Friday, April 29, 2011

Warna



Pening pening! Bukan senang nak pilih warna yang memuaskan hati aku. Itu belom lagi tanya pendapat orang lain. Untuk tidak memeningkan kepala aku memang aku ak akan tanya pendapat orang. Nanti aku jadi confuse lagi. Anyway duit aku yang keluar so ikut selera hati aku udahlah. Bukan macam tu kan.....aku tanya juga anak anak aku warna yang aku pilih untuk bilik mereka ok ke idak. Kalau nak nilai warna pilihan hati aku, memang aku suka warna warna yang rustic and garang. Pilihan warna warna yang lembut memang agak ketinggalan bagi aku. Tapi tak semua orang berpendapa dengan aku.
.
Aku dah belek warna warna ICI dan dah buat pilihan mana untuk bilik, ruang tamu and etc, and dah beri kod number pada wife aku untuk di beli. Cuma bilik untuk anak dara aku masih menjadi tanda tanya. Aku rasa cam nak letak warna rustic merah atau hijau aje. Nanti aku tanya dia ok tak warna pilihan hati aku tu.

Sunday, April 24, 2011

Mari Kia Bikin Karipap
.
Semalam Lan ajak aku buat karipap. Aku katak kat dia hang pegi cari barang. Lepas zohor dia mai bilik aku dan persembahkan semua barang yang perlu. Aku kata lepas asar kita mula projek. Syarat dia ko kena uli dan canai tepung. Yang lain aku bereskan. After that aku terus buat inti ikut resepi sendiri. Daging cincang mesti byk baru rasa daging and sedap. Ubi kentang taruh jugak. Bila siap tepung di uli lepas maghrib baru kami buat karipap.

Tu dia Lan..... begitu asyk mencanai tepung. Sebab dia yang mengidam sangat nak makan jadi aku pun kena buli dia skit untuk buat kerja. api dia senang nak suruh apa sebab ringan tulang. Tapi kadang kadang boleh semput. Memang dia ada bakat dalam uli menguli and canai mencanai.

Inilah inti yang dah siap tu. Cuma tak nampak sangat colourful. Ingat nak leak kacang peas api rasa tak berapa gu dengan kentang. Next time boleh lah campur sekali dengan karot.

Ini dia tepung yang di uli. Dapatlah dalam 41 biji. Semlam dah goreng 10 biji and baki simpan dalam freezer unuk ration minggu ni. Kalau orang kat opis nengok mesti terliur gitu. Harap harap tak lesap la nanti.

Tu dia karipap yang dah siap untuk di goreng. Aku nak cerita tentang sedapnya karipap aku kat sini malu lah...hehehehe. tapi kalau sesapa nak tempah memang boleh...

Saturday, April 23, 2011

House Under Renovation


Baru ni aku beli rumah di sebelah rumah aku tu. Rumah yang ada sekarang tu pun dah besar tapi tangan gatal and nafsu besar aku beli lagi satu rumah. Tapi rumah aku beli ni tak lah mahal sangat. Aku keluar duit EPF and bayar cash tanpa hutang. Jadi sekarang rumah aku ada 8 bilik tapi master bedroom aku akan join sesama jadi tinggal 7 bilik. Maklumlah anak pun ramai dan ada yang kena tidur di ruang TV kadang kadang. Kesian pula aku nengok.
.
Balik baru ni aku dah sketch apa yang patut and deal with my previous contractor. Dia beri quotation untuk luar sahaja boleh lah tahan and within my budget. Masalah interior aku terpaksa selesaikan secepat mungkin sebab kalau boleh aku nak my next home leave, semuanya dah siap. Cuma nak pasang langsir and fill in furniture aje. So last week aku dok kat bilik and buat skop kerja terperinci and few sketches and harap harap conractor aku tu faham. Bila siap aku email kat wife aku and asked her to pass to the contractor. Zaman sekarng mudah aje sebab semua pakai email.Pas tu aku call my contractor to explain in detail about he sketches and detail work scope. Aku ak nak la ada VO au argument later about the cost. Biar clear dari awal senang. Esok tu aku dapat quotation and mak datuk mahal nya. Apa nak buat budget dah lari ni.
.
What I did, aku study balik and suruh wife aku nego. Aku ajarlah wife aku tu. Orang lelaki kalau nego dengan orang pompuan depa kalah skit. Aku dapat kurang dalam 6k. Tapi aku suruh lagi nego untuk kurang lagi 2k and aku reduce satu skop. Esok baru tahu jawapan. Aku rasa oklah tu. Pagi tadi aku suruh Hadi ambil gambar and email kat aku sebab dah tak sabo nak nengok rumah idaman aku tuh. Itulah dia seperti di dalam gambar. Phase 1 by end of the month mesti siap and phase2 buy end May mesti siap.
.
Oklah aku stop sini dulu sebab aku dok kelam kabut masak kari daging kat dapur. Esok rancang nak makan nasi briani. Ok chau dulu ye.....
I Want To Buy A Piano


Tetiba saja aku teringin nak beli piano. Aku memang suka dengar melodi piano. Bila lepak di lobi hotel tetiba kedengaran ada orang main piano, memang mengasyikan. Nikmat sangat rasanya. Aku ni bukannya ahli muzik dan aku ak pandai pun main piano. Semuanya secara kebetulan aku hantar 2 orang anak dara aku untuk belajar piano.
.
Aku dh cuba car piano yang second hand di Mudah.Com. Aku jumpa satu ni memang kedai jual piano recond, second hand and baru. Aku pun call and lama jugalah temu bual saudara tu. Mungkin balik cuti nanti aku akan ke sana and kalau ada rezeki aku belilah satu yang harganya amat berpatutan. Tak adalah yang seperti di gambar di atas. Kalau ak silap aku harganya mahu mencecah rm45,000. Kurus semangat. Kalau aku popular and skillful macam Richard Clyderman lainlah.


Friday, April 22, 2011

The Perk

Aku baru saja habis baca buku ni pagi tadi. Cerita ok and memang writer ni seperti John Grisham. Memang aku akan cari buku buku dia yang lain. Untuk synopsis dia tuan tuan dan puan puan boleh baca kat bawah.

City lawyer Beck Hardin hasn't been back to the small Texas town where he grew up for more than twenty years.
.
But when his wife dies, Beck decides to return to Fredericksburg wth his two young children. Leaving the rat-race behind, he comes back to a beautiful but troubled small town, slimmering with old rivalries.
.
Then Beck learns of an unsolved case that has haunted Fredericksburg for the past five years. The statute of limitations of the case is fast approaching, and Beck has a race against time to try and solve it. But in taking it on he has made the most dangerous decision of his life.......
We Celebrate Asam Laksa
.
Last Tuesday as I informed in my FB that we were going to celebrate Asam Laksa. I cooked the kuah laksa the night before, and Lan was helping me to prepare the laksa noodle and the garnish ( cucumber, onion and boiled eggs). I also invited Pokku to enjoy the laksa. We had already planned earlier but we could not get the ingredients. Chef informed us that lately there were KGBs roaming around the camp and asked for so many things. So we have to live in patience. At last we managed to celebrate with our empty stomach until fulled.


This is Lan. When ever he transits in Dubai, he got no issue because the taxi driver always thought that he was Bangla. Bangla pun Bangla la Lan oiii... He is a second person after Scubee addicted to laksa. Unlike Scubee that can eat laksa for breakfast, lunch and dinner. He claimed because his mother adore for laksa during her late pregnancy that's way he love laksa so much.


This is Pokku another guy who enjoy laksa so much. Kita siap bawa otak udang dari Malaysia tau. Belacan pun kita bawa juga. Because we could not have fresh fish, ikan sadin pun ok lah.


Itu dia laksa kia orang. Korang tak terliur ke.


Oh ye since bunga kanan almost rotten, tonight we will again celebrate laksa. Same place, same time and same persons. Kalau you all teringin nak makan jemputlah datang. Pintu bilik sentiasa menanti ketukan tuan tuan. (Pintu tak terbuka sebab masih sejuk and banyak lalat)

Thursday, April 21, 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah

Semalam tetiba aku terima SMS dari Lan yang berbunyi,'Udang dah ada. Sediakan tepung'. Belum sempat aku menjawap Lan dah ketuk pintu. Bila aku buka pintu dia dah siap bawa udang yang sedia untuk di kopek sebanyak satu kilo. Aku tercegat sekejap. Sebenarnya aku malas nak buat benda yang out of my schedule. Tak plan pun nak buat cucur udang. Lastly mahu tak mahu aku bancuh juga la tepung, masuk udang dan daun bawang. Sini tauge tak ada memang tak best.
.
Sementara aku ke surau aku suruh dia goreng. Bila dah ready boleh makan cucuq udang dengan kopi 'O' kaw sambil menonton cerita Hantu Kak Limah Bakil Rumah. Aku dah nonton cerita ni dua kali dah. Enthlah rasa tak jemu pulak. Jadi bila ada geng untuk nonton sesama mestilah best kan. Sambil nonton, sambil makan cucuq udang kuah kacang yang Lan buat tadi and sambil goreng cucuq. Apa lagi kami dua orang gelak macam nak pecah perut. kir sampai pukul 12.00 tengah malam baru habis. Esok nak makan laksa lagi tapi tak adalah nak nonton wayang lagi. Mungkin Ahad ni sambil buat karipap pulak.

Sunday, April 17, 2011

Benang Aku Hilang????


Lately aku rasa benang aku asyik hilang. Ada orang songlap ke atau memang aku tak bawa. Tapi bila aku chek pada previous design ada aje benang tu. Tapi lepas tu aku terasa hilang. Aku terpakasa report kat wife aku and suruh dia pos laju ke rumah Abe. Mujurlah Abe masih bercuti. Telahan hati aku kuat kepala cleaner aku yang ambil. Nak tuduh tuduh pun tak ada bukti. Tapi makanan aku macam buah, telur rebus, chewing gum kalau hilang dah jadi perkara biasa. Pernah aku letak coklat kat meja lepas tu hilang. Bab makan ni aku tak kisah sangat, mungkin anak dia kat rumah lapaq tak makan kot. api kalau benang aku hilang mana aku nak cari????
Masak Rendang Kekasih


Hari ini aku ke bandar. Ada beberapa barang yang aku nak beli. Salah satunya daging. Terasa nak makan rendang pulak. Aku ke kedai dalam pasar tu, nampak daging cantik betul. Aku tanya berapa harga sekilo? Dia tunjuk kat aku daging pejal yang berharga RM18 sekilo. Ingatkan murah tak jugak. Sampai aje bilik, niat tu nak tido kejap. Tapi masa ntak mahu lelap. Lebih baik aku kemas bilik aku yang bersepah ni and masak.
.
Bilik aku ni memang dah lintang pukang. Aku rasa cleaner masuk bilik cuma kutip sampah dan ambil baju dan basuh. Lepas tu cucilah toilet apa yang patut. Katil aku kadang sesajak sepahkan nak tengok dia kemas tak. Hhmmm...tak jugak. Bantai aku yang dah penyet pun ak di ketuk ketuk. Balik bilik sama aje rupa. Kalau macam ni memang aku nak kena complen.
.
Petang tu barulah rendang aku siap. Ni lagi satu cerita.... Lately aku rasakan makanan aku asyik hilang aje. Dan aku suspect cleaner aku ambil atau tapau. Buat masa ni aku dapat redakan lagi.

Saturday, April 16, 2011

Terfikir Aku Seketika


Kadang kadang aku tertanya tanya sampai bila aku nak keje obersea ni?? Ada sekali aku tanya pada member aku, ko nak keje sampai bila? Dia kata dia akan berkerja sampai mati. Terkezut juga aku. Aku pulak kalau boleh nak early retirement. Boleh rehat secukupnya bersama family. Memenuhi masa aku dengan hobi hobi aku dan juga manafaatkan masa untuk agama. Bila lama sangat berjauhan dengan family, sedar sedar anak anak membesar gitu gitu aje. Bila fikir nak keje kat Mesia rasa dah macam tak sanggup nak meredah jam dan bangun awal awal pagi. Nak start dengan office work pulak another hal. . Balik ni Sarah sudah setahun. Sekarang pun wife aku kata dia dah semakin cerdik. Mulut becok dengan bahasa dia yang tersendiri. Aku teruja juga dengan development dia. Yang aku agak pasti bila aku bertemu dengan dia mesti dia stunt melihat aku. Pelik dan confused sebab Ba dia kejap ada kejap tak ada. It takes time for her to get acquaintance dengan aku semula. . Bagi aku kerja ni hanya memenuhi keperluan anak anak yang semakin membesar dan demanding. Belanja untuk sekolah, education dan pakai minum. Bila lihat anak anak aku yang seperti anak tangga ni rasa lama lagi aku nak rehat. Aku selalu coaxed myself that apa yang kita makan dan pakai, itulah hak kita dan yang juta juta dalam bank adalah kepunyaan Yang Maha Kaya. Dunia ini hanya pinjam pinjaman. Bila ada perasaan macam ni baru rasa hidup ini adalah simple dan jalanilah hidup dengan aman dan damai. . Tadi pagi aku call rumah tanya wife aku ada apa berita terkini. Wife aku kata anak teruna aku akan hadiri temuduga MARA pada 26 ni. Aku doakan agar dia berjaya dengan apa yang dia citakan. Memang aku idamkan dia untuk belajar ke oversea.

Thursday, April 14, 2011

Grocery
.
Aku dah lama nak menulis benda alah ni tapi tak sempat. Since gambar dah upload biar aku cerita skit. Dua minggu lepas aku ke bazar macam biasa sebab nak beli barang keperluan. Esok pun nak ke bazar juga sebab sesaja nak luang masa and tenangkan fikiran yang dah semakin malap ni. Yelah asyik berkurung dalam kem macam sitting in the pigeon hole.


Di sini kebanyakkan barang semua imported. Local product memang kurang. Sebab tu barang keperluan kat sini agak mahal. Itu pun tk ada tax. Yang leceh tu tak ada price tax. Price differ from one shop to another. So kena banyak berjalan dan bertanya. Ini yang memenatkan. Aku pulak kalau ke Bazar cepat cepat shopping and cepat cepat balik sebab ada banyak aktiviti dalam bilik nak di langsaikan. Ini tepong imported from russia. Sekilo harga RM3. Aku selalu standby tepung ni untuk buat cucoq ikan bilis dengan jagung.

Ini pula beras basmati. Harganya adalah RM45 untuk 5 kilo. Di sini ada berbagai bagai beras. Beras siam pun ada tetapi banyak sangat kanji. Nasi basmati ni aku selalu masak nasi lemak serai, briani and nasi rampaisari. Baru seronok makan. Selalunya aku menjemput member member makan bersama sama. Nak masak no hal sebab kejap aje. Main campak campak dah siap.

Ini pula teh uncang lemon. Kalau ada ketul ais lagi best. Rasa nyesal pulak tak beli peti ais dari awal. Sekarang dan spring time and cuaca sudah tak berapa sejuk. Kadang rasa nak diet tapi kalau ke bazar semua nak beli. Lepas tu asyik mengunyah dalam bilik. So memang fail lah diet kalau macam ni. Esok rasa nak buat laksa and karipap. Kalau macam tu kena ajak Lan mai canai buat kulit karipap.

Wednesday, April 13, 2011

What to do?


My friend wrote in her blog that Life Little Pleasures. But knowing the way she wrote the articles, life must be full of pleasures. I really envy her enjoying planting tulips at the back yard garden and waiting patiently for them to bloom. Taking photos of beautiful scenery and make my mouth watery to see her best ever roasted lamb marinated with rosemary and mixed spices. For me, life is so boring. No place to go. No land to grow tulips or daffodils. There are restrictions to go where about. Yes there are freedom but limited freedom. Better off to wander around the camp and doing something meaningful in the room.
.
We are going to have different caterer. I am not sure who are they and whether we will get the better one. From my previous experience, you will never get the better one. The best of it only comes once and never twice. It is better for me to expect the worst to come and get prepare for it. For me it makes no different at all because I will prepare my own food for nasi lemak, green thai's curry, nasi dagang, bubur jagung and etc. If the food is not tasteful I never complaint and if the is so delicious I never eat very much. Anyway I enjoy cooking my own recipe that I only need to cut, blend and throw into the pot. Add in few pieces of chicken or beef and waiting for half an hour, everything is ready. To have few chicken or beef I just ask my chef and here you are. But for a new caterer I just wonder whether they are friendly enough for a bit of charity gift. Just wait and see what will happen next month but be prepared to turn my room into a big kitchen....hehehehe.
.
Today I received a message that my Visa for work permit was rejected. Hhmmmm...what to do? Be prepared to leave the country. My boss already appealed for new application and we just wait and see. As for me kalau nak kena balik pun tak apalah. Boleh lepak dgn family and anak anak sepuas puasnya kan....

Tuesday, April 12, 2011

Piano Lesson


Recently, I was discussing with my wife whether to send our daughters, Shamim and Shahadah for piano lesson. I said, if you didn't mind to send them to Rawang for the class every Sunday morning, it is ok. But if it will create another hectic schedule and problem we can forget about it. Since she need to deliver Hadi for tuition class to Rawang town, it should not be a problem. So we agreed and the lesson started this month. The tutor mentioned that they would be able to play the music independently after a year of training. Once a week for an hour for the practice would it be adequate? Registration fee for both of them is RM550 and monthly is RM90 each. Some people would say that it would not be nice but come to think of it, let just they venture into new field and to promote their creativity. It does not mean that one day they will turn to be a musician.
The Associate - John Grisham


Semalam aku bergegas habis baca buku cerita ni. Cerita JG kali rasa macam biasa saja tak seperti buku buku dia yang lain. Mungkin dia dah kurang idea nak manipulate ceria cerita berkaitan dengan litigation and legal. Since tinggal beberapa bab saja lagi, aku terus baca sampai sampai pukul 1.00 pagi mujur tak terlepas jemaah subuh sebab tido lewat sangat. No wonder aku rasa pening kepala aje hari ni. Sekarang aku ada tiga lagi buku cerita untuk di habiskan.

Monday, April 11, 2011

Another Fraud???



Balik baru ni aku ada advertise cross stitch aku dalam mudah.com. Tak ada respon pun sebab tiada ringing pada hand phone wife aku. Tetiba aku dapat email dari seorang yang bernama Robin berhajat untuk beli. Dia kata dia akan buat bayaran melalui paypal and nanti company dia akan hantar orang untuk ambil. Aku pun layan lah juga and cuak pun ada. Alah...cross stitch aku pun bukan mahal sangat. Then aku terus communicate dengan dia and oleh kerana aku tak ada akaun paypal, aku pakai akaun anak sedara aku.
.

The next day aku pun kasi email pada si Robin ni untuk masukkan duit melalui paypal. Yang best tu dia siap masuk duit harga paypal tersebut bersama dengan cost for shipping yang mahal dari xstitch aku tu. Pastu cost shipping dia suruh aku western unionkan ke address si polan.Bila dia minta masukkan duit ke western union aku lagi suspicious walau pun dai kasi duit shipping siap siap. Pas tu aku suruh anak buah aku check ada duit masuk tak dalam akaun dia sebab aku pakai akaun anak saudara aku. Anak buah aku kata tak ada duit masuk pun and anak buah aku pun bagi tahu jgn percaya sebab byk fraud berlaku.

.
Finally aku email balik kat Robin ni and wrote...' NO MONEY SENT AND EVERYTHING IS FAKE'. hari ni aku buka email siap cakap dia belayar ke Bermuda pulak sebab tu tak sempat nak check. Pada korang semua tolong berhati hati sebab banyak sangat kaki penipu sekarang.

Tuesday, April 05, 2011

Facebook - Find Your Old Friends


Few months ago I wrote something about FB that I hate most. Come to think of it again, it gives you few benefits to find your old friends that you have lost contact. My friend asked me one day, why I dont register for FB. I just kept silence and not sure what to reply. Inadvertently, he found my ID and added me as his friend list. It just not I am not interested to deal with FB but the internet is extremely slow in my camp and will take me hours to download the website. Might as well I forget about it temporarily. Let me focus to my personal blog that I adore very much.
.
When I returned home recently, I took the opportunity to find my very old friends when I was at primary school, secondary school, college and until I left the university. Oh my god, I managed to discover most of them handsomely and started to build up our friendships again. Our friendships started to blossom and unite after being separated for years. Now only I realise and appreciate the value of FB that connect all the people over the world as one happy family. Can we be like that???? I just wonder.....
My Water Lily Pond


Aku dah lama nak memiliki water lily pond. Tapi garden sekangkang kera saja. Mahu tak mahu aku tanam aje dalam pasu leper and pasu biasa yang tiada berlubang. Malangnya pasu leper aku dah pecah. Aku convertkan dia untuk tanam japanese roses yang beranika warna. Tapi dalam pasu biasa tu masih ada tapi dah nampak tak cantik and nak kena revamp balik. Untuk pengeahuan u all, ada dua jenis water lily. Spesis di Malaysia bunga akan tegak berdiri tetapi European bunyanya hanya berada di permukaan air seperti di dalam gambar. Buat masa ni aku ada warna white, merah, pink and purple. Sekarang tak tahu yang mana satu sebab dah lama ak berbunga sebab tak cukup terdedah kepada maahari.
.
Insyaallah since garden aku dah luas, aku dah upah contractor untuk buat water lily pond yang berukuran 4'x5' by 2' depth. Kira oklah size tu and aku boleh leak sekurang kurangnya 6 pasu di situ. Wife aku kata seronok lah Yusuff main air kat situ nanti. Apa apa pun aku harap hajat aku tercapa and bila balik June nanti water lily tu semua akan berbunga menyambut kepulangan aku. Wow....bestnyeeee....