Sunday, October 31, 2010

Badminton Tournament

Sabtu lepas, 23hb Occtober kita ada badminton tournament. Aku main and partner dengan Bahazin. Macam biasalah kami kecundang. Tapi tak adalah kena belasah teruk. Malangnye kami di undi terus dengan team yang kuat. Lepas main saja terus kiat kaki dan tangan. Tahu sjalah bila oti lama dah tak main. Anyway seronok juga dapat meramai dan meriahkan majlis. Kalau lah hadiah tu dari awal di umumkan pasti kami main sampai bermatian. Tak apa next time boleh jumpa kami semula. Gambar tak banyak yang aku ambil sebab dah ada camera man. Tapi tengok dalam storage tak ade pong...... So amiklah gambar yang aku amik tak seberapa ni dengan camera kontot aku.

Gambar ni aku ambil for the final of the final. Aku dah lawan dengan team ni di quarter tapi kalah. Yelah...kasi can aje tuh...

Wow hebat tu Zainuren amik bola tuh sampai macam nak terbalik. api dia stabel aje sebab gravity centre dia memang rendah...hehehehe

Itu dia wajah wajah atletic kita orang.. Jumping samsh lagi oooo...kalau main. Mana bleh dapat...tapi kalau drop shot sendiri boleh faham la.....hehehehe

Tu dia Kak Nora jadi setiausaha untuk mendaftar semua pemain. Siap dengan rambu ramba dia gitu....

Itulah pemain pro. Sapa lagi kalau bukan aku sendiri dengan partner aku...hehehehe. Yang penting semangat mau ada dan tak pudar. Yang tak best tu kami main di hujung waktu dan dah mengantuk dah. Tu salah satu sebab kami kalah. Yelah kaki tangan dah beku apa nak main lagi kan...

Saturday, October 30, 2010

Jom Jalan Jalan ke Istanbul


Ada lebih kurang 18 hari lagi kita nak meraikan Hari Raya Korban. Raya Korban ni aku dah rai di banyak tempat dan di sini dah dua kali aku sambut. Tapi kali ni aku dah malas nak sambut raya di sini. Korang tau tak kat mana aku nak sambut. Mestilah di Istanbul. Aku dah malas dan boring nak lepak kat sini lagi. Aku nak keluar dari sini and nak enjoy enjoy. Aku nak bebas macam terbang burung helang. Hahahahaha.....Nak release tension and kepala yang serabut dengan birokrasi dan kerenah yang mendatang tanpa di undang.
.
Aku dah plan dengan member aku untuk ke sana. Tiket tengah dok arrange and insyaallah minggu depan setel lah. Tapi yang leceh tu paspot aku tak tau kabar berita lagi. Ini pun satu hal lagi. Tapi aku dapat rasakan minggu depan paspot aku akan setel. Lepas tu baru nak arrange hotel. Cari hotel yang murah murah dah la.... Janji dapat tido. AKu plan nak pegi selama 4 hari 3 malam.
.
Apa aku nak buat kat sana??? Ohh...pasti nya shopping until you drop! Nak beli leather good seperti talipinggang, jaket (wlau dah banyak dalam gobok), winter clothing(tak kisahlah walau dok Mesia) and for sure leather handbag untuk isteri tercinta (walau dia dah ada byk bag). Yang lain lain tu aku nengoklah macam mana.
.
Ingat nak ambil package untuk daily tour outside Istanbul. Pastinya nak ke Troy. Tahu ke??? Alah kuda kayu yang beso tuh...Aku kata kat member aku....aku nak duduk atas kepala kuda tu and suruh dia ambilkan gambar dengan cun. Bila siap aku akan poskan dalam blog ni..hahahah......amacam??? Semuanya dalam perancangan and doakan semoga Allah permudahkan hajat aku ni.
.
Bila pulak nak tour Amsterdam ye?? Rop, boleh ke jadi my host? Teringin nak bergambar kat ladang tulip tu....

Saturday, October 23, 2010

Project Pertama Dah Siap


Ta..ra..... Cuba nengok projek aku tu...canik tak? Mesti cantik kan. Aku dapat siapkan dalam masa dua minggu setengah. Aku rasa inilah design yang paling panas aku buat sepajang aku berada di dalm blik pada waktu malam. Kira berbaloi la lepak di bilik sekian lama dan produce something gorgeous. Projek kedua on the way and aku akan cuba beat masa untuk siapkan pada projek pertama. Balik nanti bila dah masuk frme lagi cun nampak. Orang kaa senang nak buat tapi kalau tak ada semangat dan kesabaran, dah lahir sepuluh anak pun tak akan siap...hehehehe.
Budget 2011



Aku rasa terkilan sangat bila baca perbentangan budget 2011. aku rasa tak ada satu benda yang menarik pun. Orang kata tak mesra rakyat langsung. Perkara yang aku nanti nanti adalah bagimana gomen nak control harga rumah yang sentiasa meningkat seperti orang gila terutamanya di Kuala Lumpur. Rasanya anak anak aku nanti kalau kerja memang tak mampu nak beli rumah. Mana tak nye, gaji graduate pun sama taraf dengan pendapatan penduduk miskin. Kalau isteri tak bekerja lagi parah. Habis tu macam mana depa nak ada keuarga yang besar macam aku. Sekarang ni developer kalau buat rumah adalah untuk foreigners and para hartawan. Condo pun dah tak terfikir lagi harganya. Memang gomen ada sediakan tabung untuk deposit rumah tapi yang menanggung hutang adalah tuan badan sendiri. Patutnya gomen tiru macam cara Singapore control harga rumah dan kepada orang yang 'layak' sahaja yang dapat memiliki.
.
Nak buat macam mana kan bila di belek share holder dalam syarikat Developer rupa rupanya ada orang tertentu di situ....Hmhmhmhmh....kaya lah suku sakat depa tuh... Oku adalah rakyat yang sangat frust....
Hari Graduasi Safwan

Hari Khamis lepas adalah hari graduasi anak aku di MRSM Alor Gajah. Aku rasa terkilan juga sebab tk dapat hadir. Wife aku pun tak dapat hadir sebab ada baby. Finally anak aku Ubai and Wan Lah (Pak mertua aku) yang mewakili aku. Yang best tu kena hadir lengkap dengan pakaian batik. Selama ni mana lah ada baju batik di rumah aku. Pak mertua aku pun mana pernah pakai baju batik. Anak anak aku pulak aku tak pernah beli baju batik. Jadi mahu tak mahu wife aku terpaksa belikan baju batik untuk Ubai dan Wan Lah. Dan bukannya murah.
.
Pejam celik rupanya anak aku dah nak duduki SPM dan lepasni aku tak perlu lagi pergi ke Alor Gajah Melaka. Lega rasanya. Bila nak mengunjungi Melaka entahlah. Mungkin balik nanti pergi ambil anak aku dan pack barang sekali balik for good. Plan nak kemana cuti ni belum tahu lagi. Tapi aku excited sangat sebab pada tahun depan anak aku Syahadah akan masuk darjah satu.

Aku Happy Minggu Ni...


Aku happy sangat pada minggu ni sebab aku dah dapat durian runtuh...hehehehehe. Bukan buah durian yang betul betul. Dulu kita boleh lah kata durian runtuh sebab masa tu buah durian memang mahal. api sekarang buah durian dah tak mahal dah. So apa yang kita nak kata. Boleh ke kata buan jatuh ke riba??? api aku tak nak lah cerit detail di sini elok lah sekadar menzahirkan jiwa aku buat masa ni. Setengah orang happy sebab dapat isteri baru. Nak pulak dapat isteri isteri yang blonde tuh.....hehehehe...dah semakin ramai orang yang dapat iseri blonde.... Kalu di tilik dan di belek ada dalam 13 orang. Tapi semua simpan rahsia serapi rapi seperti mempunyai kekasih gelap. Aku???? Aku masih setia pada wife yang satu. Dialah penghibur dan pelayan aku yang sejati.

Tuesday, October 19, 2010

Silver Forks


Salah satu aktiviti aku kalau ke Bazar adalah mencari silver spoons and forks seperti yang aku ceritakan sebelum ini. Aku pun tak tahu apsal aku suka sangat kumpul barang ni. Baru ni seperti biasa aku pergi ke tempat makcik Russian tu. Aku ternampak silver forks yang masih cantik and menarik. Aku tanya harganye... Dia kata 40 Manat. Lebih kurang RM40 la. Ada enam semuanya. Tawar punya tawar dapat aku 35Manat. Hapi aku pada hari tuh. Niat di hati tu memang nak tambah koleksi lagi. Aku tak kisahlah sangat kalau design depa tu tak match. Kita kahwin campur aje kira ok ape...kan...kan...
Shopping Sakan......


Hari Ahad baru ni aku ke Bazar. Sesaja nak shopping barang keperluan bilik dan dapur and sesaja nak ronda sebab dah boring ak keluar keluar dari camp. Selalunya aku guna transpot pada pukul sepuluh. memandangkan acapkali nak dapat transpot boleh tension and pendekkan umo aku aje, aku decided naik bas sahaja. Aku keluar bilik pada pukul 8.30 and tepat pada pukul 9.00 bas pun berlepas. Tepat dan pantas. Ramai orang keluar pada mınggu ni sampai bas penuh. Aku rasa cukup lega. iba aje di bandar driver kata pukul 11.00 akan bertolak semula ke camp. Ni yang best sebab boleh balik cepat and lepak semula kat bilik.
.
Kali ni macam macam aku beli sebab malas lagi nak keluar. Mungkin after 3 weeks baru nak kuar semula. Aku borong sakan and belanja agak dalam 60Manat. Biar beli lebih ak apa and tak payah nak pinjam pinjam dari member. lagi pun belilah apa apa yang patut asal bahagia ye dakkk....
The Lost Symbol - Dan Brown


Aku baru saja selesai baca buku ni minggu lepas. Inilah kali pertama aku baca buku Dan Brown. Cerita sebelum ni, The Davinci Code and Angel and Demon aku belum pernah baca tapi aku sudah nengok movie. Cerita lebih kurang sama saja. Cerita berkisar ancient symbols and history, religious and police investigation. Dari segi susunan bahasa bagus. Tak adalah short cut sana sini. Cuma satu saja yang aku rasa sedikit kurang dalam buku ni. Mungkin Dan Brown terlepas pandang.
.
Bagaimana Peter Solomon never ask the police to investigate and ask the forensics to carry out the DNA test after his son (supposedly) been mutilatedly murdered by his cell mate (beyond recognition). Aku rasa kat sini the scene quite obscure. Cubalah korang baca pulak and comment kat sini.
Food Poisoning - 9th October

The last two Saturdays I was resting in my room. Lately the internet is so so slow and I got fed up with it. We just cannot expect to have a better one. Unless you subscribe the internet line that never guarantee that it will be perfectly ok. So it is no use because to have it is so meaningless. For the past four Saturday I never went to the office rather staying actively in my room. There few things that I need to complete.
.
One morning I was having my breakfast with Bro Ramlee after finished our fajar prayer. We went straight to the canteen. As usual I was the earlier attendee. I really dislike having my precious breakfast during the peak hours. After finished and to remove my plate, Ramlee ask me to have some more noodles. I said to him that the one that I had reluctantly to devour. I just felt like to regurgitate. I said to him to carry on and I made my move to my room.
.
About 10.30 a.m My stomach was not good and I feel like going to the toilet. Oh...ho....now I got to rush to the toilet. Then the new episode of food poisoning started to cramp my stomach and throat. About 30 minutes later I received a call from a friend telling me that there are about 40 people affected. I went to the clinic and made a report and for a medical attention. The doctor advised me to go to the hospital but politely I refused. Thank god I have made the right decision. If not I will be staying overnight and feeling like in a detention camp.

Monday, October 18, 2010

End Of Summer


Cuaca sekarang sudah semakin sejuk. Tapi masih boleh tahan lagi. Heater tak perlu on lagi. Tapi sekali sekala on juga aircon. Kalau ke bandar pepohon masih lagi berdaun. Dalam masa seminggu dua ni agaknya dedaun akan bertukar ke warna kurning dan terus gugur. Bila Autumn menjelma semuanya semakin laju. Waktu sembahyang pun terasa laju. Bukan kerana masa berputar dengan cepat. Tetapi siang menjadi pendek dan malam menjadi semakin panjang. Waktu begini sesuai sangat bagi mereka mereka yang ingin membayar puasa Ramadhan. Iye lah bertahan lapar sekejap saja kan. Tapi yang best sangat waktu begini adalah hibernate dalam selimut dan terus tidooooooo...

Sunday, October 10, 2010

Kenal Tak Coriander Leaves???


Pagi tadi masa aku ke bilik Lan aku tanya dia..... 'Hang kalau ke Bazar tolong belikan aku coriander leaves.' Aku yakin dia memang kenai daun tu sebab dia pun pakar masak juga. Aku pesan lagi yang bau daun tu macam pijat. So aku rasa settle lah and boleh masak kari ummmppp skit.
.
Banyak herba atau sayur yang mempunyai warna dan bentuk yang sama dengan daun coriander ni seperti daun soup and daun seperti di atas ( atau tak pasti samada dill atau ......). Kalau orang tak biasa memang boleh tersilap beli. Aku suka pakai daun ni dalam masakan sebab dia akan memberi fresh aroma kalau kita tabur pada masakan.
.
Bila aku jumpa Lan dia kata dah sangkut di pintu bilik aku. Aku balik dan bila nengok memang sah dia salah beli. So aku pun tak tau apa nak buat. Aku tak suka pakai daun ni sebab bua pungent kuat sangat. Pernah aku suruh member aku yang lain beli tapi salap juga. So moral of the story, rajin rajinlah tolong isteri ke pasar......hehehehe.
Apa Aku Buat Hari Niiiiiii


Hari ni banyak benda yang aku buat. Rasa pack sangat masa aku dalam bilik. Kadang lepas subuh aku tido kejap. Tapi hari ni aku bulatkan mata aku seluas luasnya. Pertama sekali lepas breakfast terus aku buat xstitch aku tuh. Sebelom tu aku jumpa Lan suruh dia ambil daging untuk masak nasi briani. Kira sekarang ni lauk dah siap. Cuma nasi saja belom masak sebab nak makan selepas maghrib.
.
Sebelum lunch and mandi manda aku siap buat sambal tumis kering ikan bilis dan kacang seperti dalam gambar. Aku sediakan sedikit untuk Pokku. Pukul 12 tengahari aku ke kantin tapi nampak orang ramai sangat terpaksa Q panjang. Aku ambil nasi dan terus ke bilik Lan. Rupa rupanya dia telah sedia untuk masak laksa. So dia janji makan pada waktu petang. Ok set. Balik aje bilik bila ada sambal tumis lebih aku masukkan daging dan masukkan santan dan serai untuk jadikan lauk aku untuk esok hari.
.
Sekarang ni nak melayan intenet memang frust. Slow nye dia mengalahkan siput babi. Alhamdulillah blog aku ni masih ok. Kalau tidak boleh biol di buatnya. Oklah nak work out kejap lepas tu masak nasi briani and mandi. Rasa malam ni nak lepak lepak nengok movie aje.......nengoklah macam mana jadi nye....
I Am Sailing

OSR training selama tiga hari. Hari ketiga kami sailing ke Caspean Sea. Best jugak sebab lama dah tak naik kapal. Tapi urusan dan procedure nak naik kapal tu bukan main lama. Sip kena submit paspot lagi. Kami bertolak dari camp pada pukul 8.30 pagi. Kira jam 12.00 tenghari baru boleh naik kapal dan sail.

Ini lah peserta peserta yang mengambil bahagian. Aku joint untuk timba pengalaman and ilmu baru. At least tahulah procedure and langkah langkah seterusnya kalau terjadi oil spill di darat atau di laut.

Inilah kapal yang kami naiki. Nampak tu benar kapal ni tapi masih power. Yelah...macam setengah setengah orang lelaki la....walau dah bercucu dan mencecah 70 tahun tapi masih lagi power...hehehehe

Cuba lihat aksi aksi kami dok memasang life jacket. Setengah tu fesyen lama punya dan ada yang ahun 1984 lagi. Nengok barang lama ni rasa macam funny pulak.


Inilah skimmer yang di gunakan untuk perangkap minyak. Tapi yang ni tak sempat nak demo.


Ini pula boom yang di gunakan untuk perangkap and control minyak yang tumpah. Rupanya nak deploy benda alah ni bukan senang and memakan masa yang sangat lama.

Aku cuma jadi pemerhati sahaja...hehehehe....saja cari alasan tak pakai coverall...

Ni the other ship received the boom untuk buat U profile..

Kebetulan pada hari ni ada lah cuti umum. Jadi frust jugalah aku di buatnya. Bila nak balik aje dah dekat maghrib dengan suasana dingin yang menggigit kulit aku. Rasa macam nak demam aje. Tapi tak apalah aku rasa berbaloi sebab dapat pengalaman and knowledge baru. Aku kata kat depa kalau ada lagi training jangan lupa nak masukkan nama aku.
Continuing My Project


Dah lama aku berhenti buat project Xstitch aku. Rasanya aku berhenti sejak tahun lepas. Kali ini aku datang dengan berbekalkan tiga design untuk aku langsaikan. Insyaallah aku akan cuba siapkan sebelum aku balik home leave pada bulan December. Gambar diaas aku dah siapkan agak 40% seelah bertungkus lumus selama 10 hari. Hopefully dalam masa 10 hari lagi aku dapat bereskan and mula dengan design ke dua. Jadi masa aku di dalam bilik memang pack, mana nak habiskan bacaan iga novel baru yang aku beli. Sebenarnya inilah salah sau terapi diri dalam masa aku bosan. Bosan ke????....Memang bosan kalau ak ada akiviti yang benar benar manafaat.
Oil Spill Response


Hari Isnin lepas aku ada training Oil Spill Response. Dah lama aku ak pergi training atau kursus. Kira ok juga lah sebab aku belajar benda baru. Kalau aku dapat awal training boleh aku ke Mexico Gulf tolong BP selesaikan masalah oil spill depa tu. Kadang bila selalu sangat training pasal benda benda teknical ni boring jugak kan. Asyik asyik benda yang sama. Macam lah dah tak ada benda lain nak belajar. Apa apa pun aku nak ucapkan erima kasih pada Tuan Isnin sebab calonkan aku. Kalau ada apa apa training lagi calonkan aku lagi sebab sekarang ni memang berkobar kobar untuk training.