Sunday, May 25, 2014

Souvenir From Sarawak

Kalau datang ke Kuching memang banyak benda yang boleh di dapti hasil dari kraftangan tempatan dan juga makanan. Aku paling suka adalah kek lapis Sarawak. Berbagai design, warna dan rasa. Memang menunjukan ciri ciri Sarawak. Aku beli juga batik Sarawak yang bermotifkan alam semula jadi seperti paku pakis dan rebung buluh betung. Ingatkan memang sesuai untuk kerja kerja my patchwork quilt. Tapi risau juga sekiranya warnanya akan luntur.

Rasa macam nak datang lagi. Tetapi bila ye........

Makan Kenduri di Brunei..

Lama dah nak cerita perihal makan kenduri di Brunei tapi tak berkesempatan. Pertamanya sebab internet problem dan yg keduanya gambar gambar ni ada di smart phone yg lain. Nak download and upload kembali ke blog jutaan malas.

Kenduri ni adalah atas jemputan Hassan ke atas majlis perkahwinan kakaknya. Aku dan zaini menjadi tetamu istimewa sebab cuma kami berdua sahaja yang datang tanpa pakaian melayu dan sampin. Dari segi hidangan pun berlain dari Malaysia. Dan yang unik sekali bila pengantin lelaki dan perempuan bersama parents dan mertua datang bersalaman dengan para hadirin sekalian.

Makanan pula memang best terutamanya rendang daging....

Dewan Undangan Negeri Sarawak

Itu lah permandangan Dewan Undangan Negeri Sarawak. Rasanya desgn macam ni sezaman dengan design Masjid Negara. Di Malaysia kan the architecture ni ikut peredaraan zaman dan bermusim. Kalau tak percaya cuba audit. Rasanya 85% kenyataan aku ni betul.

Tapi kedudukan dia yang unik di tepi sungai Sarawak membuat ia lagi terserlah. Tenang dan damai. Aku pun ambil kesempatan untuk buat satu posing yang hebat....hahahaha.

A Visit To Kuching

Sudah lama aku tak ke Kuching, Sarawak. Kalau dihitung rasanya sudah lebih 15 tahun. Dulu masa kerja di Bintulu, bila nak balik ke Semenanjung pasti melalui Kuching. Sekarang bila bila ada direct flight Airasia dan Mas ke Kuala Lumpur memang liat untuk datang ke Kucing.

Semalamaku datang ke Kuching untuk bercuti di hujung minggu. Aku nak relek2, lepak lepak sambil membelai diri. Ye lah setelah penat berkerja. Orang kata nak rehatkan minda. Setibanya di sini memang aku terkejut sebab terlalu banyak perkara yang berubah. Tetapi bandaraya Kuching tetap nyaman tenang dan selesa. Apatah lagi bila bersiar siar di sepanjang water front.

Niat memang nak datang lagi. Bila tu entahlah tapi teringin untuk bawa keluarga ke sini....

Saturday, May 24, 2014

Fig Plant

Sudah lama aku ingin memiliki pokok fig, tapi aku tak tahu bagaimana untuk mendapatkannya. Dulu aku pernah bawa balik pokok zaiton dari Copenhagen. Masa tu summer time. So far pokok tu naik ok je. Tapi lepas tu dia tak dapat bertahan lagi sebab suasana hujan yang lebat ia tak berapa sesuai.

Satu hari aku nampak ada group peminat pokok fig dalam facebook. Aku pun like. Esok tu aku lihat group ni memang actif. Aku pun hairan dari mana depa dapat. Lepas tu berbagai bagai jenis buah ada. Bila depa petik buat dan di jamu untuk makan aku jadi terliur. Buah fig yang fresh aku pernah makan masa di Munich. Tapi yang dry aku dah makan banyak kali.

Satu hari aku masuk group ni dan terus bertanyakan siapa menjual pokok fig. Dalam masa dua jam aku terus dapat jawapan dari peminat pokok fig, Shahrir Harun. Aku terus chat dgn dia dan terus kerumah dia di Selayang. Rupanya dia mempunyai 30 koleksi pokok fig. Setelah buas mendapat ilmu dan bertanya satu persatu perihal pokok fig ni, aku pun terus beli dua jenis spesis. Harganya memang mahal. Tapi bila dah minat mahal pun dah jadi tak kisah....

Tuesday, May 13, 2014

Time Flies.....

Masa berlalu begitu pantas dan tanpa di sedari ia berlalu seperti perjalanan sebuak keretapi pada satu perjalanan yang jauh. Sekiranya aku dapat balikkan masa nescaya aku mahu menjadi muda sentiasa. Tetapi semua itu adalah mustahil. Masa yang berlalu itu sebaiknya menjadi pengajaran pada manusia yang sentiasa mahu beringat. Bertaubat dan memperbsiki amalan untuk mencari keredaan Allah. Destinasi manusia hanya satu. Iaitu kehidupan akhirat. Kehidupan pada alam ghaib yang kadang kadang seperti dongengan pada mereka yang leka.

My trip to Brunei was do special. Even pertama kali bertemu Osmali di hari raya pada rumah mereka di East Ham, London 26 tahun yang lalu, tetapi ingatan kenangan pada gambar tersebut masih tersimpan rapi. Aku madih ingat Hasan jamu ayam panggang yang di sumbat dengan macam2 benda. Osmali dresding his chinese friend with baju melayu. Anyway  I was happy to celebrate hari raya with them.

Bila Hassan bawa ke rumah Osmali yang cantik dengan dedign ala english cottage, aku terpegun. Osmali madih mengingati  aku tapi we  all look so different. Maklumlah sudah berumur, beruban dan ber..... apa entah lagi. We were talking a lot. From career, and reminisce our time when we  were in London..

Time flies very fast.....that the most I would say.....

Mini Cooper Yang Aku Idamkan....

Dah lama aku idam kan kete ni. Niat tu memang nak beli tapi masih berbelah bagi. Pertamanya aku masih berfikir adakah aku membazir. Iyelah kereta dah ada dua kat rumah. Yang keduanya ialah adakah aku sudah membuat keputusan yang tepat. Ingatkan nak beli mez aje. Tapi bila tanya pendapat Che Mat aku bisa berubah keputusan. Aku pun jadi bingong. Tapi aku masih ada masa untuk berfikir. Finally solat istikarah adalah jalan yang terbaik utk aku.

Semasa di Brunei, Hassan ajak aku ke show room Mini Cooper. Kami pun masuk ke geleri dan terus berangan dan bergaya tanpa segan silu....hahaha. ye lah berlagak macam orang kaya gitu tapi poket selalu berdebu. Tugas aku terus ambil gambar sana sini sambil berbual panjang dengan sales lady. Warna Mini ni memang menarik and bright.  Kira terpikat and terpegun sejenak lah.

Hhhhmmmm....bukan senang nak buat keputusan..

Thursday, May 08, 2014

My New Collection of Fabrics

I was early arriving Pasar Baru. I escalate to level 4 to find Sonna but it was closed. I saw a notice mentioned ' open 9.30'. It means that I have to wait for an hour. OMG.....what should I do? So I went to upstairs and looking for a nice luggage and has identified one.

I went down again when the time about 9.30. The people are increasing to all the floors. Luckily Sonna just opened the shop. I browsed around left to right and up to down to find matching fabrics and proper colour tone. I am looking for something striking and bright. Hhhmmmmm....the stoke were not that good. I continue scanning at the floor but nothing suit my selections and finally I bought these fabric and the idea was comming for the next design of my project....

Tuesday, May 06, 2014

Teaching Sarah How to Perform Solat

Sarah is very attached to me. Whenever I am at home, she would stay close to me. She would talk to me continuously and starts asking so many questions. Hhmmmm.....sometimes I dont really know how to reply the questions. But I would also talk again and again. When I was at home last week, I asked her to perform solat with a proper reading surah Alfatihah. She was so happy to show the proper steps of solah with a proper recitation of surah Alfatihah.

She would be 4 years old this coming June and I will prepare a proper birthday present for her...,

Monday, May 05, 2014

Hendri Rotinhulu

Aku tak kenal pun singer ni. Tapi satu ketiga kak Aishah puji this singer in her facebook. So aku pun pegi ke youtube and search for this singer dgn lagu lagu Ismail Marzuki. Aku dengar dua tiga kali lagu tersebut dan suaranya sungguh merdu di iringi oleh petikan piano. Finally aku bertekad untuk mencari CD nya semasa ke Bandung baru2 ini.

Aku naik teksi dan terus ke Paris Van Jawa sebab terdapat Duta Records di situ. Aku terus mencari dan terus jumpa koleksi terbaik lagu lagu Hendri. Sampai saja di Malaya aku terus pasang di kereta tapi kesemua muzic tersebut berbentuk jazz. Rasanya iringan piano itu lebih soothing and mengasyikkan...