Tuesday, June 26, 2007

HAPPY BIRTHDAY TO NISABALQIS
Now you are 12 years old. Im glad to see you grown up to be my beautiful princess. Sorry, on that day I forgot to give you a present but the most important thing is that you are always in my heart and I will always love you. I still remember, when you were about to be born into this world, I was so ancious to know whether you will be my first little girl or another boy. Thank god, it was a girl and the nurse said it to me. I was at Umi's side when she gave a birth. And will almost be beside her during her labour day and whenever she needs me.


Baju yang Kis pakai tu Ba yang beli kain di Jalan Tunku Abdul Rahman and ask Umi to tempah kat isteri abang Mat the. Sebelum majlis Umi dah siap letak manik dan labuci pada baju tersebut. Tapi dalam gambar ini tak kelihatan sebab di lindungi oleh tudung Kis. Walau apa pun ba harap Kis bahagia dan gembira dengan majlis yang kita adakan walaupun tak seberapa. Untuk kami sekeluarga, memang tumpang bergembira melayan kawan kawan Kis dan kalau tahun depan mungkin kita buat lagi atau Kis yang buat keputusan sendiri sebab Kis pun dah besar. Di bawah adalah gambar kenanga-kenangan untuk di tatapi oleh Kis dan rakan rakan. harap ia akan menjadi sebuah memory yang indah.

Kawan kawan sibuk mengambil makanan di atas meja. Ada dua biji kek di atas meja tu. Satu kek cokolat dan satu lemon cake. Wife pakcik Mat yang tolong hiasan kan kek kek tersebut. Nasi briani Umi yang masak. Tapi lauk masak merah daging dan masak lemak ayam nenas ba yang masak. Hehehehe...selama ni Kis tak tahu sangat bakat Ba memasak. Any way...enjoylah semua tu.
Pulun-pulun....jangan tak pulun....Ruang di bawah dah sempit jadi mereka lepaklah di sini sambil menjamu selera. jangan lupa baca bismillah no....

Hadi....kalau buat apa apa program di rumah memang dia lah yang paling excited. Birthday dia selalu tak sempat nak buat sebab selalu jatuh dalam bulan puasa. Tapi anak anak lelaki selalu tak kisah sangat dgn birthday party ni sebab depa malu dgn kawan kawan. Depa rasa macam tak macho.


Ini tiga gadis pingitan. malau malu kucing siam pulak bila aku nak ambil gambar mereka. mana tak ye sebab aku dok cakap nak ambil gambar menantu menantu pakcik...sure lah malu. Kebetulan aku ada 3 anak teruna yang sedang membesar..

Posing beramai ramai. Semuanya rakan sekelas dan rakan baik dia. Tak ramai yang di jemput. Adalah dalam 40 orang sahaja dan ada beberapa lagi rakan dia yang tak di jemput dan tak dapat hadir.

Tersipu sipu dia bila aku nak ambil gambar dia sebab yang pasti akan jadi gossip di sekolah nanti. Ni sahabat lelaki yang paling dia rapat. nama dia Ashraf. budak ni bijak. Aku selalu usik Kis adakah dia ni special atau biasa aje. Tiap kali aku tanya mesti dia menjeling dengan mata dia yang luas. Ba gurau aje. It is still a long way to go. Ba kalau setakat kawan biasa tak kisah tapi kalau nak cintan cintan mesti no way.

Penat aku nak melayan budak budak kecik tu. Aktif dan lasak. Sama naik dengan anak aku Ikhlas. yang baju hitam tu nama dia Ikhwan, tinggal di belakang rumah aku. baik orangnya. Bapa dia pun keje lebih kurang macam aku, selalu ke oversea. Dia datang dgn hadiah sebuah mug yang special. Amboi dah berjanji dengan Balqis ke hadiah apa nak kasi???

Daripada ramai ramai kawan lelaki dia, mereka berempat inilah yang datang. Aku tanya mengapa yang lain tak datang? Kis kata yang lain dia tak jemput sebab tak rapat dengan dia. Tapi aku tahu ada seorang lagi tak datang sebab aku rasa dia malu dengan aku sebab dia suka sangat kacau anak aku ni di sekolah. Tapi aku tak adalah nak marah marah sebab nama pun budak. Ada sekai aku tanya kawan dia, mengapa Kis tak suka budak ni? Kawan dia kata, budak tu suka sangat Kis dan selalu kacau kat sekolah tapi Kis tak suka dia. Tapi aku nasihat anak aku jemput juga dia datang sebab dia kan kawan.

Ni sessi bergambar beramai ramai di ruang tamu hadapan. Baik baik budak budak ni...Tapi perjalanan di hadapan semua kita tak ketahui. harap harap semuanya menjadi manusia yang berjaya dan berakhlak mulia.

Tak ketingalan member aku Che Mat pun datang dengan keluarga dia. Kalau selalu dia pakai pakaian sedondon satu keluarga tapi sekarang dah ubah tren kot. Wife dia yang tolong hias kek yang wife aku buat.

Ikhlas......gembira sungguh dia....boleh kata semua kawan abang abang dan kakak kakak dia, dia kenal. kadang kalau dari jauh bila aku bawa dia bersiar siar siap jerit lagi panggil nama mereka. Hari jadi dia lambat lagi. Bulan September. Mungkin dalam bulan puasa.

Sabo sabo-banyak tu makanan pakcik masak. jangan malu malu..........nak apa ambik...Inilah kata kata aku sambil dok melayan bebudak ni. Seronok melihat budak budak ni happy. Kita pon teringat juga zaman kanak kanak. Tapi tak adalah nak rai happy birthday macam ni sebab kita bukan nya dari keluarga yang kaya....hidup masa tu pun cukup cukup saja.





























Wednesday, June 13, 2007

A Gift For My Very Own Birthday


Lusa birthday aku yg ke 42. Dah tua rasanya. Tapi orang kata aku nampak muda. Tapi masa aku umur 20an orang kata aku nampak matured. Mana satu nih. Ada sekali secretary aku yg sebaya aku kat opis ni ingat aku baru early 30s. Kembang kejap aku ni.
So sempena nak meraikan birthday aku ni, lepas meeting kat KLCC tadi aku terus ke Isetan buat cermin mata. Ini semua gara gara member aku pagi tadi dok cerita pasai spec baru dia masa breakfast tadi. Tapi aku dah lama dok fikir nak buat spec baru, cuma nak cari masa dan design yang sesuai....of course sekarang nak juga cari yg branded skit...hehehe. So sampai aku kat ruang cermin mata ada offer. Apa lagi aku pun belek dan terus belek beberapa new design.
Cina jurujual tu pon ingat aku baru early 30s...kembang sekali lagi....Eleh mungkin dia saje aje nak jek aku suruh beli. So finally I decided to make it for two pairs because my daughter si Safia tu dah damaged kan aku punga glasses few weeks ago. Not one but two. The John Lennon one ...rounded was the one yang aku pakai masa main badminton and the frameless was the one that I use in the office.
Rupanya power mata aku dah makin naik. Memang aku dah terasa sekarang and the rabun dekat pun dah lama menghinggapi mata aku. Nak baca kena buang cermin mata. Tapi aku masih ada 3 pasang lagi cermin mata yang sedia ada. So im going to select one of those to be my reading glasses.
Aku pernah cuba pakai contact lenses but tak sesuai sebab masa cuba sekali tu rasa pedih mata. Siksa rasa nak pakai. itu belum lagi nak menjaganya. Pernah juga nak pakai yg color color tuh macam artis...hehehehehe. Ketawa anak anak aku bila aku testing. Biasalah bapa dia orang memang suka buat benda benda yang surprise. Bukan apa kadang bila nak pakai sunglasses susah sebab design limited untuk fit the power lenses.
Aku ingat esok bila aku collect aku akan wrap cantik cantik untuk hadiahkan pada diri aku sendiri. Aku suruh wife aku yang kasi dan bukakan untuk aku...hehehehe. barulah romantis, tapi pelikkan. Tapi aku dah tahu selalunya wife aku akan sediakan bithday surprise (cake) untuk aku. Tapi sekarang dia tak sihat tak tahulah.
Aku, anak dara aku si Nisa and Ubai sambut pada bulan yang sama. Nisa on the 6th and Ubai on the 20th and aku on the 15th. This Sunday we will celebrate our bithday together tapi kita khas kan untuk Nisa dan jemput kawan kawan dia datang.
Anyway aku tak kisah sangat pada birthday itu tapi aku doakan moga di panjang umur, di murah rezeki dan di jauhkan ujian yang aku tak mampu hadapi serta rumahtangga yang aman damai. Dan yang paling penting ialah kehidupan akhirat kami anak beranak terjaga.