Friday, July 30, 2010

Aku Kaya????


Hari ni macam biasa aku call wife aku. Cerita macam biasa pasal anak anak. Sekali wife aku kata, Cikgu jumpa anak aku, Hadi. Aku ingatkan pasal apa? Rupanya cikgu panggil untuk melantik dia menjadi pengerusi persatuan apa entahlah. Wife aku kata biarkan aje. Biar dia belajar jadi leader skit and belajar ambil tanggungjawap. Aku no komen. Kemudian wife aku sambung lagi. Dia kata cikgu kasi tau anak aku yang aku ni kaya. Dalam erti kata lain aku ni banyak duit. Rasa nak ketawa sampai pecah perut. Cikgu kata lagi yang depa tahu gaji aku berapa. Hhmmm,,,,...kepoh betul. Aku cuma ucapkan amin sahaja semoga Allah makbul. Tapi yang aku tahu aku ni memang KAYA. Cuma KAYA anak saja....hehehehhehehhe

Wednesday, July 28, 2010

Turning Angel


After winning the most dangerous case of his career, prosecutor Penn Cage decides to remain in his Southern hometown to raise his young daughter in safe haven. But nowhere is truly safe-not from long-buried secret, or murder....... When the nude body prep school student Kate Townsend is found near the Mississippi River. Penn's best friend, Drew Elliot, is desperate for his counsel. An esteemed family physician. Drew makes a shocking confession that could put him oh death row. Pen will do all he can to exonerate Drew, but in a town where the of a landmark cemetery statue - the Turning Angel - never looks away. Penn finds himself caught on the jagged edge of blackmail, betrayal and deadly violence.
.
Aku baru habis baca cerita ni dua hari lepas. Sebab cerita best sangat aku ambil masa seminggu aje untuk habiskan. Sekarang kita baca buku baru pula.

Sunday, July 25, 2010

Lagi Cerita Bazar



Sebenarnya aku dah malas nak cerita pasal Bazar ni lagi. Tapi dah tak ada cerita menarik yang lain. Pi mai pi mai tang tu jugak. Di sini kalau nak kembara ke sana sini bukan senang sebab bila keluar daerah dan tinggal di daerah yang lain melebihi 3 hari, kena deregister dan register. Lepas tu bila nak balik semula kena deregister di tempat yang kita pergi dan kena register pula di locality asal kita. Undang negara dia cam ni nak buat cam mana. Tapi rasa macam undang undang untuk bekas banduan dan bekas penjenayah layaknya.
.
Tak kan nak terperap dalam kem ajekan. Kem ni pun dah macam penitentiary. Atau lebih molek sebutan iaitu A Freedom Penitentiary. Kalau nak jalan ke tempat lain ikut masa kita sendiri dah jadi macam bahlol sebab ada orang gila Firaiun. Tapi aku rasa Firaun lebih bertamadun sebab dia ambil juga Nabi Musa untuk di pelihara dalam istana. Bukan aku seorang sahaja berasa begini tapi ramai lagi member member yang seangkatan. Jadi akhirnya baik lah perok dalam bilik buat kerja sendiri and hati pun aman dan tak sakit.
.
Tak apalah.... berapa lama agi kita nak dok sini ye dak.... Sampai masa kita pub cabutlah. Ni yang membuat aku rindu sangat nak balik kampung hehehehehe. Bukanya sebab homesick...tapi sebab sakit hati sangat dengan banyak perkara. Only few people here can understand each other. Period.

Wednesday, July 21, 2010

Is It So Difficult - Part II


Zaman sekarang nak didik anak bukan senang. Banyak sangat cabaran dan halangan yang kita hadapi. Kadang kita dah rasa cukup didik dan ajar tapi keputusan sikap mereka tak seperti apa yang kita mahu. Kita dah jaga serapi rapi tapi bila di luar sudah di luar kawalan kita dia jadi lain pulak. Sometimes kita frust dengan sikap anak anak and komunikasi dengan anak anak pun kurang. Cuba kita fikir dan hitung berapa jam kita menatap wajah anak anak kita? Ada lebih dari 3 jam?
.
Bermula hari ini, mari kita banyakkan expresi cinta dan sayang pada anak anak. Bukan dengan perkataan sahaja tapi dengan amalan dan perbuatan. Zaman moden ni kalau malu nak ucap, SMS pun ok gak sebagai permulaan. Kalau kita terasa janggal kita kena cuba juga untuk mengekpresi cinta dan kasih melalui perbuatan seperti.

  • Mengucup
  • Memeluk
  • Memuji
  • Membelai
  • Berbicara
  • Bermain
Mari kita amalkan perkara ini dan cuba kita lihat pada perubahan yang akan berlaku pada diri dan anak kita. Kita campak jauh jauh sifat segan silu yang tak mendatangkan manafaat. Aku pelik sangat dengan sifat orang Melayu sebab suka ada persepsi yang negatif.

Pernah aku kata pada seseorang yang rapat dengan aku, sebab dia selalu komplen pasai anak dia. Aku kata cuba kau peluk dan cium anak kau tu (Kebetulan anak dia tu lelaki dan dia seorang ibu). Dia kata,"Eh ko ni........ dia tu bukan kecik...dah cukup umur dan besar panjang......" Itu lah persepsi negative yang kita cuba hadirkan dalam diri kita.

Ok...sekarang you all cuba amalkan dan komen dalam blog aku tau......
Why It Is So Difficult - Part I


Sometimes when I am alone, I like to ponder why it is so difficult to express our feeling? Yelah feeling pada isteri, anak anak, kawan dan parents. Contohnya expresi feeling pada wife. "Timah cinta aku kepada mu sentiasa mekar dan tak akan layu." Atau "Cinta aku pada kau Joyah walau lautan api sanggup aku renangai." Pelik kan. Patutnya bila usia perkahwinan dah semakin matang (jangan guna ayat tua), patutnya cinta tu bertambah semarak. Bukan panggil isteri seperti,"Mak hang oiii...." atau "Pak hang ambik tu sat....." Rasa kalau nak express perkataan cinta menjadi semakin janggal. Aku???? Aku normal.......ada style aku sendiri...hehehehe. Cuba korang fikirkan dan cuba balik rumah nanti selepas baca coretan aku ni terus panggil hubby atau isteri dgn experess intan payung, darling atau sebagainya. Apa respon pasangan anda? Nanti komen di sini ok.

Tuesday, July 20, 2010

True Evil

Aku baru habis baca buku ni semalam. Kuatkan juga semangat untuk habis terus walaupun dah dekat pukul satu malam. Nak bangun subuh 4.40 pulak. Oleh kerana semangat aku kuat sangat dapat juga aku langsaikan milestone aku ni. Cerita macam di bawah la. Tapi ending dia tak best sangat walau basically jalan cerita ok. Banyak cerita pasal medical and cancer. Kira banyaklah medical terms baru yang aku pungut. Cubalah korang baca.....for your leisure.

Dr. Chris Shepard has never seen his new patient before. But the attractive young woman with the scarred face knows him all too well. An FBI agent working undercover, Alex Morse has come to Dr. Shepard's office in Natchez, Mississippi, to unmask a killer. A local divorce attorney has a cluster of clients whose spouses have all died under musterious circumstances. Agent Morse's own brother-in-law was one of those clients, and now her beloved sister is dead. Then comes Morse's bombshell: Dr Shepard's own beautiful wife consulted this lawyer one week ago, a visit Shepard knew nothing about. Will he help Alex Morse catch a killer? Or is he the next one to fall victim to a deadly trap of sex, lies, and murder?

Saturday, July 17, 2010

Lets Workout And Shape Your Body

Masa aku balik Malaya baru ni, aku jumpa abang aku. Aku memang terkejut beruk bila badan dia berubah secara total. Aku teruja dan terus tanya apa yang membuat badan dia berubah. I can say that he looks like a model. Jealous aku. Dia terus tersenyum dan ketawa. Aku tak puas hati dan terus bertanya bertalu talu. Spare tyre dah hilang. Perut yang boroi dah hilang. Yang nampak sekarang badan dia yang fit and mascular. Aku tanya lagi apa diet ko amal? Dia senyum lagi. Aku makin jealous.
.
Finally dia kata, dia cuma workout dengan dumbbell aje. Aku macam tak bercaya langsung. Lepas tu dia demonstrate macam mana dia buat satu persatu dan result dia tercapai selepas sebulan. Wow very magnificent one. So aku pun bersemangat berkobar kobar untuk exercise. Sekarang aku dah mula disipline diri untuk jadi macam abang aku. Masalahnya aku tak ada dumbbell and bagaimana untuk atasi masalah ini. Nak beli kat sini mana ada. Tak kan aku nak suruh subcontractor aku fabricate satu untuk aku. Lecehlah...
.
Tetiba aku ternampak bendaalah ni kat opis aku. And it is a good idea to substitute the proper dumbbell. Janji boleh angkat. Hehehehe...nak tau benda tu apa dia???? Nengoklah kat bawah....
.
.
scroll lagi
.
.
.
.
lagi
.
.
dan lagi
.
.
.
.
aaa...tu dia.....
jangan terkejut ye...

Besaq batang pinang dek oi.....
Penangan iPhone

Lately aku nampak member member aku online continuously. Amboi, rasanya macam mereka tak tido atau computer tu on all the time. Rupa rupanya online dgn iphone. No wonder never turn off. Kiranya termasuklah aku 2x5. Tapi aku dah tak guna wi-fi lagi sebab rate di sini mahal and cepat aje habis. Aku rasa sekarang ni dah menjadi kegilaan ramai orang dengan iPhone. Sebelum ni member aku siap tanya before dia beli Iphone and lastly dia selalu online all the time.
T-Shirt Free


Bila buat projek ni biasalah dapat baju baju free ni. Semalam dapat lagi baju free. Aku rasa aku kumpul untuk anak anak aku aje lah. Sebab baju aku dah banyak. Silap silap kena tambah satu pintu almari lagi. Untuk mudahkan keadaan aku akan ode baju baju saiz kecil aje. Semalam aku cuma ambil saiz M aje. Anak aku yang mana boleh muat entah lah.
It's Complicated


Aku suka nengok movie yang makcik ni berlakon. Rasa macam selamba aje. Yelah lakonan orang otai. Dua hari lepas aku nengok cite It's Complicated. Cerita dia simple tapi best. Cerita cam ni. This lady already divorced and be as a widow for 15 years. Her husband remarried with a young lady and have a small kid. Kira suami ni cari daun muda lah. Suddently the ex-hubby realised that he cannot reject his first love and started to flourish again. Similarly, MS felt that she also need somebody to fill her loneliness and sex demand, probably. The ex-hubby try to coax and started to build the relationship again. In the end the hubby divorced the young wife and wanted to return to her former. MS then realised that why should she be back for her ex husband and destroy her 15 years of comfort leaving..... Ok yang lain tu korang nengok sendirilah cerita dia. Sebenarnya yang cantik kadang sekejap aje depan mata. Dan pastinya tak kekal.....

Wednesday, July 14, 2010

World Cup 2010


World Cup pun dah habis. Aku tak perlu bersengkang mata lagi. Masa nengok final match rasa tak best sangat. Referee memang tak best. Asyik fault saja. Lepas tu nampak bias sangat pada Spain. Aku tak sokong mana team tapi aku nak enjoy nengok game. Aku expect game to be very entertaining. And aku also expect more goals macam German lawan Uruguay. Ada fight sikit. Walau apa pun aku lega sikit sebab dah boleh concentrate buat benda lain pulak. So we wait for the next four years in Brazil.......lambada.....hehehehe.
Fireproof


Aku nengok cerita ni few days ago. Cerita ni bukan thrill atau action movie tapi cerita about love between husband and wife. Nak kata best sangat tak juga tapi ok la kalau nak nengok. About husband and wife cannot live together anymore bu the father in law of the wife becomes the consultant to save their marriage and it really work. Itulah orang pompuan ni kadang cepat sangat emo emo...heheheheh. Korang nengoklah bila ada masa free ye...

Sunday, July 11, 2010

Fruit Season

Bila summer menjelang perkara yang paling best adalah menikmati buah buahan. bermacam macam jenis buah ada. Tapi tropikal fruit tak adalah macam di Malaysia. Kalau setakat pisang adalah. Tapi bila tiba musim summer harganya sangat terlampau. Dua biji baru RM3 sahaja.

Tadi aku beli buah plum 1 kilo dan buah peach 1 kila kat makcik ni. Hj Hisham and Abe Lee pun beli dua kila buah juga kat sini. Memang segar bukan main.

Pelampung pun banyak di jual untuk orang mandi manda di laut. kalau swimming trunk tu memang banya tersidai di jual kat sini. Ada yang main pasal ikat simpul gitu aje. Aku tak perlulah terang dengan detail sebab korang sume pun faham kan.

Hari ini ramai sungguh orang datang. Kalau dari kem ni siap bas persiaran macam rombongan Che Kiah ke sukan Komenwel. Waktu week end ni lah orang local suka nak cari duit sebab ramai orang Malaysia melabur di sini. Aku pun sempat tukat duit USD100. Yelah dah pokai dah.


Sekaran buah tembikai sekila RM2. Rasanya masih mahal. Tapi nanti dia akan jatuh murah sebab sekarang baru bermusim. Aku beli sebiji honey dew yang panjang dan berwarna kuning belang tu baru RM6. Kalau kupas memang succulent and fresh. Ingat malam ni baru nak makan sampai kenyang. Tapi yang tak best tu aku tak ada peti air...huhuhuhuh
Jus Delima


Dah lama aku berhajat nak beli dan minum jus delima. Baru hari ini tercapai. Di Malaysia rasanya susah nak dapat. Aku beli dua botol baru RM14. Sini buah delima pun banyak. Tapi entah apasal tak teringin sangat nak makan. Mungkin dah terlampau banyak. Khasiat minum jus ni tak pula aku tahu tapi memang sedap. Malang sikit aku ta ada peti ais. kalau tidak memang best bila minum dalam suasana dingin. Korang tak terliur ke????
Topi Sudu ke..Baseball Cap??


Hari ni aku beli dua topi sudu. Itu istilah dari Tuan Haji Hisham. Aku jarang pakai topi ni. Oleh kerana cuaca sangat panas, aku beli juga. Aku dah ada satu. Jadi boleh lah tuar tukar bila nak basuh. Harga tak mahal sangat. Satu baru RM7 sahaja. Aku beli yang simple simple saja. Nampak pun elegan kan. Di rumah pun rasanya banyak sangat topi ni tapi anak anak aku tak berapa suka pakai. Mungkin sebab Atok mereka tak suka mereka pakai sebab tu mereka kurang berkenan.
A Freedom Day??




Week end macam ni seronok juga kalau ke bazar. Aku ajak Abe Lee ke sana. Kami dah janji nak ke sana pada pukul 10 pagi. Cuaca memang terik dan panas. Kadang rasa nak keluar pun takut. Rasa macam terbakar kulit. Rupanya Hj Hisham and Shah pun ikut sekali. nengok Hj bergaya sakan dengan topi sudu. Summer, memang best sebab banyak buah buah di jual di bazar. Sedap sedap pulak tu. Masa ni lah berbelanja sakan sebab bila lagi nak keluar entahlah. Bukan malas tapi kerenah nak dapat transpot memang menyakitkan hati. Pada hal diver banyak ada boleh lepak lepak dan borak. Tapi bila nak pakai ada aje kerenah birokrasi buatan sendiri. Aku pun tak faham. Itulah yang di katakan orang gila otoriti......menyampah gua...

Thursday, July 08, 2010

Anak Aku Ubai



Masa aku dok berkemas barang anak aku sebelum ke Dungun, tetiba anak ku kata nk kena ambil gambar. Aku kata berapa kali nak ambil gambar. Dulu kan dah ambil. Anak aku kata disc tak jumpa. Lastly aku terpaksa jadi kamera man. Bolehlah cuba potrait lense yang aku baru beli. Mujurlah rumah aku interior colour tu striking skit dan banyak boleh lah cari background yang sesuai.

Sekarang ni boleh kata tiap tiap hari aku sms atau talipon anak teruna aku ni. Maklumlah pertama kali tinggal asing. Wife aku kata sunyi juga bila dia tak ada di rumah. Pertama sekli sunyi sebab dia yang kuat mengusik adik adik terutamanya Yusuff. Satu lagi sejak dia ada lesen kereta, dialah yang buat kerja ke sana sini. Aku pun cakap pada anak aku yang number 2, Safwan, ‘Next year bila Wan ada lesen, Wan pulak jadi macam abang.’ Sebelum aku balik semula ke sini aku remind anak aku yang number 4, Hadi,’Sekarang Hadi ganti abang dan Ba untuk jaga Umi dan adik adik..’

Ni yang di katakan nikmat mempunyai anak ramai. Seorang pergi, masih ramai lagi di rumah untuk menghibur.

Sunday, July 04, 2010

It Is So Ripe, Fresh And Tasty

Hari ini aku suruh Tuan Hj Hisham belikan aku 2kg buah plum di Bazar. Pada cuaca panas begini makan buah plum memang best. Harga tak mahal, cuma RM2 sahaja sekilo. Mujurlah Tuan Haji kenal buah yang aku describe kan ni. Kalau ikutkan hati boleh habis satu hari kalau nak makan. Eloklah makan sikit sikit sebab nak ke bazar sekarang bukannya senang dengan cuaca panas terik yang menyilaukan mata. Next month kita tunggu pula buah anggur.
T-shirt Mini Cooper


Aku nengok T-shirt ni masa aku meronda di Fesyen Mall, Bangkok. Memang nak beli tapi entah macam mana aku tak terbeli. Mungkin beg aku yang berat atau aku ada banyak peluang lagi untuk beli. Tapi aku rasa menyesal juga sebab tak sempat nak beli. Jadi ingat singgah baru ni nak beli beberapa helai la. Sebelum aku bertolak ke Bangkok, Abe sms beritahu dah beli untuk aku satu.
.
Dua hari lepas Abe datang bilik dan hadiahkan aku T-shirt ni and suruh aku pilih yang mana satu. Ada tiga pilihan and aku pilih seperti yang tertera dalam gambar. Cantik kan....... Apa apa pun aku ingin ucapkan berbanyak banya terima kasih atas pemberian ikhlas dari Abe. kira tercapai jiga idaman aku tu. Hari ni aku melaram dengan T-shirt ni. Cuma dia beso skit. Tak sangka pulak badan aku dah mengecil..hehehehe.
Apa Aku Nak Buat Hari Ni??


Hari ni week end dan aku sebenarnya rasa nak ke bazar. Since aku masih batuk batuk dan cuaca di luar yang terlampau panas, aku decided to stay in my room. Barang yang nak beli tu aku pesan saja pada Hj Hisham dan Pokku. Lepas subuh kat surau aku lepak atas katil sambil pejam pejam ayam. Bila tepat pukul 6 aku terus bangun dan ke kantin untuk breakfast. Breakfast apa?? Ingatkan ada nasi lemak boleh juga aku tapau masak sambal ikan bilis dan ubi kentang. Rupanya menu dah lari. Yang ada cuma bubur nasi, roti dan bihun putih. Aku makan juga sedikit. Habis makan baru Abe datang join. Tapi ada urusan kat belakang nak minta bekalan skit kat chef.
.
Chef kata ikan banyak and susah nak simpan lama sebab temperature store tak cukup. Jadi aku pun minta ikan untuk buat kari. Kebetulan kepala ikan pun ada. Aku pun ambil dua ketul. Ingat nak masak petang nanti. Memandangkan takut berbau dan aku tak ada peti ais, elok aku masak terus. Pukul 10 pagi kari kepla ikan aku dah siap. Cuma nak masak nasi saja. Biar lapar betul betul baru best makan. Kalau ada balen oleh makan dengan capati.
.
Sementara tu aku layan movie yang aku bawa. Buku novel dah mula baca sehingga ke bab 5. Insyaallah seminggu lagi habislah. Kali ni aku kena pack masa betul betul supaya masa berada di sini akan terasa begitu singkat. Sudah tak sabar untuk bali menimang Hana dan Yusuff. Sampai bila lagi perlu berjauhan?? Ini satu soalan cepu emas yang aku sendiri kena cari jawapan.

Friday, July 02, 2010

Bila Yusuff Dapat Adik


Inilah anak aku Yusuff yang nombor lapan. Aku memang merindui dia. Masa balik baru ni rupa rupanya dia dah pandai bercakap. banyak vocab baru yang dia guna. Yang aku terkejut bila dia guna perkataan 'rindu'. Wife aku beritahu, kalau dia nak sayang Hana, mesti sayang pada mulut. Bila suruh sayang di pipi saja dia tak mahu. Yusuff sudah 2 tahun 7 bulan. Pada umur begini yang maling best untuk bermain dan bergomol. Bila aku baru beli Iphone, setiap kali dia minta untuk main game. kadang aku kasi dan kadang tidak. kalau pegi kedai atau talipon mesti minta aku belikan altraman. kalau nak tengok TV pun mesti buka siaran altraman. kadang tak ada pun minta di adakan. Pening kepala juga untuk melayan.
My 10th Days


Inilah gambar Hana yang ke sepuluh hari. Sekarang Hana sudah berumur 16 hari. Memang rindu sangat nak menatap wajah Hana. Setiap hari aku call wife untuk mengetahui perkembangan Hana and anak anak aku yang lain. Wife aku beritahu, Hana tidur sepanjang hari dan berjaga sepanjang lewat malam. Wife aku kata memang tak cukup tidur. Aku faham beno bab menjaga anak kecil. Aku sentiasa berdoa agar semuanya sihat dan di lindungi Allah selalu. Sekali sekal aku terfikir, patutkah aku teruskan kembara aku ini??
Meneruskan Perjalanan

Sudah tiga hari aku di sini. Sampai saja, aku batuk batuk dan demam. Suhu meningkat mendadak diantara 45 to 52 deg celcius. Memang panas dengan bahangnya sekali. Perubahan cuaca yang ketara selalu membuatkan badan aku tak menentu and end up dengan demam. Ini dah menjadi perkara biasa bila aku travel ke 4 seasons country.
.
Perkara pertama yang aku pastikan bila sampai di sini adalah internet. Bila travel atau merantau internet adalah kemestian. Orang kata kalau tak ada macam boleh mati gitu. Sini internet ada tapi slow bangat. Kalau subscribe yang kena bayo pun lebih kurang sama aje. Alhamdulillah sekali sekala dapat juga aku updatekan blog aku. Selagi blog boleh update aku boleh bernafas lega. Kalau tidak memang semput.
.
Hidup ini akan berubah setiap masa. kadang kita tidak sedar dan kadang tu tersedar. Aku gembira sangat bila menimang cahaya mata yang ke sembilan. Kedatangan Hana bagaikan pucuk di cita ulam mendatang. Belum sempat dia mengenali aku, aku terpaksa terbang tinggi. Ubai pun sudah berhijrah. Aku dapat rasakan walau ahli baru datang tapi ahli keluarga semakin kurang di rumah. Inilah hakikat berkeluarga. Ramai macamana pun di rumah, suatu hari tinggal berdua sahaja. Aku dan isteri. Anyway, aku teramat merindui kamu semua.