Posts

Untie Agnes

Image
Of all the spots in Kuala Lumpur, the place that I like to go is Ampang Pack. There are two places that I love the most. First, is to visit my friend Jenny, who owned the craft shop at level 2, and secondly visiting untie Agnes who possess special skill to make a lamp shade. Whenever we met, we would talk anything about politics, hobbies, families and so on. Normally, I would visit Jenny first, then I will visit untie Agnes.Recently I gave a visit to both of them. As usual Jenny would greet me with her chubby smile. Then she introduced me to Fujico, her student who was learning ribbon embroidery. Fujico is a quilting teacher in Japan and she stays in KL as her second home. Wow......since we have common interests, we managed to exchange the ideas in many things even hardly she speaks english. She shows me he gadgets for needleworks and some of her craft work.  I was so amazed with her creativity and time she has put forward. I ve spent about an hour taking to Fujico and Jenny and I jus…

Life is Hectic

Image
After coming back from haj, hardly I have time to pen down my writing. My blog seems been abandoned by me. It is not that I am too buzy like a corporate figure but my mood to write already disappear. Oh my god, give back my enthusiasm to narrate in my wonderful blog. I have been without income since I came back from haj. My contract already expired and I refused to extend further. I have few ideas what I should do but I just too slow to makeit happen.Tomorrow I leaving for Guangzhou,  China. My core intention is to find fabric for my quilting work. I used to hear how people went to Guangzhou for businesses, and making a round trip again and again. I am joining the 'borong' group to roam around the city to find something worthfor business. I got few ideas but better wait and see what isgoing to happen.At the same time, my mom is not feeling well. And the age at this stage she is vulnerable to handle herself. I have to make few trips in a month to look after her and she is adama…

Selamat Tinggal....

Image
Minggu ini boleh di katakan semua jwmaah haji akan pulang ke tanah air masing masing. Sekarang hanya kelihatan jamaah haji dari Indonesia, Malaysia, Bangladesh, India dan Pakistan. Aku rasa semua jemaah dari negara lain telah ziarah ke Madinah sebelum waktu haji lagi.Walaubagaimana pun raudah masih lagi berpusu pusu dengan hamba Allah untuk bermunajat dan berdoa. Aku masih lagi mencari kesempatan untuk berada di situ walau pun sekwtika untuk berdoa. Biarlah aku mengalah dahulu dari bertolak tolak dan bersesak dengan perasaan marah untuk beradah di raudhah. Jadi aku perlu mencari waktu yanf tak popular untuk berada di situ.Flight aku ke Malaysia pada 2.40 pagi 5hb November dan dijangka akan menyentuh KLIA pada 8.30 malam. Kemungkinan besar ayah mertua aku bersama dengan anak anak aku akan ke sana untuk menyambut kepulangan kami. Banyak cerita dan barang yang aku bawa untuk di kongsi bersama. Nanti pastinya kami akan asyik bercerita dengan mereka dan pastinya tidur aku akan terlewat.Unt…

Beribadat Di Masjid Nabi....

Image
Aku tiba di Madinah semalam pada pukul 10.30 malam. Perjalanan sejauh 400km memakan masa selama 6 jam 30 minit. Driver memang bawa bas slow bangat sampsi terhinjut hinjut. Apa boleh buat selain dari bersabar. Aku guna ayat power lagi. Pada hal 4 jam pun boleh sampai. Cakap pasal sabar, member aku CheMat cakap, kalau nak tinggal di Saudi memang kena banyak dan selalu bersabar. Iru pun kita dah kutip duit kasi kat driver.Hotel memang best. Jauh beza sangat dari di Mekah. Alhamdulillah aku dapat bilik dua orang tak seperti di Mekah seramai 6 orang. Lepas tu ada free wifi lagi. Memang awesome. Aku boleh katakan taraf 5 star hotel. Dibawah pula banyak kedai yang sentiasa menanti lontaran rial dari jemaah haji Malaysia.Subuh tadi dah solat di Masjid Nabi. Orang memang ramai sebab semua jemaah sudah tertumpu di sini. Tiada lagi ibadah Saei dan Tawaf. Cuma ibadat solat zikir dan tilawah. Melainkan masih lagi perlu bertawaf di kedai kedai yang banyak dengan jualan yang sentiasa menggoda.Petang…

Umrah Bersama Chemat

Image
Pagi pagi (Sabtu) kami telah bersiap sedia untuk berumrah dari rumah Chemat. Selepas breakfast kami pun bertolak menuju ke Mekah yang mengbil masa selama 45 minit. Sepanjang perjalanan aku tidur saja sebab mengantuk sangat. Sayup sayup kedengaran Chemat dok talbiah...... Aku pun dengan longlai menyahut talbiah itu.Selepas selesai parkingg kereta kami pun terus ke Masjidil Haram untyk berumrah. Orang tak berapa ramai pagi tu dan waktu 9.00 pagi adalah waktu yang amat sesuai untuk berumrah sebab ramai warga haji telah meninggalkan mekah. Setelah selesai kami bertemu di D'Saji untuk makan seketika. Chemat tanya aku nak ke masjid Rajhi tak untuk zohor dan terus ke Taif dan Jabal Rahmah. Aku agakbkeberatan sebab nk bal8k cepat kw hotel. Tapi atas dorongan Chemat dan isteri aku pun setuju.Kami sempat menunaikan zohor di masjid Rajhi, masjid yang kedua terbesar di Mekah. Kebetulan ada pula pameran 99 nama Allah yang sangat hebat. Sistem visual memang menarik bersama sama dengan firman Al…

Bermalam di Rumah Che Mat

Image
Hari Rabu lepas dah janji dengan CheMat untuk ke rymahnya selama 3 malam. Janji nak jumpa member member yang lain tak kesampaian sebab waktu dah suntuk. CheMat kata dia datang lepas isya dan bertemu di DSaji dekat Sauwa pada pukul 10 malam. Selepas aku siap umrah aku selepas isya, aku dan isteri bergegas ke hotel untuk berkemas. CheMat kata bawa barang barang yang perlu saja.Tepat pukul 10 Chemat pun menjelma dan terus kami ke parking untyk menuju ke Jeddah. Sepanjang perjalanan macam macam yang di cerita di selang seli dengan hilai ketawa. Memang sudah menjadi kebiasaan apabila berjumpa dengan CheMat. Yelah....bukannya selalu jumpa. Bila sampau saja di Al Hamra aku dan wife mengambil beg dan terus naik melalui lift.Che Mat ni kalu joramg nak tahu memang yang jenis pengemas, organised dan well planned. Aku dah expect apa yang akan aku nampak. Apabila pintu fi buka dan melangkah masuk, aku terpegun sejenak. Memang cantuk dengan hiasan english dan carpet carpet beranika design wall to w…

Journey to Madinah

Image
Hari ini kami akan berangkat ke Madinah pada pukul 4.30 petang. Tawaf widak aku akan laksanakan selepas zohor. Lewat sikit pun tak apa lah. Semalam semua beg telah di turunkan. Semua dah kemas cuma nak naik bas je.Sedih rasanya nak tinggalkan bandar suci Mekah. Bandar yang penuh dengan susah payah dan pengorbanan. Kota yang pertama di curahi hidayat dan cahaya keimanan. Kota yang bermulanya titisan darah dan airmata. Kota yang penuh dengan kisah sayu dan duka.Hati ini merasa pilu untuk meninggalkan kota yang suci ini. Mana lagi tempat yang setiap amalan akan di ganjarkan dengan 100,000 ganjaran. Setiap amalan di lipat ganda sebanyak bilqairril hisap. Aku sedih sebab tidak dapat menunaikan adab adab masjid suci ini dan terlanggar pantang larang. Aku juga bersedih kerana tidak bayak masa di luangkan dengan ibadat zikir, solat dan tilawah alquran. Aku mengaku kelemahan diri ini dan seikhlasnya memohon agar Allah mengampuni kesalahan ini. Titisan air mata ini tak mungkin dapat mengganti m…

Borong Buku..

Image
Semalam selepas solat Isya aku ajak wife pegi makan pizza di sawwa. Jam pun dan pukul 8.30 malam. Biasanya selepas makan kami pergi melawat kedai kedai sambil melontar riyal. Kali ini tumpuan akuvkepada sebuah kedai buku ni. Aku tak ada niat pun untuk beli sebab tak tahu apa buku buku yang ada. Aku pun ajak wifecmasuk kedalam sambil mata aku liar melihatxrak rak buku. Mata aku terus melirik dari satu baris rak ke baris yang lain.Aku pun terpandang beberapa buku yang telah mencuri perhatian aku dengan tiba tiba. Aku terus message kepada Safwan samaada di perlukan buku buku ini. Lantas dia menjawap ya.... Aku pun beli sebagai hadiah hari jadi dia pada bulan depan.Mata aku terus melilau dari atas ke bawah dan kiri ke kanan. Aku terpandang buku tentang Saidina Umar Alkattab dan Umar Abdul Aziz. Memang buku sebegini aku sedang mencari Alhamdullillah baru aku temui. Tawar punya tawar aku pun setuju untuk membayar riyal 310 setelahbmendapat diskaun 60 riyal..

Mari Beribadah....

Sudah beberapa hari aku tak menulis. Bukannya tak ada idea, tetapi mood sudah hilang. Hilang sebab energy semakin berkurangan di sebabkan sakit tekak, batuk dan sakit kaki. Dua hari lepas pergi jumpa doktor untuk merawan tekak aku yang tak keruan. Alhamdullah dengan izin Allah sudah semakin berkurang. Kaki aku yang melecek pun sudah beransur pulih. Sekarang adalah masa untuk tambahkan amalan infradi dan umrah umrah sunat. Rugi kalau tak buat sebanyak mungkin.Kerja haji memerlukan energy yang banyak. Banyak amalan nya berbentuk fizikal yang kita perlu lakukan. Di sini biar aku sebut satu satu sepaya tuan tuan lebih jelas.
1. Melontar di Jamrah - tempat melontar terletak sejauh 2 km dari khemah di Mina. Pergi balik sejauh 6 km untuk membuat satu pusingan. Melontar utk 3 jamrah sekejap je. Tapi masa utk pergi balik lebih kurang 2 jam. 2. Tawaf - untuk tawaf di tingkat kaabah sentiasa padat dan ketat. Kadang kadang terpaksa berhimpit2 terutama pada garisan hajarul aswad iaitu tempat bermu…