Monday, February 25, 2008

Safwan Pecut di Acara 100m

Anak aku Safwan sebenarnya memang pasif bersukan sejak dulu lagi. Mungkin pada masa itu tinggi dia tak seberapa. Tapi tahun ini dia lain sikit. Mungkin juga sebab dah minat dan ketinggian sudah meningkat. Dia ambil beberapa acara. Untuk 400m dia dapat gangsa. 4x400m dia dapat silver. Cross country dia dapat tempat ke tiga iaitu gangsa. tapi untuk acara 100m dan 4x100m dia kecundang. Tak apalah janji Wan semangat untuk bersukan. macam ni barulah anak bapak. Ba dulu pun kuat bersukan sampai satu sekolah kenal dan jadi ketua rumah lagi. Itu cerita dulu dulu kan. Janji Wan dah buat yang terbaik. Kira tak sia sialah Ba beli spike kat Wan. So next latih untuk dapat masuk team bolasepak sekolah pulak ok. Insyaallah Ba akan beli boot baru untuk Wan. Syarat yang penting walau sibuk bersukan, pelajaran tetap nombor satu
.

Enjoy the video Safwan lari 100m.

video

Sukan Tahunan Sekolah Menengah Bandar Sungai Buaya
.
Semalam ada sukan tahunan. Aku pun sempat meyibuk sama maklumlah anak aku Safwan dan Ubai masuk bertanding. Aku sampai lewat sikit dan perbarisan pun dah habis. So di bawah adalah beberapa gambar yang sempat aku ambil sebagai kenangan dan ingatan bagi pihak anak anak aku.

Hanis dapat no 3 dalam acara lontar peluru. Patutnya dia boleh dapat no satu apabila lihat pada saiz dan tinggi dia. Tak apalah tahun depan jumpa lagi.
Hafiz pula dapat tempat ketiga acara lontar cakra. Sebelum tu aku habag kat dia kalau nak menang cubalah praktis baling pinggan dan piring. Entah dia buat ke tidak.
Cikgu stiaq orang yang sibuk untuk organise kan aturcara sukan. Penat jugalah mulut nak bercakap dan nak kumpul peserta. Lepas satu satu......

Inilah pandangan kem lapur diri peserta. nampak mudah tapi susah juga nak kawal peserta ni...asyik hilang aje......kadang tu group mana depa punya pun dah lupa.....hhhmmmm

Tu Shukri sebagai manager rumah jaguh. Dia tak masuk acara balapan tapi dia pakar acara tarik tali. Aku pun tak sempat nak tengok sebab balik awal.
Para pesilat sedang menunjukkan aksi mereka .
Para peserta peserta di dalam khemah masing masing.
Para ibubapa pun tak ketinggalan untuk menyaksikan anak mereka mengambil bahagian. Baguslah beri sokongan moral...Aku pun tak ketinggalan.
Cepat...ada orang pengsan tuh...mujur ada ada pasukan bulan sabit merah

Pingat
Inilah pingat pingat sukan yang anak anak aku menang pada hari sukan semalam. Jangan tersila ye...ini bukan pingat kebesaran tau. Tapi pingat kebesaran pun dah mudah sangat dapat sekarang ni macam pinagt sukan juga. Gosip gosip di luar kata pinagt kebesaran senang di dapat sebat mudah di beli. Janji ada duit. Betul ke????..... Any way aku ucapkan tahniah pada anak anak aku Ubai dan Safwan kerna telah berjaya dalam sukan juga.... Berjaya bukan dalam akedemic saje tapi sukan pun nak juga aktif kan...

Another Collection of Novels

Last Thurday I went to Ampang Park. The intention was to meet my brother but there was a book sale at the lobby and I just ease myself looking for books. Initially I have no intention to buy them because there are still plenty of books stuck in my book shelf. When I looked at the price, they were cheap. I browsed the books and selected the one in the photo. I never knew the writers before because I am more interested the fiction by John Grisham. Anyway why not try reading the materials from new writers. The synopsis was quite interesting. I picked up five books and really i dont know when to finish. Perhaps I have ample time during my outstation trip next month to finish them.
Sport Shoes And A Ball
.
Boot tu harga RM160, jogging shoes RM160 and a ball RM45
We just came back from Al-Ihsan sport shop. I bought for myself a jogging shoes and a ball for Ubai. Last Saturday I bought a football boot for Ubai too. This year he will represent his school again for a football tournament somewhere in April.
.
I meet Cikgu Istiaq yesterday at Sport Day and asked him when they are going to practice but Cikgu Istiaq informed that he no more incharged for the team. Other teacher is handling the team. Anyway, I hope dont wait until the very last moment to prepare for the game. It will not work and nak berak baru korek lubang.
.
For Safwan you better prove that you too can represent the team then I will buy you a new boot. Sebab Wan suka buat benda benda sekerat jalan. but masa sukan sekolah yesterday I really salute you coz you already proven that you also can be a sport man. Oklah tu....
Ayam Serama : Satria dan Ning
.
Dulu aku pernah bela ayam serama. Aku siap beli alat penetasan telur. Memang interesting bila lihat telur telur menetas. Finally kerna dah banyak aku hantar ke kampung rumah mertua aku. Sekarang dah tiada lagi entah di beri pada kawan mereka kot.
.
Sebenarnya aku memang suka dengan suasana kampung yang tenang dan damai. Pagi boleh dengar ayam berkokok dan kicauan burung di siang hari. Bila ayam berkokok baru tersedar bahawa hari dah subuh.
.
For the past few months aku bela ayam serama. Aku panggil yang jantan tu Satria dan yang betina tu Ning. Merekalah menjadi jam semulajadi untuk kejutkan aku bangun tidor. Anak anak aku memang suka terutamanya yang masih kecil tu Ikhlas dan Syahadah tapi hadi lah yang tolong memberi makan dan salin bekas dia tiap tiap hari. Tapi aku gaji kan dia tau....heheheh. Kalau tidak liat juga nak buat kerja tu.
.
Esok atau week end ni aku aku cuba kemaslan reban dia di depan rumah sebelum aku bertolak ke luar negara. Nampaknya banyak benda yang aku nak kena setel dengan masa yang suntuk ni.


Bila waktu pagi dan petang aku akan lepaskan di laman aku buat seketika untuk mereka bermain. Selalunya Rina akan perhati mereka bermain takut di terkap oleh kucing kucing gangster.

Ikan Kesayangan
.
Inilah ikan kesayangan aku. Nama dia Rocky. Aku dah bela dah agak setahun lebih dari kecil. Masa tu aku beli dalam harga RM6 sahaja. Sebelum tu aku adalah fanatik dengan gold fish. Aku beli buku lengkap bagaimana untuk membela ikan emas dan duit pun dah banyak habis. Yang menjadi masalah nya apabila aku nak balik kampung. Tiap kali kalau balik kampung ada aje casualty. Aku ada pesan juga pada jiran untuk nengokkan dan beri makan. Tapi rasanya kurang menjadi. Ikan emas adalah sensitif dengan air kotor sebab senang dapat infection. Aku masih cekal tak nak mengaku kalah dalam membela ikan emas tetapi akhirnya kecundang juga. Yang paling aku suka adalah jenis ranchu. Paling seronok apabila melihat ikan emas ini berenang terkedek kedek. Tapi ini cerita dulu.
.
So finally aku rasa elok bela ikan yang lebih aggresif dalam apa jua keadaan. Jadi aku pun cari lah ikan flower horn yang sangat popular sedikit masa dulu. Aku jaga dan bela sekarang dah besar dan cantik dan kepala dia pun dah membonjol macam bola golf. Tapi number ekor belum keluar...hehehehe. Nanti, sepeninggalan aku anak aku Hadi yang akan uruskan soal beri makan dan salin air. Mujurlah wife aku pun suka dengan ikan ikan aku dan kadang kadang dia lah yang salin air....yelah kadang aku pun tak ada masa...hehehe
Tiap kali aku balik dari kerja atau masuk dalam rumah dia akan terus ke muka akuarium seolah olah memanggil aku untuk makan atau bermain.
Rocky, nanti awak mainlah dengan Hadi ok.....
Ini seekor lagi ikan flower horn aku. Aku pun tak tahu dia ni betina atau jantan. Aku rasa betina sebab masih tak nampak benjol tu. Aku namakan dia Che Som. Dia dok di dalam equarium di luar sebab di dalam rumah dah tak cukup ruang.

Saturday, February 23, 2008

Hari Mengundi - Undilah Dengan Bijak
.

Nampak gaya pada hari mengundi nanti aku tak dapat laksanakan tanggungjawap itu. Aku insyaallah tak ada di dalam negara. Tapi aku doakan agar hari pilihan raya akan berjalan dengan lancar dan sempurna dan tiada perkara yang tak elok terjadi. Terimalah keputusan apabila kalah atau menang. Aku tak hendaklah berkempen di dalam blog aku ni dan aku tersangat berharap janganlah ada sebarang penipuan berlaku. Biarlah rakyat memutuskan undian mereka tanpa ada pengaruh luar. Bagi aku kalau wakil parlimen atau rakyat yang tak pernah muncul ke tempat saudara, cuma pada hari mengundi eloklah di tolak. Dan dengarlah apa yang di janjikan lagi. Atau janji tinggal janji atau orang kata dengar boleh percaya jangan.

Few days ago masa aku balik dari kerja aku terpandang sepanduk seperti di dalam gambar terentang di pintu gerbang Kampung Terentang. Wow....marah nampaknya seperti tak boleh di maafkan lagi. Ramai oooo penduduk di sini..... Apa apa pun kita lihatlah apa keputusannya.

Finally I Bought It
.
I hope I have made the right decision after deeply considering all the circumstances. Hhhhmmmm....this morning I went to sent Ubai for his badminton training and at 11.00 a.m I got to pick up Balqis at her school. Today is her monthly outing. I asked Shahadah to accompany me as well. So I decided to drive to follow the Sungai Tua Road, and stop for a while to view the condo because they made a special launching today inviting several VIPs with lion dance, and so on. I was one of the earliest customers. I never thought that I need to hurry to buy the condo since I dont like to be in a rush. The design was nice and the location ok la since a new commuter station will be build next to it within this year. Considering it is quite near to the city is another blessing.
.
Then I told my self that let ignore about this condo for a while because I dont have enough time coz I'm afraid I might be late to pick up Balqis. I can decide later. So I drove my car following the Batu Dam and making one big circle to reach my house. I arrived Balqis's school exactly at 11.00 a.m and she was patiently waiting for me. Since I promised them to have pizza today, then I drove to Rawang again.
.
We ordered two large pizzas then we head on to the book shop. Balqis needed few files. Then I called Ubai that we wanted to go back and asked him to be at the car near Bank Rakyat. We arrived home at 12.00 p.m and everybody was at home.
.
About 4.00 p.m I asked Balqis to get prepare to send her and I asked Ubai to follow me. Finally I decided to buy that condo and went back to Batu Caves. Hehehehehe......everything is settle now and I hope I had made the right decision....

This is the Meranti Condominium
Model and artist impression are really impressive but the out come only god knows...hehehehe

Friday, February 22, 2008

Adik Angkat Bermalam di Rumah
.


Yesterday masa dok drive ke pejabat tetiba dapat sms dari adik angkat aku berbunyi,"I'm on the way to KL". Nantilah aku balas sebab masih driving. Setibanya aku di parking lot aku terus balas, "Sekarang dimana dan pukul berapa tiba di KL". Tak berapa lama kemudian dia pun balas,"Sekarang di Pagoh dan ada meeting pukul dua". Bila sampai saja kat bilik aku terus call dia dan temujanji di Ampang Park pukul 5 petang dan jemput dia bermalam di rumah. Pada mulanya dia agak keberatan tapi setelah aku mendesak dia pun setuju dan aku pun jemput driver dia bersama.

Sebenarnya adik angkat aku ni adalah sekampung dengan aku. Beza umur kami cuma 4 tahun sahaja. Aku masih ingat masa aku di sekolah menengah akulah yang banyak mengajar mereka matematik dan selalu jugak dia dan rakan yang lain datang lepak di rumah aku. Kebetulan mak aku pun very sporing dengan rakan rakan aku.

So pada pukul 5 ptg kami jumpa di Ampang Park. Sementara menunggu dia datang tu aku sempat membeli beberapa buku cerita fiction untuk aku bawa masa outstation nanti. Aku beli lima semuanya sebab murah. After 15 minit mereka pun tiba. Terus aku ajak mereka makan di gerai depan tu sementara tiba di rumah aku. I called and told my wife that we gonna have guests and asked her to prepare a dinner.
Sampai rumah, wife aku dah sibuk masak sambil dukung Yusuff yang sedang menangis. Aku pun ambil Yusuff ke depan sambil berborak dengan adik angkat aku. This is his first visit jadi banyak lah benda yang di soal dan di cerita. Awal awal lagi aku suruh Ubai dan Wan to vacate their room for the guest and the bathroom down stairs is for them.
Agak pukul 8.30 baru kami makan dan banyak lah kami berborak dari zaman kanak kanak sehinggalah sekarang. Maklumlah lama tak jumpa. Dia pernah ke Bosnia masa zaman perang 10 tahun yang lalu dan banyak sangat soalan yang aku nak tanya. Memang interesting sangat. Dulu adik angkat aku tinggal dengan atok dan nenek dia. Sekarang mereka dah tiada dan tinggallah rumah itu usang begitu saja. Pakcik2 yang kami kenal di kampung dah ramai yang meninggal dunai dan yang tinggal hanya dua orang sahaja lagi. Yang makcik makcik pun dah tak berapa ramai dan semakin uzur.

Bila di kenang dan di bicara kembali memang nostalgia hidup di kampung adalah tersangat indah dan tak akan dapat di ulang lagi. Kami sama sama menyedari yang masa berlalu begitu pantas dan tanpa aku sedari aku dah mempunyai anak lapan...........Kami sama sama tersenyum dan ketawa. Adik aku pun dah ada anak tiga yang sulung sudah darjah dua. Sekarang kami berdua dok fikir untuk reunion balik satu kampung untuk menghargai penduduk di situ. Tapi bila ya.......
Do I Need To Buy A Condo?

Entahlah sejak dua tiga bulan ni aku asyik memikirkan untuk beli Kondo. Rumah yang ada sekarang dah habis bayar dan selesa sangat untuk kami seramai sepuluh orang. Tetiba aje terfikir untuk beli kondo. Kalau aku tanya wife aku memang dia tak kisah sebab dia kata itu duit aku. Memang dia tak akan campur tangan dalam urusan kewangan aku. Baru ni aku pun pergi ke kiosk KWSB untuk check penyata aku. Maklumlah lama tak check dan tak tahu ada banyak mana. Aku masukkan IC kat mesin tu dan letak ibu jari kanan kat lampu merah tu dan dalam masa seminit saja statement penyata pun keluar. Wow.....terperanjat aku bila lihat pada figure tersebut. Boleh tahan juga la.....
.
So aku pun buat siasatan baru untuk keluarkan duit KWSB bagi rumah kedua. Bukan apa, sebenarnya untuk terus layan nafsu aku ni untuk beli kondo jugak. Aku pun call KWSP and tanyakan syarat untuk pengeluaran wang KWSB bagi memiliki rumah kedua. Officer tu kata ada dua syarat. Pertama rumah pertama mestilah di jual atau kedua rumah pertama mesti di lupuskan. Atau keluarkan bulanan untuk ansuran bank. Macamana ni sebab rasa rasanya tak nak pinjam bank??? Tak pa nanti kena fikir lagi.
.
Sekarang everyday dok check mana kondo nak di jual atau launch. Aku lihat juga iklan yang di gantung di tiang lampu dan juga ke pameran hartanah. Tapi tak boleh nak decide. Pertama budget, kedua location dan ketiga design. So finally aku dah macam short list mana satu nak beli. Pagi pagi lagi aku sms member aku yang mana satu nak pilih samada kat Bukit Jalil atau Batu Cave. Rata rata member aku rekomen untuk beli yang di Bukit Jalil. Tapi yang best tu ada satu sms dari member baik aku ni begini bunyi nye...
Aku: Antara Kondo di Bukit Jalil dan Batu cave mana nak pilih? Harga sama.
Member : Bukit Jalil le sayang....sebab dekat dgn markaz. Tapi bt cave dekat dgn patung besar
Tak terpikir pulak aku dan terus aku ketawa sorang diri. Then aku terus balas.
Hahahaha......tak rugi tanya buzruk
So esok week end aku cubalah ronda ronda sebelum buat keputusan yang terbaik sama ada nak beli atau tidak, atau Bukit Jalil atau Batu Cave. kadang tu aku sendiri tak pasti apsal aku nak beli......

Monday, February 18, 2008

Shamim racing for a 100m event

Shamim is my 5th child and she is bit small. This year she managed to participate in sport day. I said to her congrajulation and you must win. I know that it was quite impossible for her to win looking at her size. Any way she started very well but end up to no sixth. Hehehehe its ok since you already tried very hard. Try again next year ok and hope you will grow taller. You can look at this video and she was at the extreme left with a yellow t-shirt.

video

Sukan Sekolah Rendah Bandar Sungai Buaya
.
Sunday, 17th February 2008 was a sport day. Shamim told me take she took part in 100m and 4X100m. She representing Perdana House i.e. yellow colour. Before that she got no 10th for the cross country in her age category. Since his brother's day, they never came home with empty handed during sport day. Almost everybody will bring home at least one meddle. That' good. Everytime during the sport day, it will remind me during my school day that I was also taking part and be a champion for 100m and relay events. At least today, I will definitely giving my full support for all of them to be active in sport. I was abit late that day coz I need to send Ubai for his badminton class ans Safwan for his tuition at Rawang town. So I only manage to snap few photos excluding the marching event early of the day.

The pre-school children also took the oppurtunity to try their luck in 100m event
These children were ready to perform their aerobic exercise during the break....they looked so tired anyway....
My daughter at the centre with her friends ready to go for their 4x100m and they managed to secure a silver meddle.......congrate....
A ballon man was busy selling his ballon to the children
Up..up...in the sky.......
These priviledge children were given the oppurtunity to show their talent as well
All the participants were ready for the big day...
The parents also came to give moral support to their children


Friday, February 15, 2008

Emad's Princess
.
I saw Emad was online few days ago. I managed to chat with him and now he is working with Centroid. Last time he told me that he was a bus driver after completed his project. He was with me in the same package for supervising power plan. Finally I managed to ask him about his first baby. When we were together, he just married and few months after that he was expecting a baby. Now he told me that he got a baby girl. I forgot to ask about her birthdate but her name is Aula. Such a beautiful name. Here is the pretty picture. Anyway congratulation Emad and try to have more ok and let your life full of wonderful joy.

Tuesday, February 12, 2008

Batu Feringgi - Pulau Pinang
.
I went back to my hometown Gurun on the 1st February. It was a public holiday, Federal Territoty Day. Immediately after friday prayer we drove towards North just to avoid heavy traffic if any. First I need to send my mother in law home I knew that she missed he home so much after 2 months stay at my house with numerous sleepless night to take care of my new born. HHmmmm.....pity her. Secondly I need to visit my mom because I will be away i.e out of Malaysia for months.
.
Only Adah, Ikhlas and Hadi accompanied me coz the others were busy with their school assignments and sports. The next day after visiting my brother at Permatang Pasir ( Near Datuk K house) we went to Pulau Pinang coz I already promised my children to relex near the feringgi sandy beach before we end up at the night market along feringgi walk. It was wonderful and three of them really enjoyed.
I really hope that not to be struck by a tsunami again. The weather was good
Just wondering how I wish to be like them again....full of fun and enjoyment.....hhhmmmm
My Painting - Ikhlas
.
I used to see the painting of my son, Nur Ikhlas, but I just could'nt be bother to scrutinise further. But yesterday after he finished his evening bath and was sitting naked near my dining table, he was seriously concentrating his painting. He take a look at his scate board carefully and stated to scrible here and there. I was not sure what he was doing and later I saw his final product. Wow, such a magnificent painting and talented person.
.
Ikhlas is just five and a half years old and he likes to draw. Sometimes he drew my face and his little sister. Now I just wonder whether I should send him to a proper class to improve his skill? Shall I do that? All those pictures he provided based on the cartoons that he watched in the Astro Ceria channel.



This is him. I took this photo when we were at Taman Orkid Kuala Lumpur three weeks ago.

Here is his product, and look at the hair of this guy...wow quite imaginative.

I think he drew himself on the scate board. No wonder he skated around the house yesterday.