Thursday, April 30, 2009

Memory Keeper's Daughter


This stunning novel begins on a winter night in 1964, when a blizzard forces Dr. David Hendry to deliver his own twins. His son born first, is perfectly healthy, but the doctor immediatel recognizes that his daughter has Down Syndrom. For motives he tells himself are good, he makes a split-second decision that will haunt all their lives forever. He asks his nurse, Caroline, to take the baby away to an institution. Instead, she dissappears into another city to raise the child as her own.
.
Aku baru saja selesai baca buku ni. Aku boleh kasi 4 bintang. Jalan cerita memang best. Penuh dengan rasa bersalah, simpati dan love. Bukan senang nak terima dugaan dari tuhan dalam hidup ini. And dugaan tu datang dengan berbagai bagai bentuk yang kadang kita tak mampu dan takut untuk menerimanya. Apatah lagi apabila anak yang Allah anugerahkan itu memiliki kekurangan. Atau lebih tepat lagi cacat. Bukan semua manusia dapat menerima kada dan kadar tuhan. bagi orang orang yang beriman insyaallah anggap ujian ini untuk menaikkan darjat mereka di sisi Tuhan. Tapi bagi mereka yang lain akan menganggap satu kesalahan dari tuhan sendiri.
.
Bukan semua orang dapat hadapi seperti situasi sebegini seperti Dr David sendiri. Aku sendiri pun mengaku tak mampu untuk menghadapi ujian sebegini. Banyak benda yang akan kita fikirkan bila mengalami situasi sebegini. Tapi kita kena kuat sebab yang memberi rezeki dan sebagainya adalah Allah semesta alam.
.
Secara tak langsung aku dapat juga memahami bagaimana keadaan manusia yang mengalami anak anak yang down syndrom. Mereka ini adalah manusia yang istimewa tapi fragile yang perlu di didik, di belai penuh dengan kesabaran dan tumpuan. Kepada sesiapa yang baca blog aku ni, memang aku rekomen untuk baca buku ni..... so selamat membaca.

Saturday, April 25, 2009

Cuti Cuti Malaysia



Tiap tiap hari aku dok menhitung hari untuk balik cuti. Kira dok count down la orang putih kata. Tapi aku tak adalah kemaruk sampai dok angkah tarik kat kalender. Cumi dok ingat berapa jumaat lagi nak sembahyang kat sini. Macam Abang Haji dok habaq kat aku la. Bila dah sampai hari jumaat terus potong satu minggu dan beralih ke minggu depan. Kira macam macam cara orang menghitung hari ni. Yelah dah lama tak jumpa orang tersayang kan so mabuk kepayang la semua ni.
.
Kebetulan cuti kali ni match dengan cuti sekolah selama dua minggu. Aku ingat nak ambil cuti selama tiga minggu. Baru puas dan plan pun senang. Aku tanya wife aku mana nak pergi. Minta dia discuss dengan anak anak. Anak anak aku kata kalau boleh nak pergi tempat yang belum pernah pergi. So aku cadangkan kita ke east coast aja. Aku pun dah lama sangat tak ke sana. Rindu pulak rasa nak ke sana. Cuma tak tau nak start dari mana sebab nak end up balik kampung ke utara terus. Cuti yang pasti, ibunda mesti di ziarahi. Rasa bersalah sangat kalau tak ziarah. Kalau keje kat Mesaia lain. Ni bila keje kat obersea mesti nak kena balik kampung juga walaupun sekejap.

Kadang plan macam nak ke Kuantan tido semalam. Lepas tu menuju ke KT bermalam satu hari dan terus ke Kota Bharu tido dua malam. Cuma nak pack and unpack barang mesti letih gile. Lagi satu nak bercuti ni, masa tu lah sekolah buat program jugak. Nak kena telek betoi betoi moga moga tak clash dengan jadual sekolah. Yang pasti cuti kali ni mesti bercanda kat beach. And hotel kalau boleh nak yang ada beach jugak. baru di kira bercuti betoi betoi.
Bila lah Nak Naik Haji

Bila alu dok sorang sorang sambil termenung jauh, aku selalu bertanya pada diri aku ni bila lagi nak pergi haji. kalau nak ikut kemampuan, memang dah terlebih mampu. Tiga tahun lepas aku dah register kat Tabung Haji dan dah cukup semua duit tu. Tapi kalau nak ikutkan giliran memang masih lambat. Dulu pernah plan untuk ke haji tapi setiap kali plan wife aku asyik pegnen. hehehehe. SO rancangan terbengkalai lagi. Sekarang anak aku yang bongsu tu. dah besar dan bolehlah plan semula. Aku pernah kata kat wife, mungkin aku pergi dulu dan kemudian baru dia pergi dengan anak aku apabila Yusuf dah besar. Mungkin aku pergi selepas projek aku siap nanti.
.
Pertama kali aku ke Mekah masa buat umrah pada tahun 2002. Masa tu aku bawa bersama ibunda dan wife aku. ketika tu wife aku pegnen kan Ikhlas lebih kurang 6 bulan macam tu. So bila orang tanya pergi dengan siapa aku jawap kami pergi berempat. Ikhlas pun dah besar darjah satu dan bila lagi nak kesana entahlah. Kadang kita da ada duit tapi kalau Allah tak lapangkan masa pun tak boleh juga.
.
Pernah aku dengar ustaz mengajar kat surau, iaitu kalau nak upah haji sebaik baiknya anak anak sendiri buatkan untuk ibubapa. Bukan main upah tangkap muat saja. Sekarang tiap tiap malam aku doakan Allah panjangkan umur aku semoga aku dapat tunaikan haji secepat mungkin. Bila nengok member member dah selesai tunaikan rukun Islam yang kelima ni rasa jeles je. Sebenarnya bukan senang untuk menjadi tetamu Allah. Orang yang rumah kembar bumbung dengan masjid pun belum tentu dapat menjadi tetamu Allah untuk sembahyang berjemaah. Orang yang ada kenderaan yang terhebat pun belum tentu juga dapat menjadi tetamu llah untuk berjemaah. Begitu juga dengan orang orang kaya, miskin, kuat dan lemah. Semuanya atas pilihan Allah taala. Kita kena banyak doa semoga Allah sentiasa piih dan pandang kita untuk sentiasa menjadi tetamuNya.

Sunday, April 19, 2009

Apa Aku Buat Hari Ini????




Hari ini aku tak ke bandar. Rasanya mungkin sampai balik nanti. Rasa dah malas and lebih baik aku lepak di bilik saja lagi best. Sebenarnya banyak sangat benda yang nak di buat di dalam bilik ni. Kalau orang lain entahlah. Aku sendiri ada hobi aku yang perlu aku bereskan.
.
Pagi lagi lepas subuh terus ke kantin untuk breakfast. Week end selalunya nasi lemak dan adalah cereals, bread and toast. Aku makan nasi lemak skit, telur separuh masak du biji dan roti bakar satu untuk aku cicah dengan telur tadi. Minum milo skit. Lepas celar and sembat borak borak skit dgn Haji Hishang and sambil usik usik abang Haji aku pun terus balik ke bilik. Aku suka sangat usik abang Haji sebab respon dia best. And satu lagi aku suka sangat tone Ganu dia tuh. Rasa lain dari yang lain. Orang kata ada sengau skit macam suara artist 70an dan 80an.
.
balik aje ke bilik terus aku capai xstitch aku untuk di sapkan. Aku stay focus for almost 2 hours. Kemudian bancuh kopi cap kaal api yang aku bawa dari Malaysia dan enjoy menonton movie. Cerita Hard Luck. Cerita boring gak tapi dah half way layan ajelah. Habis aje cerita tu aku kemas bilik. Vakum, susun katil semula dan atur buku buka yang berselerak kat tepi katil. Kalau aku vakum aje mesti Lia akan nengok aku sambil berlari ke atas kerusi. Lepas tu terus memandang aku seperti dalam gambar.
.
Cuaca ok. Not so cold and bolehlah bnak buka pintu kalu nak dapat fresh air. Sekali sekala ken juga buka pintu untuk Lia berjemur and at the same time nak keluarkan bau bahan buang Lia dalam toilet. Setiap masa terluang aje aku akan capai buku cerita untuk di habiskan. Hmmmm...nak tido??? Oh no...rasa macam rugi sangat. Eloklah aku buat benda lain yang lebih manafaat. Malam ni the whole night nak update my vocab and hafal. Dah banyak perkatan baru di dalam simpanan yang belum di arkibkan lagi.
.
Oklah itu saja yang aku nak repotkan untuk ketka ini apa yang aku buat di hujung minggu. Lain kali kita certa lagi ya..... bye....
Dust To Dust - Tami Hoag

'When an Internal Affairs investigator is found dead, the Minneapolis Police Department find themselves with a potential political time bomb on their hands. Andy Paxton was gay. He was investigating a possible cop connection in the brutal murder of another gay officer. And his death looks like suicide - or an unfortunate accident'
.
Alhamdulillah baru habis baca buku ni dua hari lepas. Total dua buka dah katam dalm sebulan ni. Tapi masih ada banyak lagi yang perlu di habiskan. Tak apa slow slow janji habis. Mungkin next trip aku tak bawa new books sebab nak habis mana yang ada. Aku dah mula baca buku baru. Cerita Tami ni kira ok jugak la and tak la slow macam cerita Stephen King.

Sunday, April 12, 2009

English Tea Cup







Hati ini ke Bazaar, dah tak ada benda nak bergambar aku pun ambil lah gambar ni. Kebanyakan floral cups ni imported from China, Japan, Korea and Czech Republic. Dulu aku ada belilah beberapa set. Tetapi bukan di sini, but Langkawi. Beli pun sebab dah berpuluh cawan dan mug dah berkubur di sebabkan oleh tangan tangan anak anak aku yang masih kecil. kalau nak di hitung, dah ratusan. Personnally aku lebih suka pakai mug untuk minum sebab puas. Besar. Kalau pakai cawan sejemput je rasa. memang tak puas. So cawan cawan yang aku beli cuma guna apabila tetmu bertandang ke rumah.
What Should I Do???




Kalau di hitung dan di telek aku rasa Lia dah cukup sepuluh bulan umur dia. Aku ingat lagi masa aku beli Lia pada one Russian lady tu, umur dia baru dua bulan. Sekarang Lia dah besar. Sejak kebelakangan ni Lia dah lain perangainya. Aku tahu sebenarnya dia nak bersuami. Atau lebih tepat lagi 'nak kahwin'. Dulu semasa Romario masuk bilik untuk makan, selalu da dok intai Lia untuk beri kebenaran. Tapi masa tu Lia belum 'heat' lagi. Jadi setiap kali godaan Romario dia ingat sebaga gurauan sahaja. Tapi sejak tiga hari yang lepas sudah lain macam. Dia mengigil sambil mengerang tanpa henti. Bukan itu saja, dia terus bergolek miang untuk untuk mengawal perasaan nya yang bergolak gelora nafsu. Aku kesian nengok dia. Kalau aku nikah kan dia, macam mana kalau dia beranak nanti?? Penuh kucing dalam bilik nanti. Erkkkkk......tension aku niiii......what should I do????????
Mini Van - You want to go to Bazaar?


Sekarang, bila nak sembahyang Jumaat saja, kena arrange transpot. Dulu orang sedikit ok la tapi sekarang orang dah ramai kenalah letak nama pada setiap kenderaan takut nanti ada yang tertinggal Jumaat pulak. So last friday turn aku pulak kena naik mini van ni. Aku naik mini van pun ok jugak. Lagi ramai lagi marrier. Tapi bila ke Bazaar kena lah tunggu sampai semua orang ada baru van bergerak. Jadi time kena kasi supaya orang lain dapat bersabar menunggu orang lain bershopping. Aku sendiri dah lama tak bershopping sebab stok dari Malaysia masih banyak ada dalam simpanan. Kalau bekalan koci ( yg aku suka makan semasa menonton movie) habis dan makanan Lia habis baru aku ke town. Kadang bila malas aku pesan aje pada member untuk belikan.
.
Bila aku dok bercerita pasal Van ni aku teringat masa zaman bas mini wilayah. Masa tu kalau sebut saja Bas Mini mesti terbayang wataknya yang laju dan bahaya. Driver dan conductor yang brutal dan rock. Kalau yang driver dan konductor tu perempuan rasa dah tak ada sfat feminin lagi dah. Suasana yang berbagai bagai bau. Suasana yang sesak macam sadin dalam tin. Bas yang sentiasa berjalan tanpa ikut jadual dan bas yang sentasa berlumba lumba untuk mengambil penumpang.
.
Masa aku muda muda dan miskin bas mini inilah yang menjadi transpot aku. Sekali tu masa baris panjang kat Jalan Templer, PJ, sebab nak cepat, bas mini ni jalan ikut road shoulder sampai bas terhoyong hayang. Adalah seorang mamak ni terus jatuh tergolek dalam bas. Memang cukup brutal. Lepas tu conductor perempuan cina tu minta maaf dengan nada yang cukup brutal. Aku terdiam aje. Kes kedua, semasa aku nak balik ke rumah aku PJ ( semasa tu aku bermalam rumah membar aku Mat kat Gombak), tetiba aje bunyi satu dentuman yang amat kuat. Kami semua dalam bas tercampak ke depan. Banyak kerusi yang tercabut. Aku bergegas meraba seluruh tubuh aku periksa kalau kalau ada kecederaan. Alhamdulillah aku ok. Apa lagi aku terus keluar dari bas secepat mungkin dan rupa rupanya head on collision dengan sebuah kereta.
.
Di sini aku cuba nak bangkit kan kembali ayat ayat nostalgia yang biasa di gunakan oleh driver dan conductor bas.
1. 'Buat dua barisan, buat dua barisan' - perkataan ini memang popular.
2. 'Tolong rapat rapat, buntut temu buntut' - perkatan yang kira obscene skit tapi biasa.
3. 'Tolong masuk dalam adik..... masih ada ruang lagi tu.' - ayat ni sering di sambut dengan perasaan geram oleh penumpang.
4. 'Cepat naik...cepat naik.....' - orang dah cepat pun dia kata lambat.
5. 'Nak turun cepat keluar depan' - yelah dah sesak sangat kena kasi arahan awal la.

Dan ada banyak lagi yang aku tak tertulis. Kadang tension dalam bas mini boleh gaduh. Tapi yang best tu lastly banyak yang endng kat Chow kit...... Sekarang dah tak ada lagi tapi transpot kat KL masih lagi tak reliable. Apa nak buat...... Mungkin kita kurang pak menteri yang lebih creatif.

Saturday, April 11, 2009

Artist Impression




Deisgn rumah my sister dah siap. Thank to my friend Azli for his effort. Dulu aku pun ada terfikir nak jadi akitek jugak. Masa dapat offer ke oversea tu aku nak ambl course Architecture. Tai bila nengok pada duration course tu sampai tujuh tahun rasa macam semput juga. So the nearest course ambil lah civil structural engineering.
.
Ada member aku buat kos architect duduk Uk sampai dekat 10 tahun. Mana tak nye.... A level dua tahun. Degree 3 tahun, lepas tu kena year out practical training 1 tahun. Lepas tu kena ambil post graduate diploma lagi dua tahun. Lepas lulus kena ambil pula year out selama dua tahun. Kalau dah lulus baru dapat RIBA (Royal Institute of British Architects). kalau di Malaysia kira PAM la. Dulu tu panggil APAM. Sebutan bunyi semacam obscene aje sebab tu tukar jadi PAM. Sama lah juga macam P.Eng atau Ir staus untuk engineer. So bila balik ke Malaysia rambut pun dah kurang lepas tu bukan automatic boleh convert terus ke PAM. Kena ambl exam lag untuk lepas level III. Susah kan....
.
Masa aku student dulu tu ada member aku junior budak Brunei. Dia buat kos architecture lah. Nama dia Mutalib. Orangnya kecil molek. Kalau naik bas atau keretapi kena tambang kanak kanak. Untung dia...... Masa tu kami sama sama tinggal di hostel. Aku dah tahun akhir. Dok fikir nak habis belajar dan balik Mesia je. Satu hari aku ke bilik dia saja saja ziarah. Lalu aku nengok banyak ada tabung lukisan dan minta izin untuk lihat apa yang di lukis. Dia kata nengoklah tapi jangan komen. Aku pun buka dan lihat satu persatu. Masyaallah.......'Gambar apa yang ko lukis ni?' Terperanjat ada nak ketawa pun ada. Lastly kami sama sama ketawa. Nak tau gambar apa??? Gambar model berbogel lah. Hahahaha........... Di universiti, org yang ambil kos arkitek ni dia biasa sangat lukis gambar live model yang bogel. Kadang di iklan di notis board sapa sapa nak jadi live model..... semuanya di bayar per hour.
.
Mutalib kata masa first experience tu dia terkedu dan terperanjat semasa model buka baju berbogel dan terus posing di atas kerusi. Dia toleh kiri kanan dan depan belakang rupanya semua student dah serious lukis model tersebut cuma dia seorang saja yang masih terkedu. Finally dia ketawa sendirian sebab tak percaya. lastly mahu tak mahu kena juga lukis. No wonder masa aku nengok gambar tu ada yang bengkang bengkok. Tangan ketaq kot. Finally masa final exam dia bagi fail dan terus tukar university di Liverpool. Sejak dari situ aku tak pernah jumpa dia lagi.

Wednesday, April 08, 2009

Baju Raya
Raya memang lambat lagi tapi kena buat persediaan dari awal. Terutamanya bila nak tempah baju kurung anak anak perempuan aku. Selalunya dua bulan sebelum raya tempahan dah tak di terima. Untunglah bagi orang yang pandai buat baju. Masa ini lah masa untuk mencari duit. Bagi aku nak buat baju kurung bukannya susah pun. Gunting straight dan jahit straight. Cuma aku tak ada masa aje. Aku ingat lagi masa aku buat sendiri baju 'Kurta' dengan Che Nas. Pakai mesin jahit tangan aje. Tapi boleh la juga pakai walau pun nampak rambu ramba. Finally member aku Khurshid, British Pakistani suruh kakak dia buatkan untuk aku. Free lagi.
.
Ok balik pada baju raya ni. Seperti biasa pakaian raya untuk anak anak dan wife, aku yang sediakan. Semua fabric aku yang beli ikut taste aku sendiri. So cuti akan datang pada bulan June aku terpaksa bereskan bab beli pakaian raya untuk family. Untuk aku pula, aku tak pernah shopping untuk baju raya sebab kalau nak beli pakaiaan baru bila bila pun boleh beli. Jadi banyaklah benda nak buat pada cuti nanti.
.

Selain dari baju kurung ada juga aku sediakan pakaian 'gaun' untuk anak anak perempuan aku. Terutmanya yang masih kecil. Sudah beberapa tahun aku sediakan sendiri baju 'gaun' untuk anak perempuan aku pada hari raya. Baju tu adalah 'Smocking Dress'. Pada blog yang lalu aku ada ceritakan bagaimana aku mula buat baju tersebut. Siapa pun tak ajar aku tapi aku cuma berguru dengan megazine sahaja. Hasilnya memang cun seperti di dalam gambar di atas. Kalau nak jual pun lebih RM200. Fabric sahaja semeter mahu RM30 kurang kurang 4 meter and imported. So untuk bekalan hobi aku pada next trip, aku akan sediakan bahan bahan untuk buat smocking dress untuk pakaian raya Syahadah. Aku belum pasti samaada aku nak buat the complete dress atau cuma smockng saja kat sini. Masalahnya aku tak ada mesin jahit. Kalau aku beli pun no problem sebab aku boleh siap kan pada waktu malam. And aku boleh buat bisness jual pada member member aku yang ada di sini. Ye lah member member kat sini kaya kaya jadi mesti tak berkira punya.
.
Aku dah nengok mesin jahit second hand yang di jual kat bazar. Tak adalah mahal sangat. Lebih kurang USD 100 sahaja. Tapi untuk aku complete kan baju ni mungkin aku terpaksa bawa pleater aku sekali. Tu yang leceh. Atau aku pre-pleat semua fabric2 tu. Walau bagaimana pun aku akan tetap buatkan untuk anak aku semoga pada hari raya nanti dia akan kelihatan cantik seperti Cinderella.........

Monday, April 06, 2009

Rumah My Sister
.
İnilah design rumah my sister yang akan di bina. Aku doakan dia suka dengan rumah yang di idamkan ini. Anyway kalau my sister masih nak komen no hal. Cuma pesanan aku nak buat rumah ni kena kuat semangat kental. Sebab problem dan issue sentiasa ada terutamanya how to control the cost from escalate. Kalau tak bijak control boleh histeria sebab budget dah lari. Keduanya kena beri masa untuk beli barang. Buat survey properly and make comparison about the material prizes. Ketiga, plan betul betul mana nak suruh lump sum under contractor and mana satu nak upah saja. Yang pening kepala kalau contractor lari atau slow cam siput. So di sini duit memankan peranan yang penting. Kadang bila contractor slow keje madsudnye dia nak duit. Cash must always at hand. İnvolces and all receipts mesti simpan elok elok and buat cost control sikit. Try to ask various contractor for quotations and make sure you select the most reliable contractor.












To my sster and brother n law ku ucapkan selamat maju jaya and bila balk nanti bolehlah aku singgah di istana baru. And satu lagi jangan lupa buat agreement even a simple one. Just to ensure that the other party s abide by the agreement. Yelah...kita dah biasa buat project billion2 lain lah.....Tapi kadang yang senang tu yang lagi pening.

Sunday, April 05, 2009

My Desire To Xstitch

Let me tell you how I started about this hobby. I started when I was staing in PJ. Dekat PJ New Town ada satu kedai yang jual alat jahitan dan di situ juga ada di jual xstitch design. Tapi design dia tak seperti design biasa yang orang orang biasa buat. Tai design ni di import dari US. Lain dari yang lain. Then I bought one, design yang complicated trus. Bukan design untuk beginers. Alah bagi aku bukan susah pun sebab jahit pangkah aje. Memang kacang. A piece of cake. Masa mula nak start memang best. Rasa macam tak sabo nak siap. Masa tu benang DMC baru 50 sen. And fabric yang aku beli bukan yang komn punya tapi yang branded DMC gak and counts quite kecil. Bila counts per inch bnyk pasti design lagi cantik. Kira macam pixel camera juga. Lagi byk pixel lagi sharp the motive.
.
Bila dah mula tak boleh berhenti. Sebab bila dah mula menjahit semangat seiring dengan jahitan. Bila berhenti semangat un berhenti dan akan hilang. Nak dapat semangat untuk sambung kembali seperti mengharapkan magic. Ada orang dari mengandung sampai beranak, sampai anak masuk tadika terus tak siap siap. Mungkin nak harp malaikat sambungkan. Ada member aku sorang ni semangat berkobar kobar nak buat lepas tu semangat ke mana benda alah tu pun dah hilang ke mana entahlah. hehehehe....... memang kelakar. Aku?????..... Aku memang orang yang kuat semangat. Once I started I will never give up and I will find my own time to finish it. Kalau tak ada masa macam mana pun I will squeeze my time until aku success.
.
Satu lagi menjahit ni pun sebagai satu terapi jugak. Membaca pun terapi juga. Kalau nak kira duit yang aku belanjakan untuk buat xstitch ni memang dah banyak spend. Dah ribu ribu. Benang sekarang dah RM1.30. Masa aku kat openhgen aku terkejut beruk bila aku beli satu harga RM7.50. Aku kat Paris tempat asal benang DMC pun harga RM5.50. Malaysia juga yang murah. Tak terfikir dek akal. OK...kain semeter nak RM30 dan sample design yang aku beli di Ampang point and ada yang aku order kat internet. Tapi aku rasa dah balik modal dah sebab aku dah jual banyak dah. Kalau di campur dan di tolak mau dekat RM5000 dah. Tapi duit tu keman aku pun tak tahu.
.
Ada juga orang nak mengendeng atau copy design aku. Yang paling leceh bila orang nak pinjam. Aku dah ada prinsip aku yang aku tak akan kasi. Kalau nak juga kena copy dan bayar satu design RM5.00. Sebenarnya aku bukan berkira sebab RM5.00 tu berapa lah sangat. Cuma aku akan rasa terkilan kalau orang pinjam atau copy tapi mereka tak buat. Finally letak bawah katil atau almari lauk. Aku rasa macam humilate aje. Jadi bila depa kena bayar baru depa rasa terpaksa bekorban dan ada rasa hati untuk terus buat.
.
Sekarang aku continously buat cross stitch. Apa lagi bila aku ada banyk masa pada waktu malam dan week end semasa berada di sini. Design di atas aku order dari US and dok nak siap untuk buat cushion cover. harap harap dapat melaram waktu raya nanti. Actually masih banyak koleksi2 yang aku dah frame and cantik cantik. So siapa nak order jangan malu malu ye. It is not that cheap and not that expensive..... sedang sedang aje....hehehe
Coral Speaking Competition

Tadi aku talipon my wife. My wife kata, my daughter Shamim akan hadiri pertandingan coral speaking antara sekolah. Aku pun tak tahu di mana. Cikgu kata dia kena masuk bahagian individu dan kumpulan. Cikgu uji dia sebab suara dia lantang. Hhhhmmmm....bila aku dengar cikgu kata suara dia lantang aku pun macam nak ketawa sebab kalu nak bandingkan dengan badan dia memang jauh perbezaan. Anyway aku doakan dia berjaya dab sebelum pertandingan tu doa banyak2 dan releks takut darah gemuruh nanti. Kalau kemuruh nak sebut apa pun tak terkeluar. Terkedu jadinya. Kalau Shamim dapat menang Ba akan beri hadiah yang special nanti.

Saturday, April 04, 2009

Naib Johan Daerah Hulu Selangor

Anak aku dan pasukan bolasepak SMBSB dah lawan bola pada hari Rabu lepas. Oleh kerana merek layak ke suku akhir, erlawanan di sambung pada hari Khmis berikutnye. Kalau aku ada sudah tentu aku sama sama pergi memberi sokongan dan bantun apa yang patut pada pasukan anak aku seperti tahun tahun yang lalu.
.
Sebelum tu aku ada jumpa cikgu Asruzi masa hari pendaftaran murid murid tingkatan satu pada awal tahun. Aku habaq, kalau nak lawan bola tolong beritahu and aku cubalah sponsor apa yang perlu. Sebelum perlawanan tu anak aku message aku. Katanya Ba nak sponsor berapa? AKu kata nanti minta dengan Umi dan minta Umi uruskan. Aku dah beritahu wife aku berapa yang patut di beri. Seperti biasa aku kata pada anak aku Ubai, tolong inform team semua, siapa dapat jaring kan gol akan dapat ganjaran RM5 bagi setiap gol.
.
Setelah selesai perlawanan petang tu anak aku message lagi katanya mereka menjadi naib johan daerah. OKlah tu ada peningkatan. Mereka kalah dengan MRSM di perlawanan akhir 2-0. Permainan terpaksa di hentikan sebab hujan lebat dan kemenangan di beri pada MRSM. Esok tu anak aku tak kesekolah sebab badan terlalu penat dan lengoh. Tapi aku beritahu lagi setelah selesai seua sukan, tiba masa untuk tumpu pada pelajaran 100% sebab Ubi nak ambil SPM.
.
Gambar di atas aku cari kat internet. Saja letk gambar Christiano Ronaldo sebab anak aku minat sangat dekat dia and MU.
Duma Key - Stephen King

'After a terrible construction site accident severed his right arm, scrambled his mind, and imploded his marriage, the wealthy Minnesota builder faces the ordeal of rehabilitation alone and enraged. Renting a house on a stunningly beautiful and eerily undeveloped splinter off the Florida coast, Edger slowly emerges from his prison of pain to bond with Elizabeth Eastlake, a sick old woman whose roots are tangled deep in Duma Key. And as he heals, he paints -feverishly, compulsively, his exploding talent both a wonder and a weapon. For Edgar's creations are not just paintings but portals for the ghost of Elizabeth's ast.....and their ower cannot be controlled.'
.
Aku kenal this writer through his films Shawshank Redemtion and The Green Miles. And these two films were box office and a very good movie. Especially Shawshank Redemtion. Semua cerita dia mesti heavy drama and slow. kalau orang tak sabar memang dah lama belah. Lain pula dengan aku sebab aku suka sangat dengan movie yang slow cam ni.
.
Ok back to this book. Macam biasa, aku mula baca masa aku on the way balik ke sini. Baru semalam aku dapat habiskan cerita tersebut. Boleh kata tiga minggu aku termengah mengah habiskan cerita ni. Cerita memang slow. Asyik cerita pasai paninting aje most of the time. But towards the end baru lah terserlah cerita yang sebenar. Jenuh jugalah nak habiskan dan faham cerita ni betoi betoi. Writer ni memang suka pada cerit cerita horror dan suspen. Lain pula dengan cerita yang di karang oleh John Grisham. Kalau baca buku memang best tapi apabila di adaptsi menjadi movie tak berapa best pulak macam cerita The Client. Rasa banyak acts yang di potong. Tak sedetail dalam buku.
.
Anyway ada banyak agi buku buku yang perlu aku habiskan ni sebelum aku kembali ke Malaysia. Masa memang padat walau pun duduk sorang sorang aje di dalam bilik.