Monday, June 26, 2006


Sekadar Renungan
Gambar ini aku ambil pada waktu petang dalam perjalanan dari site office ke camp. Sebelum itu sudah lama kelihatan lembu tersebut lesu di situ kerana sakit. Mungkin di pagut ular......Burung-burung hering(vultures) datang meratah bangkai tersebut sehingga tinggal tulang yang kering dengan pantas. Memang banyak burung-burung pemangsa di sini. Tiada bezanya nasib lembu tersebut dan nasib manusia. Apabila kita mati kita akan dikerumuni dan dimakan oleh jutaan ulat dengan rakusnya.
Ini adalah puisi yang aku dapat (copy and paste) dari brother Zasmi2001 yang dia masukkan dalam tread dia 'Sekadar coretan.....dari kumpulan sms yang di terima' bertarikh 20hb December 2005. Aku terus membaca puisi ini...rasanya agak kelakar tapi itulah hakikat kehidupan yang kita jalani seharian. Semua kita boleh jadikan iktibar....Thanks Zasmi
Apa Maknanya Hidup??
.
Di dalam hidup manusia, yang penting ialah BERKAT
Bila hidup kita berkat, diri ini akan selamat
Apabila diri selamat, rumahtangga jadi sepakat
Apabila rumahtangga jadi sepakat, masyarakat jadi muafakat
Apabila masyarakat jadi muafakat, negara kita menjadi kuat
Apabila negara menjadi kuat, negara luar jadi hormat
Apabila negara luar jadi hormat, permusuhan pun tersekat
Apabila permusuhan tersekat, pembangunan pun meningkat
Apabila pembangunan pun meningkat, kemajuan menjadi pesat
TETAPI AWAS
Apabila pembangunan meningkat
Kemajuan menjadi pesat, kita lihat bangunan naik bertingkat-tingkat
Ditengah-tengah itu, tempat maksiat tumbuh macam kulat
Apabila tempat-tempat maksiat tumbuh macam kulat
KETIKA ITU manusia mula mengubah tabiat
Apabila manusia telah mengubah tabiat, ada yang jadi lalat ada yang jadi ulat
Apabila manusia dah jadi ulat,sembahyang makin hari makin liat
Apabila sembahyang jadi liat, orang baik ada yang bertukar jadi jahat
Apabila orang baik bertukar jahat, orang miskin pula nak kaya cepat
Apabila orang miskin nak kaya cepat, orang tua pula nak mati lambat
Apabila orang tua nak mati lambat, tak dapat minum madu telan jerla minyak gamat
Yang lelaki, budak budak muda pakai seluar ketat
Semua nak tunjuk kuat
Bila berjudi, percaya unsur kurafat
Tapi hidup pula yang melarat
Tali kasut dah tak berikat
Rambut pun jarang sikat
Yang perempuan, pakai mini sekerat
Suka pakai baju ketat... (apa dapat...)
Suka sangat menunjukkan pusat
Hingga tak pedulikan lagi batasan aurat
Pakai pulak yang singkat-singkat
Kadang-kadang ternampak benda 'bulat'
Bila jadi macam ini, siapa lihat pasti tercegat
Silap gaya jadi gawat, bohsia bohjan lagi hebat
Duduk jauh berkirim surat
Bila berjumpa, tangan berjabat
Kemudian pakat lawan peluk siapa erat
Masa tu, nafas naik sampai tersekat-sekat
Usah peduli agama dan adat
Usah takut Allah dan malaikat
Yang penting apa kita nak buat?
Kita 'bukti' lah kita buat
Akhirnya perut kempis dah jadi bulat
Apabila perut kempis dah jadi bulat, maka lahirlah pula anak-anak yang tak cukup sifat
Bila anak-anak tak cukup sifat, jam tu kita tengok bayi dibuang di merata tempat
MAKNANYA KETIKA ITU, IBLIS MULA MELOMPAT
Dia kata apa? Habis manusia dah masuk jerat
Habis manusia telah tersesat
Inilah dia fenomena masyarakat
Oleh itu wahai saudaraku dan para sahabat
Marilah kita pakat mengingat
Bahawa dunia hari ini makin singkat
Esok atau lusa mungkin kiamat
Sampai masa kita semua akan berangkat!
Berangkat menuju ke negeri akhirat
Di sana kita akan ditanya apa yang kita buat
Masa tu, sendiri mau ingat
Umur mu banyak mana , berapa banyak kamu buat ibadat...?
Muda mu, apa yang telah kamu buat...?
Harta benda anda, dari mana anda dapat...?
Ilmu anta, adakah anta manafaat...?
Sebagai sesama insan sama2lah ingat mengingati sesama insan!!!Semoga ianya dapat mengingatkan kita supaya segera meninggalkan maksiat dan memperbanyakkan dakwah dan ibadat.
Petikan ucapan Ustaz Hj. Akil Hayy Rawa.

Saturday, June 24, 2006

Weaving The Colours
.


I just completed my new project. The cross-stitch......The roses arranged in the chinese porchelin vases. I 've done it before but were bought by my friend. Now I did it again because the design is so nice. I think, I would frame it and display at my dinning hall. If another friend prefer to have it, I just got no choice but to sell it.

The design chart and materials were sent by my wife to Arifin when he went back to Malaysia. It took me almost 3 weeks to complete both designs. With great patience and perseverance, I managed to complete it. I just wondering what I'm going to do after this. Perhaps I will finish my reading. I have not started my Da Vinci Code yet. Most likely I will buy a DVD at Bukit Bintang and enjoy the movie with my children.


This is the design chart that I bought 6 years ago. I still keep it with my other collections in my library.

I arranged my design with favourite pionist, Richard Clyderman. I love his music and would listen to it before I go to bed. His album Best Friend Japan My Love is very soothing and relaxing. Next to it is a card sent by my children for Father's Day. It is a musical card " Lambada". I was touching when received it. It is written :

It's always meant a lot to have

a Dad as dear as you

that's why you're fondly thought about

so often all year through,

and hope Father's Day brings you

every enjoy have in mind,

for Dad, you'll always be

the loved and special kind.

I attached a birthday card sent from my wife to me. She will never forget to send me a birthday card every year. Sense of appreciation, loving and caring. She will always there in my heart.

So many years of living

and loving

have gone into making you

the man you are....

the man I depend upon

for understanding,

companionship and caring....

the man who has made me

so very happy.

Ini gambar anak aku no 6, Nur Ikhlas and no 7, Safiya Nur Shahadah

Taman dan Pondok aku - Mungkin di sinilah tempat aku menghabiskan saki baki hidup ini
.
Inilah rumah aku. Rumah yang tak seberapa tapi boleh lah aku hidup bahagia dengan isteri dan anak-anak tersayang. Kalau nak rumah besor lagi tak adalah. Itu pon hutang bank selama 13 tahun. Adalah beberapa ribu lagi nak di langsaikan. Takut hidup penuh hutang. Kalau mati dalam berhutang amalan tak sampai ke langit. Itulah yang aku belajar. Kalau hidup di kelilingi hutang aku akan di pandang hina siang dan malam. Ini sabdaan Nabi S.A.W. Sebab itu Nabi mati tinggal sebiji tamar. Satu contoh kehidupan yang sebenar. Tapi kerna nafsu dunia aku rela berhutang. Hai hutang bila nak habis ni.
Dulu rumah kecil sikit, tapi baru buat renovation. Adalah habis kat 40 ribu ringgit. Tapi aku rasa murah sangat dan semua orang kata murah. Sekarang dah beso skit jadi selesalah orang nak mai rumah dan anak-anak pon bolehlah duduk dengan selesa. Kalu nak beli rumah lagi rasanya tak adalah. Semua ni keperluan aje. Bila mati semua tinggal.
Dulu tu garden luas gak tapi dah kecilkan. Macam macam konsep aku buat....dari Bali......English....French....tapi last-last rombak balik. Buat semula. Rasa ringkas skit kot. Selalu pegi ke Sungai Buluh beli pokok. Memang pantang nengok pokok pokok baru ade aje nak di beli. Di samping tu aku ada jugak propogate pokok-pokok yang di beli untuk di letak di dalam rumah. Aku tak suka bunga plastik....rasa keras dan janggal. Bab-bab nak beli pokok bunga memang aku tak kedekut. Sekarang dok buat koleksi pelbagai jenis pokok Kemboja. Ada warna merah, pink, oren, kuning and putih. Warna kuning aku beli kat Bali. Balik cucuk alhamdulillah hidup. Dulu pokok-pokok Kemboja tu dah beso tapi masa renovation terpaksa tanam semula. Bila dia berbunga rasa harum semerbak di depat Gerbang Bali aku tu.....kalu orang tua-tua dah tentu dia kata bau harum pontianak.....hehehehe...

Ni bunga warna merah campok kuning. Aku beli masa tu 15 ringgit satu pasu kat Sungai Buluh. Senang jaga pokok Kemboja ni. Kasi baja skit hiduplah dia. Kalu nak tanam...cucuk aje dalam tanah insyaallah hidup. Kalu nak tanam pokok atau nak ada garden kena rajin. Kalu malas tak payahlah. Last last pokok mati rumput yg penuh dalam pasu. Tapi kalu garden ada kan nampak menawan.


Ewah...tu anak aku dok posing. Nampak tak pokok teratai tu?? Dulu susah sangat nak berbunga...terkemut-kemut. Tapi bila dah letak tengah panas betol dan cukup cahaya matahari dan di letak baja teratai dari Thailand tu...barulah daun dia membesar dan berbunga. Tapi kadang ada jugak budak2 nakal yang datang nak petik.....termasuk lah anak aku dua orang dalam gambar tuh.


Tu dia...nilah bunga dia...cantikkan.....kadang yang menjadi musuh utama adalah katak dan nyamuk. Tapi tak apa jugak sebab kalu katak bertelur dalam tu dan ada berudu aku tangkap dan kaut kasi ikan kelah aku makan...nymmmmmmm lazat nye. Ada sekali inspector kesihatan mai periksa nyamuk.. mujurlah tak ada...Tapi letak juga ikan dlm tu supaya nyamuk tak ada. Pasu leper ni aku beli yang rejek kat jalan Kuala Kangsar, Ipoh harga 60 ringgit satu. Anak2 anak aku terpaksa bersesak dalam kereta dek pasu leper ni. Selalu Nisabalqis lah yang tarik muka muncung.


Ni anak aku si Syamim and Hadi dok posing. Hadi darjah 4 and Syamim darjah 2. Anak ke4 dan ke5. Nampak tak foot steps tuh.... Mula pening gak nak design...so dapat idea...letak green pebbles yang beli kat Jalan Ipoh. Sementara konkrit nak kering aku suruh anak2 and isteri aku pijak untuk bentuk acuan tapak kaki. Jadi ok jugak. Teruk juga lah pakcik pakcik Indon tu nak tunggu....Bukan apa semoga menjadi kenangan yang kekal abadi. Dalam pasu pasu besar tu mana ada ruang aku tanam Japanese Roses yang beranika warna. Bila waktu pagi semua mengembang dengan cantik. Ada jugak makcik makcik yang nak ngendeng. Tulah manusia semua nak free aje....hhhmmmmmmmm.


Tu dekat penjuru depan rumah. Tanam pokok halia bara merah dlm pasu beso. Sekarang dah berbunga and memang cantik. Di sebelah kiri ada halia bara yang warna pink. Depan tu pokok heliconia 'sexy pink'....lambat betoi dia nak berbunga.......ingat balik ni pon dia belum kuar bunga lagi. Loteh gak dok menunggu. pokok-pokok pam tu adalah untuk dalam rumah. So from time to time bawa keluar dressing balik. Tapi jangan letak direct to sunlight nanti daun lecur. Kalau nak rumah nampak cantik dan elegant aku rekomen tanam pokok yg prominent skit and pakai pasu beso. Jangan guna pasu kecil-kecil.


Ni Ikhlas...masih lagi layu sebab baru balik dari Kuantan....dia duduk atas foot step tu....Sekarang dah pakai mutiara kapet. Elok skit and tak payah nak potong. Kat Sungai Buluh murah sekarang. Tapi kena panas sentiasa dan jgn biar air bertakung sebab daun dia cepat reput. Sekali sekala kena buat patchwork kat mana yg kurang rumput.


Tu pasu aku beli kat kedai second hand. Harga 40 ringgit. Guna untuk basuh kaki sebelum masuk ke rumah. Tu ada pokok buluh. Aku dapat free kat Sungai Buluh sebab tuan dia buang. So aku kutip buat elok2 balik dan sekarang dah merimbun...memang cantik...ada juga nampak unsur Japanese. Dekat pintu gerbang tu ada pembuka pintu aku beli kat Bali. Murah aje.....Cari kat kedai hardware sana. Penat driver tu cari untuk sampaikan hajat.


Di atas pintu gerbang ni aku tanam pokok bunga kertas. Sekarang tak nampak anggun lagi. Tapi bila dah matang daun dia akan berjuntai kebawah dengan warna putih dang pink. Biar dia berjurai. Sebelum tu ingat nak tanam climbers aje tapi rasa tak praktikal sangat. Tapi bila balik mesti amik tangga panjat dan letak baja secukup nya.


Tu pasu kolam teratai. Bunga dia warna pink. Anak aku Shahadah lambat lepa akan pegi situ dok main air dan tangkap ikan. Aku letak beberapa ekor ikan guppy. Sekarang dah banyak ikan ikan tu beranak. Pokok teratai tu pon sampai takut nak tumbuh lagi dek ganasnya anak aku tu. Semalam call my wife dia kata pokok teratai tu dah beso. Lega rasa. Sebelum tu ada plan nak buat pancutan air. Aku beli ukiran ikan emas dari batu gunung berapi di Bali. Punyalah berat dok ngusung dekat 10 kilo. Pancutan air tu akan kuar dari mulut. Tapi kerana ruang agak sempit terpaksa batal kan.........lain kali lah pikir lagi...


This is my front house. Dulu tu garaj kete tapi dah rombak habis sebab nak ruang. Yang cun dok dukung anak aku tu anak buah. nama dia Zulaika dan masih belajar. Dulu dia gemok betoi...bila remaja dah tersedar angin sume dah kuar......Renovation rumah ni aku kasi my friend, arkitect prepare conceptual, with my ideas and combine with his......oklah.... So sekarang kereta parking di panas terik mentari......dok pikiaq juga nak buat garaj tu...mungkin buat pegola ajelah....pas tu tanam pokok anggur jadi kan shed...apa macam bagus takkk....bila berbuah nampak buah dok terjuntai aje kan.

That is my wife.....kita nak kuar jalan...tetiba si syahadah ni mengamuk....terjatuh plak.....hhhmmmmm biarlah candid skit.......Sebenarnye aku ada gantung wind cime kat atas tu....semua beli kat Bali....sesekali bila angin bertiup terasyik plak dengan bunyi bunyian tuh....aduh syoknya.......terutamanya bila waktu zohor..........

Inilah serba ringkas cerita my garden and house.......tapi kalu nak tips hal tanam pokok boleh lah nak kasi....Dalam hidup yang paling penting rajin....kalau rajin semua boleh jadi...tapi kalu dah malas tu tak dapek din nak menolong lagi......

Thursday, June 01, 2006

Playing With Colours
........
.
I like colours. I think everybody will agree with me. The world seems so beautiful because they are blended and painted with multiple colours. Can we imagine if we are living in the white and black environment or we are surrounded with red and yellow colours only. What's a gloomy, depressive and monotonous life it would be. Colours will brighten and enhance our characters and feelings.
.
I started my needle works seriously about 14 years ago when i had my first baby. I prepared the pillow cases, comforter and matress for my new born. During my old school days, my teacher will definitely select and hang my drawings and arts on the wall or keep it in a display carbinet. Because of our education did not emphasize on art subject and the artisitc and talented students were ignored, therefore I just let go my talent into the drain. People will always say that what are you going to do with it because there is no future. When I grew up I tend to realise that became an artist can make someone famous and also rich. I went to Jln Conlay and interviewed some famous artists and the income is quite demanding. Infact I got a friend ( famous artist), he replied that his solo exhibition can sustain his family for a year.
.
I can claim that I'm very good in needle works such as embroidery, cross stitching, quilting which I learnt from the books and imported magazines. I did not go to any special classes at all. I wish one day I can produce a special TV program broadcasting the art of needle works. Maybe it is just my dream but who knows one day it will come true.........If Chef Wan popular with his cuisines and recipes but possibly i may be famous with my needle works......hehehehe....
.

This design was transformed from the drawing made by a famous american artist Paula Vaugan. Her arts usually reflects the tranquility and quietness of the rural areas......country leaving. I started it when i returned to Malaysia last April and finished it within three weeks.

I've arranged a book and a design leaflet to make the picture appears more elegant.

.

.
This is another design originated from Paula's drawing. It took me for three weeks to complete this project. The most important criterias to finish the project are diligence, dedication and devotion towards the work. Dont let your spirit fly away because it is difficult to catch it once the mood is down.

.

.
Hehehehe...dont ask me whether I have finished the story book. Only half way and to be continued.........I need to finish my work one at a time. Those are different treads. My plan was to make pillow cases with bullion roses. But I left the cloth behind...perhaps I will start after I return to Malaysia in August.

.

Quilt for all seasons

.

Quilt of the bible (dont worry about its name)

.

If you are interested to purchase these design magazines, you always can visit the website www.paulav.com or get it from our local shop. There are twelve designs in each magazine. You can order it via mail and dont worry about its delivery. There are few shops in Kuala Lumpur, selling them for RM100 each. At Ampang Park you can get it from the shop called Hubby & Wool and at SS2 called Yee Button. There is one near ampang Point called Cottage Patch. They also sell other materials and fabrics for quilting and other needle works. If you were to go to Hubby and Wool, just ask for Jenny for sure she knows me very well...



Episode 3: Sudan: My Project Camp Site
................
My project camp site situated 5 kilometers from my project site office. We have to commute everyday after breakfast at 7.00 a.m. It is about 15 minutes drive. The camp is managed by our contractor BWSC from Denmark. There are not many facilities provided but just enough for us to pamper ourselves to play snooker and table tennis. There are Danes, Malaysians, Indians, Fillipinos, Sudanese, Pakistanis, Germans, Slovenians, Australians, Bosnians and the local Nuirs. We try to understand each other but it is not so easy to mix around because of language and culture barrier. Anyway we just smiled to each other with a simple greeting when we met. We are happy to be here and here are some pictures to enjoy.
.


This was our cook Mr Tanggai. He left the camp last month. When i asked him where are you going? He said that he is going for vacation. Until today i haven't seen him. Perhaps he already left the camp. Whenever i wanted to cook, he will prepare the ingredients for me. I also taught him how to cook Malaysian food. He is a nice guy.

Ali is second from the left. He is our baker. He made very tasty breads and cakes. I helped him sometimes to roll and shape the dough. He can not speak english and i can not speak arabic. So we just using the sign language and expect that we understood each other. Quite funny........! That is me in the black polo T-shirt. The far left is Dominic. He also had left the camp. I dont know where he is now. I gave Malaysia printed T-shirt to all of them and they were so delighted. He..ehe...he...that is why I got easy access to the kitchen and the food supply.

.

This is my small room. The furnitures are from Ikea. Small fridge and there is nothing there actually...hehehehehehe. My best friend...lap-top...I will carry it around with me during my travelling. We are provided with wireless internet access....bit cheerful with it...if not the life will be miserable. Thank God.

This is my cute sofa. Only available in my room. I seek permission from Jan to take that sofa to my room. It was in the creation room before. This is where I sit quietly and comfortably focusing on my needle works.

These are local girls. Our Contractor invited them during the Chrismas day. They were singing and chanting in their own language.....never comprehend what they said.

A procession ...........many of them....teenagers....small kids.

That is me under the aircraft wing. Ready to go back for R & R. What a relieve.............after two months at site. That is the aircraft to commute from site to Khatoum. It took about 2 hours to reach Khartoum.
That is me....ready to board the aircraft.....