the last day in Jakarta. No need to stay longer unless the traffic really smooth. Not really reliable coz I have to deal with a taxi driver that refuses to take us anyway unless without meter. Since I need to check out ftom the hotel by 1300 hours, we went to Sarinah for final shopping. I thought there were many shops in the building but a departmental store.

As we entered the building I went to the music section to buy Opick latest album. We roaming aroung and went through the lady's area. Bought my wife blouses and not the cheap even made in Indonesia. Finally we went upstairs for Muslimah boutique.

Wow, the design were very nice and my wife insisted to buy for Balqis. I was contemplating because the design and clothes were not cheap. Hhhmmm.....what would I do? Since Kizz got an acceptable result for her matrix, I present her the jubah and few tudung to share with Shamim. Hope she really like it....

Luar Biasa - Anji

I never know this singer but looks like he plays a good music. I was at Plaza Jakarta yesterday and when we were roaming around at the basement, we saw a music lounge. I thought of buying javanese gamelan music instead I add another collection of mine.

Hope the music and the song soothing and mesmerizing...

Sayonara

Now it is time to say good bye to Jakarta. We have been here for two days and it is just enough to know Jakarta. I am not exagerating but it is only the traffic. Everywhere seems to stuck in the jam!

My wife is happy to be here and we enjoy the shopping of local muslimah boutique and nasi padang. When we were at the hotel, my wife feel restless coz nothing to do. I said to her now is time to relax and free from hustle.