Monday, May 30, 2011

University Kolej Shah Putra


Hari ini wife aku pergi ke Kuantan menghantar anak teruna aku belajar di University College Shahputra selama 3 bulan sebelum berangkat ke Egypt selepas raya nanti. Sepatutnya aku dah berada di Malaysia and aku yang patut menghantar anak aku ke sana. Oleh kerana kita kat sini in critical stage (walau kerja aku tak critical tapi teamwork punya pasal) aku terpaksa tangguhkan cuti aku selama seminggu. Maknanya Jumaat ni baru aku bertolak ke Malaysia dan insyaallah Sabtu baru sampai. Aku turut rasa terkilan sebab tak dapat menghantar anak aku tu. Wife aku yang bersusah payah memandu kereta ke Kuantan dan di temani oleh Yusuff dan bapa mertua aku. Seperti biasa Yusuff tak dapat berenggang dengan wife aku walau selangkah hatta sekelip mata.
.
─░nsyaallah pada 11th June aku akan ke Kuantan untuk ziarah dia and terus ke Dungun untuk menhantar Ubai balik. Aku sudah suruh Ubai pulang ke rumah pada hari rabu sebelumnya sebab untuk tolong aku siapkan rumah yang perlu di uruskan. Aku doakan agar balik nanti inyssallah semua urusan akan berjalan lancar.
Pengisar Daging


Hari Sabtu aku ke bazar. Nak ke ofis malas sangat. Ada satu benda yang aku nak beli. Iaitu mesin untuk buat mince meat. Dah lama aku cari mesin ni. Aku dah tawaf ke Ekano Power, Sogo and banyak lagi kedai elektrik malang nya tak pernah aku temui. Hari Sabtu tu aku pun beli. Setelah puas tawar menawar dapatlah RM150. Aku rasa berbaloi juga. Balik nanti buat sendiri aje mince meat tu. Bukan apa, mince meat yang di jual di kedai tu adalah lebihan daging yang di mesin sekali dengan lelemak yang melekat. Kira tak healthy la kalau nak makan. Bila ada mesin sendiri, kita guna solid daging yang berkuality. Makan pun sedap aje rasanya. Tak ke gitu???

Thursday, May 26, 2011

Tak Cukup Tangan


Aku dpat rasakan wife aku adalah seperti ibu dalam gambar tersebut. Mengapa aku katakan begitu? Ok mai sini aku cite apa yang dia dok sruggle sekarang ni sehingga aku balik minggu depan untuk take over. Walau bagimana pun aku teramat berterima kasih dan terhuang budi pada wife aku yang bekerja keras seiap masa.
1. Jadi Resident engineer untuk renovate rumah
2. Jadi procurement officer untuk beli barang binaan.
3. Jadi guru untuk mengajar anak anak aku yang bersekolah rendah.
4. Jadi Chef untuk masak kepada seisi keluarga.
5. Jadi janitor untuk kemas rumah.
6. Jadi driver untuk hantar dan ambil anak anak ke dan dari sekolah.
6. Jadi holticulture sebab kena angkat pot pokok pokok kat umah.
7. Interior designer sebab jahit langsir and beli railing.
8. Jadi veteriner sebab jaga Yoko dan Kenzo.
9. Jadi akauntan sebab kena jaga balance sheet duit aku yang tak seberapa.
10. Jadi bibik sebab mengasuh dan menjaga anak anak aku yang kecil.
11. Jadi amah sebab kena ke pasar untuk beri barng keperluan.
12. Jadi clerk sebab nak fotokopi document anak teruna aku untuk ke Kuantan pada 30 May ni.

Memang aku tabik spring kat dia walau aku sendiri tak dapat buat. Balik nanti insyaallah you relek aje biar I buat semua 12 kerja yang telah you laksanakan. Kalau nak makan apa cakap aje nanti I masakkan. Ini adalah akujanji I pada you ok....

Ujian Memandu Dah Selesai


Alhamdulillah pas juga akhirnya anak teruna aku pada ujian memandu hari ini. Wife aku kata cikgu memandu dia suruh tangguh ujian memandu sebab tak confident. Wife aku reply biar aje dia test. Kita doa saja moga moga dia lulus. Aku bilang kat wife aku teruskan aje ujian tu sebab dah tak ada masa nak tukar tarikh sebab 29 dah nak kena hantar ke Kuantan. Masa dia dah lulus ujian atas bukit, cikgu memandu terus sms wife aku, kata dia dah pas. Then semuanya selesai. Aku terus call anak teruna aku ni ucap tahniah. Seperti biasa dia cuma jawap dengan selamba aje.

Monday, May 23, 2011

Bila Aku Nak Mulakannya


Projek baru ni bila aku nak mulakan pun aku tak tahu. Rasanya next trip dah tak nak buat xstitch yang complicated lagi. Elok aku buat design yang kecil kecil untuk di jadikan beg untuk anak anak dara aku. Rasanya frame gambar dah banyak layaknya jadi galeri rumah aku ni...heheheh. For sure next trip aku nak focus juga pada ribbon embroidery aku yang tak jalan jalan lagi. Materialnya dah ada cuma nak cari mood untuk mulakannya saja. Bila mood dah datang and enthusiasm get started nobody would be able to stop me...hahahaha.

Thursday, May 19, 2011

Curtain


Dua buah pintu baru saja tempah. Pendant lights pun sudah beli. Sekarang nak beli curtain railing pula. Semalam discuss dengan wife aku and finally kami agree untuk pilih rod iron instead of timber railing. From previous experience, timber ring or hook easily broken. Day light curtain kejap lagi wife aku akan beli. Night curtain dah beli hari tu masa aku balik Malaysia. Cuma tinggal nak jahit sahaja. Kesian kat wife aku nak berkejar ke sana sini lepas tu nak kena jahit curtain pula. Mana dengan Yusuff yang suka sangat kacau Sarah. Jaga Sarah senang tapi nak menjaga Yusuff tu yang penuh cabaran sebab dia terlampau lasak and nakal.
.
Kalau aku ada rumah no hal boleh aku jahitkan curtain. Tapi rasanya memang aku sibuk dan tak ada masa sebab banyak sangat kerja lain yang aku nak kena bereskan. Harap wife aku buatlah apa yang termampu dulu kalau sibuk dengan Yusuff and Sarah.

Wednesday, May 18, 2011

The Fourth Estate - Jefferey Archer


Aku dah selesai baca buku ni minggu lepas. Buku udah lah tebal bangat lepas tu tulisan kecil pulak. Rasa macam semput aje nak menghabiskan. Cerita aku rasanya tak berapa best sangat kalau nak di bandingkan dengan ceria Kane & Abel. Pada pembukaan cerita seakan akan cerita Kane & Abel lepas tu cerita tentang these two corporate figures attempting to build their own business empire and to envy and challenge each other. Yang tak best tu how they collected their share in business world is so abrupt one after the other. Rasa macam ak logic pun ada juga. Kalau nak kasi stars aku kasi dua setengah aje lah. Bila baca dah half way kuatkan semangat jugalah untuk complete the story.
Praises to God


Yesterday I called my wife before I left for office. Usually I will call her later somewhere around 9.00am. First of all I was so anxious to know the result of MARA interview and secondly to get the update of my house progress. I am praying so hard so that my wish will be answered so that my son will successfully get a scholarship to further study abroad. Right from the first day of his registration at MRSM 2 years ago, I reminded him always have a great ambition and higher aims. Remained focus on your study, be discipline and hard working insyaallah you will achieve your target.
.
Yesterday was one of the happiest day of my life. My wife told me that my son just secured a MARA scholarship for medicine at Middle East. Praises to God that has fulfilled my prayers.

Monday, May 16, 2011

Compound Gate


Semalam sedang aku termenung seorang diri aku pun terfikir pasal gate rumah. Kalau tunggu aku balik baru nak siapkan memang lambat sebab nak tempah pun ambil masa. For sure dengan masa aku yang padat most likely aku terpaksa settle dengan tergesa gesa. Aku cuba fikirkan gate macam mana yang sesuai. Kalau buat design sekarang tak matching dengan yang lama pulak.
.
Aku call wife aku nak cerita pasal gate and suruh dia pergi tempah aje. Before that dia kenalah tunjuk atau confirm dengan gambar dulu. Tetiba wife aku given me one brilliant idea. She said, why not using timber gate because if not we end up with similar gate with other surrounding houses. I have a quick thought for a while. Aaa....aaa... I tend to agree with here then the design of the gate started to appear in my mind. Yes..... I would have a similar shape like the old gate but I will panel it with timber planks. The gate will be painted black and the timber planks will be cut to follow the profile of the old gate. At the latch, I will have two openings that can be accessed from outside. Similarly, I will install the gate opener that I purchased from Bali on top of the opening. It might be gorgeous to have it that way.
.
Now my wife has to check how much does it cost!
Teacher's Day


Aku call wife aku hari ini. Dia ingatkan aku that today is Teacher's Day. Aku pun nak ambil kesempatan untuk semua guru guru especially if there are teachers that used to visit my blog to wish them Happy Teacher's Day. Aku pun kalau boleh nak juga jadi guru. Ucapan aku juga semoga guru guru sekelian erus mendidik anak bangsa untuk menjadi insan yang berguna.
.
My wife told me that my small daughter in standard one insisted her to buy flowers for her 26 teachers! Hmmmm..... her replied that we only buy flowers for your class teacher. Not for 26 teachers. Then she demanded my wife to buy the most special flowers for her teacher. Budak budak sekarang memang pandai demand itu dan ini. How to fulfill their request by not hurting them??

Saturday, May 14, 2011

Treasure Trove

Ini dia projek ketiga yang aku baru siap tiga hari lepas. Puas hati bila dah siap. Bila frame nanti dan letak pada ruang tamu baru aku tu mesti cantik kan? Rasa dah tak sabar nak balik. Aku pun tak tahu bila projek xstitch ni aku akan berhenti. Aku rasa selagi aku di sini selagi itu aku akan sambung projek ni. How about my ribbon embroidery tu? Entahlah aku sendiri pun tak tahu bila nak mulakan.
Curry Puff - Round 2
.
Last week end kami buat lagi curry puff. Bukan untuk di jual, tapi untuk makan sendiri selama seminggu. Orang kata kalau nak hidup kena rajin berusaha baru hidup itu cemerlang. Kalau malas macam mana nak hidup kan. Tak kan nak menagih simpai selalu. Orang kata selagi ada kudrat selagi itu kita berusaha. Betul tak??

Ini dia Lan yang aku dok ceria u. Aku rasa wajah dia dah banyak kali appear di blog aku ni. Setiap kali dia nak uli tepung aje aku akan ingatkan dia basuh tangan. Dia kata, 'Takkan tak basuh tangan kot??' Aku kata,'Aku cuma ingatkan aje...mana tau di hang korek hidung??' Aku rasa sekarang dia dah pandai buat pastry berkat ilmu yang aku turunkan. Aku bab bab nak menguli dan mencanai memang mina maaf. Gua tak kuasa tau......


Hari tu aku buat inti guna mince meat daging lembu. Rasanya lain sikit. Tapi kali ni aku pakai daging ayam yang Lan siap siang malam tadi. Kita buat inti basah sedap sikit and masukkan daun ketumbar baru terangkat baunya. Malam tu aku dok masak inti kat dapur untuk buat karipap esok harinya.

Inilah rupa curry puff yang siap di goreng. Kulitnya memang rangup macam biskut cream creaker. kalu you all nak bakar pun boleh juga. In─▒lah resepi curry puff aku guna masa aku masih sudent lagi. Kira resepi cipaan sendiri la. Week end ni rasa nak rehat dulu and mulakan week end depan pulak. Nanti kita buat inti perasa rendang pulak. Amacam??? Garenti sedap tak???

Thursday, May 12, 2011

Made In Eastern Europe





Pergi ke bazar pada hujung minggu bukan best sangat pun. Tapi untuk nak buang masa and membeli belah grocery apa yang patut kira oklah. Yang bestnya di sini kebanyakkan barang jualan adalah dari pada Russia, Turkey atau negara Eastern Europe yang lain. Kadang kadang terjumpa juga barang barang dari Malaysia seperti susu pekat, coffee 3 in 1 dan ada juga barang dari Thailand. Kalau nak tahu halal atau haram kena yakin and timbang sendiri sebab nak baca pun tak faham. Tapi kalau barang yang sememangnya halal kita beli lah dan kalau dah ragu ragu buat apa nak beli ye tak.

Tuesday, May 10, 2011

Spring Time
.

Wife bagitahu aku tadi yang di sana sekarang panas. Kemudian dia tanya pada aku cuaca di sini macam mana pula. Aku jawap, weather sini memang best nyaman dan selesa. Kat bilik dah tak payah pakai heater. Tapi mandi masih kena guna air panas. Tapi yang tak best nye di sini spring adalah gersang. Tiada bunga bunga yang cantik dan beranika warna. Tiada kicapan burung yang menghinggap di bunga sambil menghisap madu. segalanya terasa plain aje. Kadang terasa juga nak keluar dari sini untuk ke Europe untuk menikmati spring. Entahlah........ Tak apalah janji dalam bilik masih ada warna warna benang aku yang sangat menarik...heheheh. I just love colours......

Friday, May 06, 2011

Pintu

Tiles dah beli. Harga tiles pun kurus semangat. Cat yang beranika warna pun dah beli. Harga pun kurus semangat juga. Sekarang nak beli pintu pulak. Ingat nak beli satu aje tapi kadang terfikir pulak nak beli dua. Aku pun call wife aku dan describe pintu tu. Rasa macam wife aku keliru sikit jadi aku cari kan pintu kat google and email. Aku dah email pada Ubai dan Hadi and hopefully wife aku akan faham. Ada satu kedai pintu di Rawang yang jual beranika jenis, ermasuk dengan lock yang canggih canggih. Aku dah suruh wife aku ke sana. Kalau dia keliru mana satu nak pilih, aku dah suruh wife aku ambil gambar and email kat aku untuk buat pilihan.

Wednesday, May 04, 2011

Lighting
.
Pening memang pening. Inilah yang boleh aku katakan. Sekarang nak pilih lighting pula untuk bilik anak anak aku, bilik aku dan untuk ruang tamu dan kitchen. Aku dah pesan pada anak aku untuk scan catalogue IKEA and email kat aku untuk buat pilihan. Bukan senang aku nak imagine kan semua tu. After aku dah pilih what type of lightings terpaksalah wife aku ke IKEA untuk bershopping kat sana pula. Semoga deadline untuk siapkan rumah aku tercapai hendaknya.

Monday, May 02, 2011

Leather Jacket For My Sons


Hari tu masa Lan ke Istanbul aku dah pesan dua leather jacket untuk anak teruna aku. Bila aku bawa balik rupanya untuk Safwan beso. Ubai pun kata dia punya pun beso. Hmmmm.... so aku dah jual satu untuk kawan aku. Few days ago Lan ke Istanbul lagi. Aku pun pesan lagi dua helai lagi. Tapi design colar macam cekat musang. Semalam Lan balik and kasi kat aku. Aku harap kali ni depa dua dua muat dengan saiz 'S' yang aku beri. Ubai n Wan, ok ke????

Seperkara yang aku nak beritahu kat sini, memang pening kepala bila nak renovate rumah. Apatah lagi kita terpaksa remote control dari kejauhan. Inilah yang terjadi pada diri aku. Sekarang aku terpaksa berkomunikasi dengan wife aku dan dialah merangkap RE. Kalau masa renovate rumah tiada penghuni ok jugak. Ini rumah masih di huni di tambah pula dengan kerenah anak anak yang masih kecil, memang memeningkan kepala.
.
Baru ni aku cakap lama dengan wife aku pasal pilihan tiles and curain railing. Tiles wife aku dah beli and hopefully described apa yang aku bayangkan. Bukan nya murah rupanya. Terkezut juga aku. Since aku nak contractor tu selesaikan rumah aku sebelum 20th May, banyak benda yang wife aku sendiri kena buat. Aku pun tak tahu samada dia sempat atau tidak tapi dia kata boleh aje.

.
Alhamdulillah curtain aku dah beli masa balik hari tu. Itu cuma di ruang tamu yang baru. Ingat nak beli day light curtain kat sini. Lepas bincang dengan wife aku, dia kata biar dia beli kat sana aje. Aku pun setuju sebab dia kata biar dia handle untuk pasang curtain railing and dressing curtain sekali. Suka sangat aku ni sebab balik nanti tanggungjawap aku pasai curain dah selesai. Aku dah beritahu apa yang aku mahu dan rasanya dia faham akan kehendak aku. So we look and see.
.
Jadi balik ni cuma aku nak kena beli furniture and lighting sahaja. Atau mungkin aku suruh dia pegi aje ke IKEA dengan Ubai untuk beli lghting yang aku mahu. Aku rasa ok kot di buat semua ni kan......
.
Kat gambar atas tu aku ambil masa ke bazar few weeks ago. Ada yang aku berkenan. Harga cuma RM50. Tak payah aku nak pakai tie back lagi.

Sunday, May 01, 2011

Tomyam Lemak Bawal Putih


Semalam aku terlupa untuk ambil serai kat opis sebab nak masak rendang ayam. Lepas lunch aku minta ayam untuk kali terakhir pada chef sebab depa semua dah habis contract. Aku call Rizal asked him to pick my serai dlm fridge kat opis. Few hours later Rizal datang kat bilik. Bukan saja dia bawa serai tetapi bersama dengan seekor ikan bawal putih. Wow bestnye. Mana nak cari bawal putih kat sini. Mungkin ikan terjun dari langit kot..... Sebenarnya sesiapa yang tinggal di sini mesti kena creative for survival. Tapi kena lah belajar dengan kita orang. Apa lagi, petang tu aku tak makan kat kantin sebab tok kedarah ikan bawal putih masak lemak tomyam kat bilik......memang kaw walau bahan tak berapa cukup. Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri kan.....
Waking Up To Spring


Finally project aku dah siap. Kalau tak silap aku, aku bertungkus lumus selama dua minggu lebih untuk menyiapkannya. Dari semalam dan hari ini aku concentrate untuk habiskan all the details. Akhirnya sudah selesai. Puas rasa hati ni. Balik boleh framekan and letak di lounge baru rumah aku. Apa macam cantik tak??