Sunday, August 07, 2016

My Garden

Today i keep on planting the japanese roses in my garden..

Tuesday, December 16, 2014

Untie Agnes

Of all the spots in Kuala Lumpur, the place that I like to go is Ampang Pack. There are two places that I love the most. First, is to visit my friend Jenny, who owned the craft shop at level 2, and secondly visiting untie Agnes who possess special skill to make a lamp shade. Whenever we met, we would talk anything about politics, hobbies, families and so on. Normally, I would visit Jenny first, then I will visit untie Agnes.

Recently I gave a visit to both of them. As usual Jenny would greet me with her chubby smile. Then she introduced me to Fujico, her student who was learning ribbon embroidery. Fujico is a quilting teacher in Japan and she stays in KL as her second home. Wow......since we have common interests, we managed to exchange the ideas in many things even hardly she speaks english. She shows me he gadgets for needleworks and some of her craft work.  I was so amazed with her creativity and time she has put forward. I ve spent about an hour taking to Fujico and Jenny and I just realised that Jenny could speakJapanese and she became my good translator.

I wish goodbye to Jenny and Fujico coz I need to meet untie Agnes. Her shop just another seconds to walk. There was nobody inside but I knew, untie was sewing or stiching the lamp shade at the back. As I entered, the door bell start to ding dong and untie emerged from the back to greet me. Untie is old just like my mom but her hard work and creativity is wonder. She should take a rest and enjoy this beautiful life but her beautiful life is about her lamp shade.

Friendship and relationship is beyond boundary. Anybody can be your friend as long as we adhere respects to each other.

Life is Hectic

After coming back from haj, hardly I have time to pen down my writing. My blog seems been abandoned by me. It is not that I am too buzy like a corporate figure but my mood to write already disappear. Oh my god, give back my enthusiasm to narrate in my wonderful blog. I have been without income since I came back from haj. My contract already expired and I refused to extend further. I have few ideas what I should do but I just too slow to makeit happen.

Tomorrow I leaving for Guangzhou,  China. My core intention is to find fabric for my quilting work. I used to hear how people went to Guangzhou for businesses, and making a round trip again and again. I am joining the 'borong' group to roam around the city to find something worthfor business. I got few ideas but better wait and see what isgoing to happen.

At the same time, my mom is not feeling well. And the age at this stage she is vulnerable to handle herself. I have to make few trips in a month to look after her and she is adamant to stay in her home. What to do? I ask her to stay with us until she is fit to handle herself but it is not thateasy. Her heart and soul are too attached to her own home. I would rather try to understand her feelings rather creating another set of argument with her. Oh got please help me......

This all about lives. Whether welike it or not, we got to deal with it.

Sunday, November 02, 2014

Selamat Tinggal....

Minggu ini boleh di katakan semua jwmaah haji akan pulang ke tanah air masing masing. Sekarang hanya kelihatan jamaah haji dari Indonesia, Malaysia, Bangladesh, India dan Pakistan. Aku rasa semua jemaah dari negara lain telah ziarah ke Madinah sebelum waktu haji lagi.

Walaubagaimana pun raudah masih lagi berpusu pusu dengan hamba Allah untuk bermunajat dan berdoa. Aku masih lagi mencari kesempatan untuk berada di situ walau pun sekwtika untuk berdoa. Biarlah aku mengalah dahulu dari bertolak tolak dan bersesak dengan perasaan marah untuk beradah di raudhah. Jadi aku perlu mencari waktu yanf tak popular untuk berada di situ.

Flight aku ke Malaysia pada 2.40 pagi 5hb November dan dijangka akan menyentuh KLIA pada 8.30 malam. Kemungkinan besar ayah mertua aku bersama dengan anak anak aku akan ke sana untuk menyambut kepulangan kami. Banyak cerita dan barang yang aku bawa untuk di kongsi bersama. Nanti pastinya kami akan asyik bercerita dengan mereka dan pastinya tidur aku akan terlewat.

Untuk meninggalkan Madinah samalah rasa meninggalkan Madinah. Sayu, sedih, rindu dan apa saja perasaan menghambat emosi ini bila bertolak. Ya, insyaallah aku akan datang lagi. Bila aku datang aku membawa bersama niat dan doa. Doa untuk aku, doa untuk umat, doa untuk anak anak, doa untuk ibubapa dan saudara, doa untuk isteri dan doa untuk kawan kawan. Aku terus berdoa agar Allah akan makbulkan segala doa aku dan apa saja kehendak hati yang tersirat.

Wednesday, October 29, 2014

Beribadat Di Masjid Nabi....

Aku tiba di Madinah semalam pada pukul 10.30 malam. Perjalanan sejauh 400km memakan masa selama 6 jam 30 minit. Driver memang bawa bas slow bangat sampsi terhinjut hinjut. Apa boleh buat selain dari bersabar. Aku guna ayat power lagi. Pada hal 4 jam pun boleh sampai. Cakap pasal sabar, member aku CheMat cakap, kalau nak tinggal di Saudi memang kena banyak dan selalu bersabar. Iru pun kita dah kutip duit kasi kat driver.

Hotel memang best. Jauh beza sangat dari di Mekah. Alhamdulillah aku dapat bilik dua orang tak seperti di Mekah seramai 6 orang. Lepas tu ada free wifi lagi. Memang awesome. Aku boleh katakan taraf 5 star hotel. Dibawah pula banyak kedai yang sentiasa menanti lontaran rial dari jemaah haji Malaysia.

Subuh tadi dah solat di Masjid Nabi. Orang memang ramai sebab semua jemaah sudah tertumpu di sini. Tiada lagi ibadah Saei dan Tawaf. Cuma ibadat solat zikir dan tilawah. Melainkan masih lagi perlu bertawaf di kedai kedai yang banyak dengan jualan yang sentiasa menggoda.

Petang tadi aku pergi awal ke Masjid. Aku berniat untuk bertilawah sehingga isya semoga aku dapat katam quran sebelum pulang ke Malaysia. Selepas maghrib baru aku sedari yang aku tertinggal specs bacaan. Aku cuba baca juga tetapi tidak lagi mampu takut tersilap bacaan dan berdosa. Kemudian aku decided untuk menziarahi makan Nabi saw dan sampaikan salam dari sahabat sahabat aku.

Masjid nabi sekarang teramat besar. Aku terpaksa betulkan orientasi dan bertanya tukang cuci di mana arah makam tersebut. Aku cuba mengambil arah dari dalam masjid tetapi tiada excess untuk ke sana. Aku cuba mencari arah yang baik dan perlu lalui dari arah luar. Aku keluar dari pintu besar dan menuju ke arah tersebut tapi masyaallah......ramainya orang beratur untuk ke makam nabi. Aku terpaksa tangguhkan hasrat ini dan mencari waktu yang sesuai untuk ziarah kembali.

Apa yang aku perhatikan di sini terdapat amalan amalan seperti di zaman rasullallah saw iaitu dakwah, tilawatul quran, taklim taklum dan ibadat. Begitu tenang sekali manusia melakukan ibadat ibadat ini. Amalan amalan inilah yang perlu kita bawa ke masjid masjid kita bila balik dari haji.....

Monday, October 27, 2014

Umrah Bersama Chemat

Pagi pagi (Sabtu) kami telah bersiap sedia untuk berumrah dari rumah Chemat. Selepas breakfast kami pun bertolak menuju ke Mekah yang mengbil masa selama 45 minit. Sepanjang perjalanan aku tidur saja sebab mengantuk sangat. Sayup sayup kedengaran Chemat dok talbiah...... Aku pun dengan longlai menyahut talbiah itu.

Selepas selesai parkingg kereta kami pun terus ke Masjidil Haram untyk berumrah. Orang tak berapa ramai pagi tu dan waktu 9.00 pagi adalah waktu yang amat sesuai untuk berumrah sebab ramai warga haji telah meninggalkan mekah. Setelah selesai kami bertemu di D'Saji untuk makan seketika. Chemat tanya aku nak ke masjid Rajhi tak untuk zohor dan terus ke Taif dan Jabal Rahmah. Aku agakbkeberatan sebab nk bal8k cepat kw hotel. Tapi atas dorongan Chemat dan isteri aku pun setuju.

Kami sempat menunaikan zohor di masjid Rajhi, masjid yang kedua terbesar di Mekah. Kebetulan ada pula pameran 99 nama Allah yang sangat hebat. Sistem visual memang menarik bersama sama dengan firman Allah dari Al Quran.

Di kawasan masjid pula di hiasi dengan deretan lanskap pohon pohon kurma.

Bermalam di Rumah Che Mat

Hari Rabu lepas dah janji dengan CheMat untuk ke rymahnya selama 3 malam. Janji nak jumpa member member yang lain tak kesampaian sebab waktu dah suntuk. CheMat kata dia datang lepas isya dan bertemu di DSaji dekat Sauwa pada pukul 10 malam. Selepas aku siap umrah aku selepas isya, aku dan isteri bergegas ke hotel untuk berkemas. CheMat kata bawa barang barang yang perlu saja.

Tepat pukul 10 Chemat pun menjelma dan terus kami ke parking untyk menuju ke Jeddah. Sepanjang perjalanan macam macam yang di cerita di selang seli dengan hilai ketawa. Memang sudah menjadi kebiasaan apabila berjumpa dengan CheMat. Yelah....bukannya selalu jumpa. Bila sampau saja di Al Hamra aku dan wife mengambil beg dan terus naik melalui lift.

Che Mat ni kalu joramg nak tahu memang yang jenis pengemas, organised dan well planned. Aku dah expect apa yang akan aku nampak. Apabila pintu fi buka dan melangkah masuk, aku terpegun sejenak. Memang cantuk dengan hiasan english dan carpet carpet beranika design wall to wall. Rupanya di kalangan Malaysians di Jeddah CheMat memang raja carpet.

Dia terus mendorong kami ke bilik beradu yang sungguh awesome. Aku terasa seperti berada di hotel suite. Memang nyaman dan selesa. Kalau aku nak cerita memang panjang. Tapi lihatlah pada picture2 ini memang korang tak ternafi.

Anyway many thanks for tour kindness, time, hospitality and many more. Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya. Semoga Allah masukkan kamu jesyurga tanpa hisab.......amiinnnn...

Journey to Madinah

Hari ini kami akan berangkat ke Madinah pada pukul 4.30 petang. Tawaf widak aku akan laksanakan selepas zohor. Lewat sikit pun tak apa lah. Semalam semua beg telah di turunkan. Semua dah kemas cuma nak naik bas je.

Sedih rasanya nak tinggalkan bandar suci Mekah. Bandar yang penuh dengan susah payah dan pengorbanan. Kota yang pertama di curahi hidayat dan cahaya keimanan. Kota yang bermulanya titisan darah dan airmata. Kota yang penuh dengan kisah sayu dan duka.

Hati ini merasa pilu untuk meninggalkan kota yang suci ini. Mana lagi tempat yang setiap amalan akan di ganjarkan dengan 100,000 ganjaran. Setiap amalan di lipat ganda sebanyak bilqairril hisap. Aku sedih sebab tidak dapat menunaikan adab adab masjid suci ini dan terlanggar pantang larang. Aku juga bersedih kerana tidak bayak masa di luangkan dengan ibadat zikir, solat dan tilawah alquran. Aku mengaku kelemahan diri ini dan seikhlasnya memohon agar Allah mengampuni kesalahan ini. Titisan air mata ini tak mungkin dapat mengganti masa yang berlalu melainkan dengan berkat dan rahmat Allah. Aku perlu renung sejenak dan terus berdoa semoga hidup ini tidak lagi di tipu syaitan dan aku memohon supaya hati ini tidak lagi di noda oleh dunia yang hitam. Aku berdoa semoga Allah kekalkan cahaya keimanan dan hidayat pada diri yang hina ini.....Allah hu akhbar walillah ilham...

Tetapi hati ini madih terasa gembira untuk menuju ke Madinah sebuah lagi kota suci dan mengunjungi pusara Nabi besar kita Muhammad saw. Aku memohon di beri kekuatan semoga dapat mengamal sunahnya yang memberi kejayaan dunia akhirat tanpa was dan ragu ragu. Aku ingin bermunajat di raudhah yang seperti taman taman syurga yang Allah janjikan segala permintaan.

Oh Allah.....kamu perlu berkorban untuk agama mu dan kami minta di jauhi kezaliman pada diri ini. Permudahkan lah perjalanan kami dengan taqwa dan munajat......aminn...

Monday, October 20, 2014

Borong Buku..

Semalam selepas solat Isya aku ajak wife pegi makan pizza di sawwa. Jam pun dan pukul 8.30 malam. Biasanya selepas makan kami pergi melawat kedai kedai sambil melontar riyal. Kali ini tumpuan akuvkepada sebuah kedai buku ni. Aku tak ada niat pun untuk beli sebab tak tahu apa buku buku yang ada. Aku pun ajak wifecmasuk kedalam sambil mata aku liar melihatxrak rak buku. Mata aku terus melirik dari satu baris rak ke baris yang lain.

Aku pun terpandang beberapa buku yang telah mencuri perhatian aku dengan tiba tiba. Aku terus message kepada Safwan samaada di perlukan buku buku ini. Lantas dia menjawap ya.... Aku pun beli sebagai hadiah hari jadi dia pada bulan depan.

Mata aku terus melilau dari atas ke bawah dan kiri ke kanan. Aku terpandang buku tentang Saidina Umar Alkattab dan Umar Abdul Aziz. Memang buku sebegini aku sedang mencari Alhamdullillah baru aku temui.

Tawar punya tawar aku pun setuju untuk membayar riyal 310 setelahbmendapat diskaun 60 riyal..

Thursday, October 16, 2014

Mari Beribadah....

Sudah beberapa hari aku tak menulis. Bukannya tak ada idea, tetapi mood sudah hilang. Hilang sebab energy semakin berkurangan di sebabkan sakit tekak, batuk dan sakit kaki. Dua hari lepas pergi jumpa doktor untuk merawan tekak aku yang tak keruan. Alhamdullah dengan izin Allah sudah semakin berkurang. Kaki aku yang melecek pun sudah beransur pulih. Sekarang adalah masa untuk tambahkan amalan infradi dan umrah umrah sunat. Rugi kalau tak buat sebanyak mungkin.

Kerja haji memerlukan energy yang banyak. Banyak amalan nya berbentuk fizikal yang kita perlu lakukan. Di sini biar aku sebut satu satu sepaya tuan tuan lebih jelas.
1. Melontar di Jamrah - tempat melontar terletak sejauh 2 km dari khemah di Mina. Pergi balik sejauh 6 km untuk membuat satu pusingan. Melontar utk 3 jamrah sekejap je. Tapi masa utk pergi balik lebih kurang 2 jam.

2. Tawaf - untuk tawaf di tingkat kaabah sentiasa padat dan ketat. Kadang kadang terpaksa berhimpit2 terutama pada garisan hajarul aswad iaitu tempat bermula. Untuk tawaf yang lebih selesa boleh di lakukan di tingkat 2 dan bumbung. Tetapi memerlukan masa yang lama untuk habis. Satu pusingan dgn jalanan maklimah lenggang kangkong selama 10 minit. Kalau 7 pusingan mahu 70 minit. Satu pusingan lebih kurang 1km.

3. Saei - lorong saei di sefiakan 3 tingkat. Yang asal di bawah. Panjang lebih kurang 200m. Kalau 7 kali mahu 1.4 km lebih kurang satu jam.

Sementara menunggu waktu sembahyang seterusnya eloklah bertawaf sunat. Bila selesai masuklah waktu solat. Tuan tuan boleh rancang untuk bertawaf pada waktu waktu tak populat seperti selepas naik matahari dan tengahari. Waktu popular mmg ramai orang.

Bila di masjid Haram memang seronok melihat manusia dibuk beramal dan berkalwat dengan Allah taala. Tujuan untuk mencari keredhaan Allah agar dapat masuki syurga tanpa hisap. Ada yang berzikir. Ada yang bertadarus. Ada yang solat sunat dan ada yang berdakwah. Semoga dapat kita bawa amalan ini dalsm kehidupan seharian.

Aku sentiasa membawa spray bottle takut kalau kalau batal wuduk. Alhamdulillah so far ok je. Kadang mata letih hampir terlelap tapi susah untuk mencari tempat nak landing walau seketika.

Semoga tuan tuan yang belom sempat kesini, Allah akan izinkan pada waktu terdekat. Teruslah bertaubat dan berdoa.