Tuesday, December 16, 2014

Untie Agnes

Of all the spots in Kuala Lumpur, the place that I like to go is Ampang Pack. There are two places that I love the most. First, is to visit my friend Jenny, who owned the craft shop at level 2, and secondly visiting untie Agnes who possess special skill to make a lamp shade. Whenever we met, we would talk anything about politics, hobbies, families and so on. Normally, I would visit Jenny first, then I will visit untie Agnes.

Recently I gave a visit to both of them. As usual Jenny would greet me with her chubby smile. Then she introduced me to Fujico, her student who was learning ribbon embroidery. Fujico is a quilting teacher in Japan and she stays in KL as her second home. Wow......since we have common interests, we managed to exchange the ideas in many things even hardly she speaks english. She shows me he gadgets for needleworks and some of her craft work.  I was so amazed with her creativity and time she has put forward. I ve spent about an hour taking to Fujico and Jenny and I just realised that Jenny could speakJapanese and she became my good translator.

I wish goodbye to Jenny and Fujico coz I need to meet untie Agnes. Her shop just another seconds to walk. There was nobody inside but I knew, untie was sewing or stiching the lamp shade at the back. As I entered, the door bell start to ding dong and untie emerged from the back to greet me. Untie is old just like my mom but her hard work and creativity is wonder. She should take a rest and enjoy this beautiful life but her beautiful life is about her lamp shade.

Friendship and relationship is beyond boundary. Anybody can be your friend as long as we adhere respects to each other.

Life is Hectic

After coming back from haj, hardly I have time to pen down my writing. My blog seems been abandoned by me. It is not that I am too buzy like a corporate figure but my mood to write already disappear. Oh my god, give back my enthusiasm to narrate in my wonderful blog. I have been without income since I came back from haj. My contract already expired and I refused to extend further. I have few ideas what I should do but I just too slow to makeit happen.

Tomorrow I leaving for Guangzhou,  China. My core intention is to find fabric for my quilting work. I used to hear how people went to Guangzhou for businesses, and making a round trip again and again. I am joining the 'borong' group to roam around the city to find something worthfor business. I got few ideas but better wait and see what isgoing to happen.

At the same time, my mom is not feeling well. And the age at this stage she is vulnerable to handle herself. I have to make few trips in a month to look after her and she is adamant to stay in her home. What to do? I ask her to stay with us until she is fit to handle herself but it is not thateasy. Her heart and soul are too attached to her own home. I would rather try to understand her feelings rather creating another set of argument with her. Oh got please help me......

This all about lives. Whether welike it or not, we got to deal with it.

Sunday, November 02, 2014

Selamat Tinggal....

Minggu ini boleh di katakan semua jwmaah haji akan pulang ke tanah air masing masing. Sekarang hanya kelihatan jamaah haji dari Indonesia, Malaysia, Bangladesh, India dan Pakistan. Aku rasa semua jemaah dari negara lain telah ziarah ke Madinah sebelum waktu haji lagi.

Walaubagaimana pun raudah masih lagi berpusu pusu dengan hamba Allah untuk bermunajat dan berdoa. Aku masih lagi mencari kesempatan untuk berada di situ walau pun sekwtika untuk berdoa. Biarlah aku mengalah dahulu dari bertolak tolak dan bersesak dengan perasaan marah untuk beradah di raudhah. Jadi aku perlu mencari waktu yanf tak popular untuk berada di situ.

Flight aku ke Malaysia pada 2.40 pagi 5hb November dan dijangka akan menyentuh KLIA pada 8.30 malam. Kemungkinan besar ayah mertua aku bersama dengan anak anak aku akan ke sana untuk menyambut kepulangan kami. Banyak cerita dan barang yang aku bawa untuk di kongsi bersama. Nanti pastinya kami akan asyik bercerita dengan mereka dan pastinya tidur aku akan terlewat.

Untuk meninggalkan Madinah samalah rasa meninggalkan Madinah. Sayu, sedih, rindu dan apa saja perasaan menghambat emosi ini bila bertolak. Ya, insyaallah aku akan datang lagi. Bila aku datang aku membawa bersama niat dan doa. Doa untuk aku, doa untuk umat, doa untuk anak anak, doa untuk ibubapa dan saudara, doa untuk isteri dan doa untuk kawan kawan. Aku terus berdoa agar Allah akan makbulkan segala doa aku dan apa saja kehendak hati yang tersirat.

Wednesday, October 29, 2014

Beribadat Di Masjid Nabi....

Aku tiba di Madinah semalam pada pukul 10.30 malam. Perjalanan sejauh 400km memakan masa selama 6 jam 30 minit. Driver memang bawa bas slow bangat sampsi terhinjut hinjut. Apa boleh buat selain dari bersabar. Aku guna ayat power lagi. Pada hal 4 jam pun boleh sampai. Cakap pasal sabar, member aku CheMat cakap, kalau nak tinggal di Saudi memang kena banyak dan selalu bersabar. Iru pun kita dah kutip duit kasi kat driver.

Hotel memang best. Jauh beza sangat dari di Mekah. Alhamdulillah aku dapat bilik dua orang tak seperti di Mekah seramai 6 orang. Lepas tu ada free wifi lagi. Memang awesome. Aku boleh katakan taraf 5 star hotel. Dibawah pula banyak kedai yang sentiasa menanti lontaran rial dari jemaah haji Malaysia.

Subuh tadi dah solat di Masjid Nabi. Orang memang ramai sebab semua jemaah sudah tertumpu di sini. Tiada lagi ibadah Saei dan Tawaf. Cuma ibadat solat zikir dan tilawah. Melainkan masih lagi perlu bertawaf di kedai kedai yang banyak dengan jualan yang sentiasa menggoda.

Petang tadi aku pergi awal ke Masjid. Aku berniat untuk bertilawah sehingga isya semoga aku dapat katam quran sebelum pulang ke Malaysia. Selepas maghrib baru aku sedari yang aku tertinggal specs bacaan. Aku cuba baca juga tetapi tidak lagi mampu takut tersilap bacaan dan berdosa. Kemudian aku decided untuk menziarahi makan Nabi saw dan sampaikan salam dari sahabat sahabat aku.

Masjid nabi sekarang teramat besar. Aku terpaksa betulkan orientasi dan bertanya tukang cuci di mana arah makam tersebut. Aku cuba mengambil arah dari dalam masjid tetapi tiada excess untuk ke sana. Aku cuba mencari arah yang baik dan perlu lalui dari arah luar. Aku keluar dari pintu besar dan menuju ke arah tersebut tapi masyaallah......ramainya orang beratur untuk ke makam nabi. Aku terpaksa tangguhkan hasrat ini dan mencari waktu yang sesuai untuk ziarah kembali.

Apa yang aku perhatikan di sini terdapat amalan amalan seperti di zaman rasullallah saw iaitu dakwah, tilawatul quran, taklim taklum dan ibadat. Begitu tenang sekali manusia melakukan ibadat ibadat ini. Amalan amalan inilah yang perlu kita bawa ke masjid masjid kita bila balik dari haji.....

Monday, October 27, 2014

Umrah Bersama Chemat

Pagi pagi (Sabtu) kami telah bersiap sedia untuk berumrah dari rumah Chemat. Selepas breakfast kami pun bertolak menuju ke Mekah yang mengbil masa selama 45 minit. Sepanjang perjalanan aku tidur saja sebab mengantuk sangat. Sayup sayup kedengaran Chemat dok talbiah...... Aku pun dengan longlai menyahut talbiah itu.

Selepas selesai parkingg kereta kami pun terus ke Masjidil Haram untyk berumrah. Orang tak berapa ramai pagi tu dan waktu 9.00 pagi adalah waktu yang amat sesuai untuk berumrah sebab ramai warga haji telah meninggalkan mekah. Setelah selesai kami bertemu di D'Saji untuk makan seketika. Chemat tanya aku nak ke masjid Rajhi tak untuk zohor dan terus ke Taif dan Jabal Rahmah. Aku agakbkeberatan sebab nk bal8k cepat kw hotel. Tapi atas dorongan Chemat dan isteri aku pun setuju.

Kami sempat menunaikan zohor di masjid Rajhi, masjid yang kedua terbesar di Mekah. Kebetulan ada pula pameran 99 nama Allah yang sangat hebat. Sistem visual memang menarik bersama sama dengan firman Allah dari Al Quran.

Di kawasan masjid pula di hiasi dengan deretan lanskap pohon pohon kurma.

Bermalam di Rumah Che Mat

Hari Rabu lepas dah janji dengan CheMat untuk ke rymahnya selama 3 malam. Janji nak jumpa member member yang lain tak kesampaian sebab waktu dah suntuk. CheMat kata dia datang lepas isya dan bertemu di DSaji dekat Sauwa pada pukul 10 malam. Selepas aku siap umrah aku selepas isya, aku dan isteri bergegas ke hotel untuk berkemas. CheMat kata bawa barang barang yang perlu saja.

Tepat pukul 10 Chemat pun menjelma dan terus kami ke parking untyk menuju ke Jeddah. Sepanjang perjalanan macam macam yang di cerita di selang seli dengan hilai ketawa. Memang sudah menjadi kebiasaan apabila berjumpa dengan CheMat. Yelah....bukannya selalu jumpa. Bila sampau saja di Al Hamra aku dan wife mengambil beg dan terus naik melalui lift.

Che Mat ni kalu joramg nak tahu memang yang jenis pengemas, organised dan well planned. Aku dah expect apa yang akan aku nampak. Apabila pintu fi buka dan melangkah masuk, aku terpegun sejenak. Memang cantuk dengan hiasan english dan carpet carpet beranika design wall to wall. Rupanya di kalangan Malaysians di Jeddah CheMat memang raja carpet.

Dia terus mendorong kami ke bilik beradu yang sungguh awesome. Aku terasa seperti berada di hotel suite. Memang nyaman dan selesa. Kalau aku nak cerita memang panjang. Tapi lihatlah pada picture2 ini memang korang tak ternafi.

Anyway many thanks for tour kindness, time, hospitality and many more. Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya. Semoga Allah masukkan kamu jesyurga tanpa hisab.......amiinnnn...

Journey to Madinah

Hari ini kami akan berangkat ke Madinah pada pukul 4.30 petang. Tawaf widak aku akan laksanakan selepas zohor. Lewat sikit pun tak apa lah. Semalam semua beg telah di turunkan. Semua dah kemas cuma nak naik bas je.

Sedih rasanya nak tinggalkan bandar suci Mekah. Bandar yang penuh dengan susah payah dan pengorbanan. Kota yang pertama di curahi hidayat dan cahaya keimanan. Kota yang bermulanya titisan darah dan airmata. Kota yang penuh dengan kisah sayu dan duka.

Hati ini merasa pilu untuk meninggalkan kota yang suci ini. Mana lagi tempat yang setiap amalan akan di ganjarkan dengan 100,000 ganjaran. Setiap amalan di lipat ganda sebanyak bilqairril hisap. Aku sedih sebab tidak dapat menunaikan adab adab masjid suci ini dan terlanggar pantang larang. Aku juga bersedih kerana tidak bayak masa di luangkan dengan ibadat zikir, solat dan tilawah alquran. Aku mengaku kelemahan diri ini dan seikhlasnya memohon agar Allah mengampuni kesalahan ini. Titisan air mata ini tak mungkin dapat mengganti masa yang berlalu melainkan dengan berkat dan rahmat Allah. Aku perlu renung sejenak dan terus berdoa semoga hidup ini tidak lagi di tipu syaitan dan aku memohon supaya hati ini tidak lagi di noda oleh dunia yang hitam. Aku berdoa semoga Allah kekalkan cahaya keimanan dan hidayat pada diri yang hina ini.....Allah hu akhbar walillah ilham...

Tetapi hati ini madih terasa gembira untuk menuju ke Madinah sebuah lagi kota suci dan mengunjungi pusara Nabi besar kita Muhammad saw. Aku memohon di beri kekuatan semoga dapat mengamal sunahnya yang memberi kejayaan dunia akhirat tanpa was dan ragu ragu. Aku ingin bermunajat di raudhah yang seperti taman taman syurga yang Allah janjikan segala permintaan.

Oh Allah.....kamu perlu berkorban untuk agama mu dan kami minta di jauhi kezaliman pada diri ini. Permudahkan lah perjalanan kami dengan taqwa dan munajat......aminn...

Monday, October 20, 2014

Borong Buku..

Semalam selepas solat Isya aku ajak wife pegi makan pizza di sawwa. Jam pun dan pukul 8.30 malam. Biasanya selepas makan kami pergi melawat kedai kedai sambil melontar riyal. Kali ini tumpuan akuvkepada sebuah kedai buku ni. Aku tak ada niat pun untuk beli sebab tak tahu apa buku buku yang ada. Aku pun ajak wifecmasuk kedalam sambil mata aku liar melihatxrak rak buku. Mata aku terus melirik dari satu baris rak ke baris yang lain.

Aku pun terpandang beberapa buku yang telah mencuri perhatian aku dengan tiba tiba. Aku terus message kepada Safwan samaada di perlukan buku buku ini. Lantas dia menjawap ya.... Aku pun beli sebagai hadiah hari jadi dia pada bulan depan.

Mata aku terus melilau dari atas ke bawah dan kiri ke kanan. Aku terpandang buku tentang Saidina Umar Alkattab dan Umar Abdul Aziz. Memang buku sebegini aku sedang mencari Alhamdullillah baru aku temui.

Tawar punya tawar aku pun setuju untuk membayar riyal 310 setelahbmendapat diskaun 60 riyal..

Thursday, October 16, 2014

Mari Beribadah....

Sudah beberapa hari aku tak menulis. Bukannya tak ada idea, tetapi mood sudah hilang. Hilang sebab energy semakin berkurangan di sebabkan sakit tekak, batuk dan sakit kaki. Dua hari lepas pergi jumpa doktor untuk merawan tekak aku yang tak keruan. Alhamdullah dengan izin Allah sudah semakin berkurang. Kaki aku yang melecek pun sudah beransur pulih. Sekarang adalah masa untuk tambahkan amalan infradi dan umrah umrah sunat. Rugi kalau tak buat sebanyak mungkin.

Kerja haji memerlukan energy yang banyak. Banyak amalan nya berbentuk fizikal yang kita perlu lakukan. Di sini biar aku sebut satu satu sepaya tuan tuan lebih jelas.
1. Melontar di Jamrah - tempat melontar terletak sejauh 2 km dari khemah di Mina. Pergi balik sejauh 6 km untuk membuat satu pusingan. Melontar utk 3 jamrah sekejap je. Tapi masa utk pergi balik lebih kurang 2 jam.

2. Tawaf - untuk tawaf di tingkat kaabah sentiasa padat dan ketat. Kadang kadang terpaksa berhimpit2 terutama pada garisan hajarul aswad iaitu tempat bermula. Untuk tawaf yang lebih selesa boleh di lakukan di tingkat 2 dan bumbung. Tetapi memerlukan masa yang lama untuk habis. Satu pusingan dgn jalanan maklimah lenggang kangkong selama 10 minit. Kalau 7 pusingan mahu 70 minit. Satu pusingan lebih kurang 1km.

3. Saei - lorong saei di sefiakan 3 tingkat. Yang asal di bawah. Panjang lebih kurang 200m. Kalau 7 kali mahu 1.4 km lebih kurang satu jam.

Sementara menunggu waktu sembahyang seterusnya eloklah bertawaf sunat. Bila selesai masuklah waktu solat. Tuan tuan boleh rancang untuk bertawaf pada waktu waktu tak populat seperti selepas naik matahari dan tengahari. Waktu popular mmg ramai orang.

Bila di masjid Haram memang seronok melihat manusia dibuk beramal dan berkalwat dengan Allah taala. Tujuan untuk mencari keredhaan Allah agar dapat masuki syurga tanpa hisap. Ada yang berzikir. Ada yang bertadarus. Ada yang solat sunat dan ada yang berdakwah. Semoga dapat kita bawa amalan ini dalsm kehidupan seharian.

Aku sentiasa membawa spray bottle takut kalau kalau batal wuduk. Alhamdulillah so far ok je. Kadang mata letih hampir terlelap tapi susah untuk mencari tempat nak landing walau seketika.

Semoga tuan tuan yang belom sempat kesini, Allah akan izinkan pada waktu terdekat. Teruslah bertaubat dan berdoa.

Thursday, October 09, 2014

Berniagalah Demi Mencari Keberkatan

Dulu dulu manusia datang menerjakan haji dari seluruh dunia dengan mengambil masa berbulan bulan. Meredah sungai dan belentara. Menyusuri pantai dan padang padir yang tandus. Dan mendaki bukait bukau dan gunung ganang. Mereka datang memanggil panggilan Ilahi atas dasar iman dan taqwa. Apa bila mereka tiba di kota mekah mereka telah di sedia kan dengan pelbagai kemudahan dengan percuma. Para peniaga bula atas hukum harus mencari keuntungan yang sekadar sahaja tetapi yang paling di intai ialah menumpang keberkatan jemaah haji di mana rahmat Allah di limpahkan di muka bumi. Dan para jemaah haji akan pulang dengan membawa berjuta2 rahmat ke kampung halaman.

Pernah srwaktu sku menunaikan umrah beberapa tahun yang lalu, apabila selesai saei untuk bertahlul, ada anak anak yang mengambil kesempatan untuk berniaga drngan caj 1 riyal pada setiap gunting. Aku terkejut. Lalu aku keluarkan gunting dan beri kidmat percuma pada mereka mereka yang ingin bertahlul. Tetapi sekarang sudah tidak kelihatan bebudak yg menjalankan busines ini.

Bila datang menunaikan haji, banyak perbelanjaan sampingan yang telah di goda. Ia bergantung kepada layanan nafsu yang di beri oleh kita. Makanan di sediakan oleh TH kecuali breakfast. Tetapi untuk makan di luar sekali makan mau rm15 hingga rm20. Semasa di mina, aku beli pisang montel sekilo rm15. Terkezut gua. Air minuman pun melambung naik. Tekan juga nafsu minum saja air yang di sediakan. Apabila keluar sahaja dari khemag mina berjenis jenis manusia yang berniaga barang2 hiasan, pakaian sembahyang dan macam macam lagi.

Apabila pulang sahaja ke hotel penginapan barang barang pun sudah naik harga. Dulu dobi untuk sepasang kain ihram baru 10 riyal. Tetapi dah naik 15 riyal. Air juice botol dulu 2 riyal dan sekarang 3 ryal.

Adalah paling afdal banyak kan masa di khemah atau masjid daripada di luar masjid takut focus ibadah tersasar. Godaan di luar memang dasyat. Aku pun tergoda juga....hihihi. Tapi tak hendak la nak kabo aku beli gapo kan. Jadi bawa lah duit lebih utk keselesaan dan untuk sedekah dan bayo dam. Lagi satu....nak calling calling anak dan keluarga pun mencabar juga. Nak keluar duit tak susah. Swipe je kad TH kuarlah duit tu.

Wednesday, October 08, 2014

Jadilah Anak Yang Solleh....

Ada satu kes ni sungguh membuat aku terharu. Pendekkan cerita begini. Si ayah yang uzur telah dipilih oleh Allah mengerjakan haji dan akan di temani oleh anak lelaki sebagai pembantu. Maksudnya anak tersebut juga bakal menjadi tetamu Allah. Tiba tiba si isteri anak bersalin dan terpaksa batalkan haji. Tinggal lah bapa pergi keseorangan dengan hati yang hancur luluh. Alhamdulillah rakan2 sebilik banyak yang membantu untuk urusan pak cik ni bergerak dan beribadat.

Kes 2: Ibu telah tinggalkan pesan pada anak lelaki sulung untuk uruskan aidil adha bersama adik adik. Tetapi anak tersebut tidak perduli dan hanya meraikan bersama keluarga mertua. Hancur luluh hati si ibu.

Anak lelaki lebih bertanggung jawap untuk menjaga kedua orang tua dari anak perempuan. Ayah ibu lebih penting dari isteri. Sekira seorang wanita telah berkahwin, maka ibubapa suami dan suami lebih perlu di utamakan dari keluarga sendiri. Beruntunglah apabila kita menjadi anak yang solleh.

Aku melihat ramai manusia yang uzur di sini. Mereka tidak bertenaga. Mereka tidak ada kekuatan. Tetapi mereka kuat semangat untuk beribadah. Aku menjadi terharu apabila melihat anak anak yang soleh ini menolak kereta sorang untuk ayah bertawaf. Menyorong ayah untuk bersaei. Menemani ayah untuk mandi. Malah ada anak anak yang solleh ini menyuapkan nasi ke mulut ayah. Adalah sediakan tempat tidur dan urusan toilet ayah yang di kasihi.

Ibubapa itu adalah syurga kita. Suatu hari kita pun akan menjadi seperti mereka, uzur, nyanyuk, kesepian dan sensitif. Selagi mereka bernyawa berilah kidmat. Kerahkanlah kudrat dan tenaga. Lapang kan lah masa untuk menceriakan mereka. Sebab pandangan pada wajah ibu dan ayah yang telah tua sangat di sukai Allah. Berilah sepenuh kasih sayang dengan ikhlas kepada mereka. Mereka tidak perlu kan harta benda tetapi mereka hanya mahukan kasih sayang.

Bertuah lah mereka yang mendidik anak anak menjadi anak anak yang beriman dan solleh. Anak anak yang tidak meninggalkan solat jemaah dan dakwah. Mendidik anak anak yang penuh sopan dan taqwa.

Wahai anak yang solleh syurgalah tempat mu bersama dengan ibubapa yang telah berkorban sejak engkau kecil.....

14 zulhijjah. .....Mecca

Tuesday, October 07, 2014

Sabar Adalah Ibu Segala Perbuatan

Aku nak cerita skit perkara biasa yang akan tuan alami semasa di Arafah dan di Mina. Bagi aku sabar dan tawajjuh adalah ibu segala perbuatan. Perkaravyang aku nak sentuh adalah berkenaan dengan toilet. Kalau you all tengok cerita Bujan Lapok, begitulah lebih kurang keadaan. Tapi di sini situasi lebih hebat dan mencabar. Satu maktab ada lebih kurang 3000 jemaah haji lelaki dan wanita. Tapi toilet yang di sediakan hanya 40 buah sahaja. Maka pandai pandailah berurus masa dan diri supaya suit dengan suasana. Kalau nak komen memang macam macam tapi adalah baik kita bersabar dan redha.

Kalau kita kata kita seorang je yang sakit perut, ramai lagi yang macam tu. Oleh kerana yang beratur tu ramai, bila kita berurusan di toilet, terasa guilty untuk lama lama di dalam. Orang Kedah kata 'tersentot' nak kuar. Orang lelaki ni simple je. Gosok gigi, buang air dan mandi sekali gus jalan. Orang sekaran kata 3 in 1. 3 minit dah siap. Tapi orang puang leceh skit sebab dlm toilet tu lah nak siap, salin baju dan lain lain. Wife aku beratur sampai satu setengah jam baru dapat. Kadang tu ada orang tua dan uzur kena ikhram dan dahulukan walau kadang nafsu tentang.

Sebelum aku datang sini aku berdoa Allah mudahkan urusan toilet aku. Sejak di sini sudah 3 hari rasanya blom lagi buang yang no 2 tu...... Bila berbaris di depan toilet dslam suasana panas terus berzikir dan berdoa.

Selesaikan urusan toilet awal dan siap sedia sebelum azan waktu. Sembahyang jemaah sangat penting untuk di jaga. Ada juga hamba allah yang terbuang air di luar. Mungkin dah tak tahan sangat. Dan ada yang terpaksa masuk toilet berjemaah. You all ketawa? Hehehe.....inilah yang terjadi. Dont expect toilet selesa macam di rumah ye.

Masa aku keluar jemaah di Pakistan, India dan Bangladesh merentasi desa dan pendalaman, suasana toilet yang horror memang sudah menjadi perkara biasa....nak cerita detail nanti you all tak lalu makan pula.....

Oklah inilah sedikit coretan asam garam kehidupan semasa mengerjakan haji. Nanti aku update lagi ye.....

Melontar Di Jamrah Pada 10 Zulhijjah...

Kami tiba di Mina lebih kurang pukul 2 pagi pada 10 Zulhijjah. Khemah masih lengang di ruang 100 to 112. Mata aku memang dah layu. Ada lagi 2 jam setengah sebelum aku mulai solat subuh. Aku buka tikar dan hambar sejadah, letakkan krpala terus belayar di alam mimpi. Oleh kerana mengantuk dan nyenyak sangat, tak ada pun aku bermimpi. Sedar sedar ada lagi setengah jam untuk subuh. Toleh kiri dan kanan sudah ada ramai orang fi sisi. Ruang tidur aku menjadi semakin sempit sebesar ruang kubur.

Hajat di hati nak ke toilet tapi aku rasa toilet mesti baris panjang termasuk wuduk. Jadi aku ambil botol pray air untuk berwuduk. Tak sampai secawan air pun dah siap. Jimat dan berkat. Lepas subuh aku sambung tidur. Zikir kita sambung lepas ni sebab mata dah tak boleh nak buka.

Kawasan perkhemahan di Mina tak sama seperti fi arafah tetapi tetap fungsi yang sama. Di situ lah solat, makan dan tidur. Semua ini ingatkan aku ijtimak tabligh yang selalu aku hadiri. Tetapi ijtimak tabligh tujuan untuk keluarkan jemaah di jslan Allah.

Jarak tempat melontar jamrah aqabah adalah 2 km dari perkhemahan. Tabung haji telah berikan waktu pada setiap maktab untuk melontar. Factor cuacacyang panas dan peak period di ambil kira juga. Selepas solat jamal tamam maghrin isyak, kami beramai ramsi pergi melontar ke jamratul aqabah, perjalanan yang memakan masa selama 45 minit. Sambil berjalan kami bertalbiah menyebut nama allah yang maha hebat dan agung.

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan kami sangat sangat bersyukur kerana madih di beri ruang untuk hidup dan beramal. Di kesempatan ini marilah kita sama bertaubat atas segala kesalahan yang kita lakukan....

Monday, October 06, 2014

Motivasi Haji

Ramai orang nak pergi haji tapi tak di pilih. Orang yang telah dipilih pula perlu manafaatkan masa haji dengan sebaik baiknya. Ye lah....kita sudah korbankan puluhan ribu ringgit untuk mendapat haji yang mabrur, kadang kala niat dan tujuan kita tersasar. Jadi kita kena sentiasa check atau semak niat ini dan bawanya kembali ke landasan yang betul. Kita perlu ingat bahawa datang kesini adalah sebagai tetamu Allah dan kita perlu beradab apabila menjadi tetamu bagi raja segala raja.

Ustaz di maktab acapkali memberi peringatan dan bayan tujuan kita datang kesini lagi dan lagi. Pendek kata motivasi dan tazkirah haji sentiasa di beri dari masa ke semasa sebagai peringatan kepada kita yang alpa dan khayal.

Adakalanya kita terbawa bawa dengan akhlak kita yg telah sebati dari Malaysia. Bukan senang untuk melayan diri untuk membaca quran, bersolat sunat dan berdoa. Tinggal di Mina dengan suasana mujahadah dan sempit semestinya perlu untuk kita membina kekuatan untuk beramal. Pendek kata diri sendiri perlu di.motivasikan juga. Dengan ruang yang sempit, disinilah ruang untuk solat, berdoa dan mengaji quran. Kita pandai pandai lah adjust....

Kadang kata perbualan perlu di jaga apabila bersama sama dgn cerita cerita kebesaran dunia. Eloklah dibanyakkan dakwah dan menceritakan tentang kebesaran Allah supaya matlamat haji itu tercapai...

Eloklah kita lihat dan muhasabah diri pada setiap masa agar matlamat haji mabrur itu di kurniakan Allah taala. Memang kita manusia biasa.....tetapi dengan usaha yang betul kita boleh miliki sifat sifat malaikat. Tapi usaha mesti ada......

Saturday, October 04, 2014

Mabit di Muzdalifah

Setelah selesai wukuf di Arafah pada 9th Zulhijjah, tibalah masa untuk beredar ke Muzdalifah. Sebelum maghrib lagi bas no1 sudah bersedia untuk berlepas. Bas aku no57. Memang lambat lagi. Aku cepat2 bersihkan diri dan berwuduk untuk solat jamam tamam maghrib isya. Badan pada masa tu memang ke letihan. Semalam tak berapa boleh tidur sebab di ganggu nyamuk. Kadang tu aku libas je nyamuk ni. Rasanya dia sempat lari.

Pada jam sembilan malam kami terus menaiki bas untuk menuju ke Muzdalifah. Perjanan yang dekat tapi di dalam bas memang sesak macam bas mini wilayah. Mata pun rasa teramat mengantuk. Setiba di kawan Muzdalifah Malaysia orang dah ramai. Di sini sebaiknya kita mengutip 7 biji anak batu sebagai sunnah. Oleh sebab2 tertentu, aku kutip 80 biji, sebagai bekalan pada hari melontar pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah.

Malam semakin melabuh dan jam di tangan sudah pukul 10. Ada lebih kurang 2 jam lagi tibanya separuh malam untuk bertolak ke Mina. Aku dengan isteri hamparkan tikar dan tidur terus di bawah keberkatan malam. Rasanya tidur aku nyenyak sekali sehingga di kejutkan oleh Khairul pada pukul 12 mlm. Ramai orang sudah berbaris menunggu bas tapi aku rasa perlu teruskan tidur ini. Pada pukul 1.00 mlm aku bangun dan beratur untuk menaiki bas. Seperti biasa bas sesak dan padat untuk ke Mina.

Di sepanjang jalan ramai sungguh manusia dari berbagai bangsa berjalan menuju ke mina untuk mencari keredhasn Allah. Ada juga manusia mengambil kesempatan untuk tidur di tepi tepi jalan dan di mana saja terdapat kawasan lapang.

Aku sunggu yakin bahawa Allah akan makbul kan segala doa doa kami yg kami lafazkan dengan penuh kusyuk bersama linangan air mata.....

Friday, October 03, 2014

A Day At Arafah.......9th Zulhijjah

Today is 9th Zulhijjah 1435 hijrah. We departed from Mecca about 3.30 and arrive Arafah about 5.00 pm. The traffic was ok and smooth. We were dircted to our camp which infront of the surau. The camp was very simple and enough room to menouvre around our body. I feel blessed and as I arrange my bags and moved for asar prayer.

The wukuf will start right after zohor and a sermon will be given by Dato Jamil Khir. Everybody was advised to prepare themselves earlier for solat and tolerable to the elderly for the toilet facilities and wuduk. I always doa that Allah would make everything easy for me and other pilgrims caused we are seeking the bounty and blessing of Allah taala.

The ustaz has given a very lengthy lecture how we should benefit our time and engaging in amal solleh and lastly make full effort of doa with devotion and concentration especially after asar time.

Oh Allah please bless us with jannah. This is the ultimate destination that we have long requested....

Wednesday, October 01, 2014

Excursion to Arafah...

Tomorrow is 8th Zulhijjah. All the pilgrims will move towards arafah and will stay there during the night on the 9th of Zulhijjah. My group KT60 will go in the late afternoon and expect to arrive after the sunset. Eventhough, it is about 22km from Mecca to Arafah, however we would expect a very slow journey and might take for 2 to 3 hours because of the huge crowd and traffics. Glorify to Allah for his mercy and greatness enable us to wukuf on the 9th Zulhijjah for the sermon and gratitute.

Yesterday we were briefed generously how to manage ourselves and to follow all the instruction. I pray to Allah to shower his mercy for all of us to keep our patience accordingly and make use of our times the most for zikirullah, recitation of quran, doing prayers for hidayah to all ummat.

Tomorrow morning would be my last day to start packing and going through the checklist what more do I need. I would prefer to be very simple and equipped......please make doa that Allah would accept our Haj...

Mecca After 12 Years....

My first visit to Mecca was 12 years ago i.e. In 2002, for umrah. I brought along my mother and my wife,....ooopppsss. ...actually Ikhlas was with us in my wife's womb. The trip was only for two weeks. Our journey was managed by a private agency, Mawar travel owned by a chinese muallaf. Should we call him muallaf whereby he can converse fluent arabic and learning islamic study in Mecca? He can be called as an alim.

Our hotel was very near, just outside the boundary of Masjidil Haram. You can still prepare your wudu even the azan was calling. And once you enter the area, there were bazar selling gold, tapestaries and many more. I would said quite a distraction on the way for prayer.

There were also many food stalls and restaurants selling all sort of food. Normally after prayer I would go for teh tarik and capati with kima. The price was quite cheap and affordable.

That was 12 years ago. Now what I have seen is very much different.....oooopppssss totally different. No more food stalls and restaurants. No more rickety hotels. Everything seems to be brand new and elegant. The Masjidil Haram has been extended for the increasing of people. The facilities were upgraded with modern systems. The Saei were upgraded until 3 levels with escalators. There are entries provided with escalators up tobthe roof top.

There are many new five star hotels surrounding the area with wonderful architecture. And you can see the Clock tower As Sawwah that shows the green light through the night for correct navigation.

Tuesday, September 30, 2014

Time For Fajar Prayer

Today I managed to perform my fajar prayer at Masjid Haram. This was the first time since I arrived on the 25th September. The time for fajar began at 4.55 am. So to walk to the mosque about 20 minutes. Struggling to get a lift for another 5 minutes. Preparing for own self and wuduk about 20 minutes, therefore you are required to wake up as early as 3.00am.

To wake for fajar prayer is very mujahadah. You know lah how difficult to open the eyes and remove the blanket. But all these need to fight the desires that associate with setan. Aiyoo...I myself felt defeated most of the time. However when coming to Mecca everything bad must be changed to good deeds and expect to maintain when kita balik rumah la. If not tak laku la sudah naik haji kan....

You may think that the people not that many but you would surprise that the people walking towards Allah were so many with their tongues continuosly made zikirullah. They ubiquitiously gather right from outside the mosque until arranging their sajadah along the footpath. It was so incredible when people would sacrifice their comfort sleep just to please Allah......

Oh Allah please give us strength to be istiqamah in all the amal. Orang kata tak adalah hangat hangat taik ayam........ Jom from today, let's make a promise never to miss fajar prayer with congrigation....

Saturday, September 27, 2014

Frida Prayer

We prepared ourselves earlier to get ready for Friday prayer. We would expect there must be huge numbers of worshippers going for the Friday prayers as well. Since we have not taken any breakfast, we were planning to go to D'Saji for brealfast. Time for prayer was 12.14 and we would have plenty of time.

We decended to the ground floor from building lift and ready to start our own journey. The sun has risen and it was 8.30 am. The heat still bearable and not so many people were on the road. It really does not mean 'not so many' as you might thought. We have a gentle walk and strolling down the valley towards the Big Clock. It took about 20 minutes to reach passing the increasing crowd.

The food food court is located on the second floor and they served all kins of food from western to asian. Do you think we missed nasi lemak? Not really. Food normally was not my priority and I would prefer local food. I saw D' Saji but my appetite would go for the italiano. Let try pizza with a cup of tea....

Now I have time to star my blogging duringy infradi period. Update my facebook, blogging, reply the whatsup and reading nonsense news. It was almost 9.45 when we cleared pur table and walking along the alley to find few things in the bazar. We should move to the Masjidil Haram by 10.30. We thought that we would manage to secure places for the prayer.

As we moved out of the building, arrays of people laying their sajadah especially under the shades. I was confused! Ok...let think about it layer. First is to find a toilet and perform our wuduk. I went to thw gent first and later waiting fory wife out the lady. People were flocking and increasing. The guards were curfewed few of the street to release the crown gradually until they found their space. Wow...we need to find the space. All the shaded are already booked. Masjidil Haram already closed. It was so hot and I would presumed the temperature was 40 degree. We did not bring the sajadah and nothing to cover from a scotching sun. People are pilling amd the spaces being squeezed by the late comers. Time for Jumah another half and hours.

I opened my small hand tower and placed on my head and searching for my quran. I just could not believe millions of people performing friday prayers durong Haj period. Everybody came to seek the pleasure of Allah, hoping to enter Jannah without rechonning. Make doa that everybody would be saved from the wrath of Allah because of our sins.

Friday, September 26, 2014

Going for Haj....

Alhamdulillah Allah dah pilih aku dan isteri ke Mekah tahun ni. Kami bertolak pada kapal KT60 pada pukul 1.30 pagi,  25hb September. Kami bertolak awal kesana dalam suasana hujan yang renyai-renyai. Ayah mertua, Ubai, Wan, Ikhlas dan Yusuf turut sama menhantar kami berdua. Perasaan aku biasa sahaja sebab aku memang selalu tinggalkan mereka demi tugas. Tapi wife aky lain sikit. Terpaksa melodrama dgn anak anak. Maklumlah dia yg sgt rapat dgn anak anak..... Aku pun rapat juga tapi contro macho la kan.

Kami mendarat di Jeddah pada pukul 5.15 pagi. Penerbangan yg memakan masa lebih dari 7 jam. Alhamdulillah urusan tabung haji memberi kidmat yang sungguh awesome. Memang aku thumbs up gitu. Lebih kurang pukul 12 tengahari baru sampai di hotel dan zohor.

Bilik seramai 6 orang dan merekalah rakan2 baru di sini. Wife aku bilik di sebelah. Nak panggil aku kasi coded knock. Yelah...tak boleh main main intai kan. Nanti terjerit pulak orang orang dalam bilik. Semalam dah buat umrah yang bermula dari pukul 10 mlm dan tamat hampir pukul satu pagi.

Selesai aje umrah aku dan wife terus balik ke hotel. Badan letin dan mata sangat mengantok.... Nak kena cari tenaga untuk solat subuh berjemaah. Waktu umrah memang ramai orang bersesak2 dari setiap cerok dunia dengan tujuan yang satu.

Nak dapat quality amal harus banyak bersabar......