Thursday, May 24, 2007

Apa Yang Anda Boleh Dapat di Sini


Inilah rupa bas penumpang di sini. Kalau tak silap aku model macam zaman sebelum perang dunia pertama atau kedua. Tapi ada juga yang macam model masa zaman Nazi. Rasa teringin juga nak naik. Aku pun lama dah tak naik bas.
.

Berbagai bagai jenis coklat boleh di dapati di sin. kebanyakannya Russian made. Sedap beranika rasa. Tapi tersangatlah manis. Harga murah aje kalau di bandingkan di Malaysia. Lebih kurang RM10 aje sekilo. Boleh campur campur mana yang suka. Aku beli adalah dalam 5 klo untuk anak anak aku..
.

Kristal pun ada di jual di sini. Tapi bukan local made. Kristal ini dari Czech Rep. Aku tak adalah beli sebab masa aku pegi Czech Rep pun aku tak beli. Aku kurang berminat sangat dgn barang kristal ni sebab taste datin lah tu. Tapi kalu orang bagi free ok lah aku amik.
.
Aku beli day light curtain kat sini siap dengan lace kat tengah and bawah. memang cantik. Aku dah pasang kat guest lounge kat umah aku. Aku ada pegi check dekat Metro Jaya, untuk panel sliding door 8 kaki lebar pon dah dekat RM1200. Kat sini murah aje. Bolehlah beli banyak banyak jual di malaysia. Sebab duit dia banyak sangat nak bilang, so aku terus beri gumpalan duit kat minah ni untuk mengira. Tak sanggup rasa nak kira terkial-kial.
.

Tu Malik dok bergaya dengan traditional winter coat dia orang. macam maulana lagaknya. Tapi Malik nampak sangat hang ketot kalu di ukur dgn budak tuh.
.
Coat yang tersidai di sini di perbuat dari bulu kambing dan kulit binatang. Aku tak tanya harga nya pulak sebab tak berkenan. lagi pun aku rasa tak sesuai nak bawa balik takut berbau.
.
Ni Aziz. Sekali pandang nampak macam David Arumugam. Dia dok genggam tangan nak nyanyi lagu Sampaikan lah Salam Cintaku. Aku tak pasti nama apa topi ni tapi ia di perbuat dari bulu biri biri. Aku beli satu yang harganya cuma USD10 sahaja. Aku tunjuk kat anak anak aku semua pakat ketawa. Tapi bila sampai Malaysia ada berbau la.
.
Ini dia topi topi tersebut yang berbagai warna dan stail. Ada yang hahal dan ada yang murah.

Kalau you all semua nak tau inilah kaviar telur ikan yang mahal tu. Orang kata kaya dengan Omega 3 and awit muda. Tak tau plak aku. Sebekas di jual RM50 ringgit. kecil aje. Tak boleh di bawa keluar dari sini sebab kena denda. Kalau kena denda siap la bape yang nak kena bayar. Tapi yang warna oren tu lagi mahal. Aku tak beli lah cuma nengok aje.
.
Tu dia....... inilah local cake. cantik, menarik dan murah. Sebiji lebih kurang 20 ringgit saja. Besar tuh. Aku rasa orang russia panggil pavlova kalau tak silap. Aku memang teringin sangat nak merasa tapi apa kan daya suspicious skit halal haram nye.
.
Budak ni menjuah buah kering dan kacang. memang murah. ada apricot, kurma, fig, prune, raisin, sultana dan banyak lagi. Memang terliur. Aku belilah skit. Buat lunch pun dah memadai. Terdapat juga almond, pistachio, kacang putih dan banyak lagi. Semua murah murah. Berebut rebut dia orang paggil kita untuk membeli. hehehehe bila lagi nak pau orang Malaysia yang banyak duit nih.
.
Cuba tengok krim cheese dia...wowo...yummy...yummy. Aku calit skit rasa memang sedap. Aku dok imagine sedap nye kalau buat cream chese cake.....
.

Inilah topi traditional russian yang orang suka pakai tuh. Tapi bukan murah...mahal tau. Depend bulu apa di perbuat. Ini harga lebih kurang USD100 minimum sebab di perbuat dari bulu mink. memang cantik dan lembut. Aku tak belilah sebab mahal sangat and bukan nak pakai pon. Tapi kalau pakai bawa gi masjid sure glamor no.
.

Tu kapet made of silk. memang cantik. Dia bertukar corak dan warna apabila di bias oleh cahaya. Tak lah mahal sangat dari Malaysia. Kira murah banyak. local made. Tapi kalau nak beli kena beli yang ada cert. kalau tak kira cam illegal. nak bawa balik tak semudah yang di sangka sebab kapet ni controlled item. kalau bawa balik jugak memang kena pau yang terhebat di airport. Aku pernah ke kedai kat hotel yang aku duduk tuh, sales girl tu kata boleh ship sampai umah. Dia siap tunjuk p.o kat aku lagi. Dia dah ship sampi france, US and banyak tempat lagi lah. TApi aku tak minat sangat kapet2 ni sebab masa kat istanbul dulu pun aku tak beli. Baik beli kat mesia aje. Nak guna pun kat tapak kaki aje kan buat apalah beli yang mahal mahal.



Wednesday, May 23, 2007

Gambar aku di Turkmenbashi, Turkmenistan
.
My Week End Time Table

.

Aku rasa time table aku untuk week end aku terpaksa reschedule balik. Semua gara gara wife aku tak sihat. Aku tak tau bila dia akan kembali sihat dari morning sick tu. Walau apa pun aku lihat dia masih kuat buat kerja. Kesian gak rasa macam bersalah aje. Tapi macam biasa lah aku tak pandai sangat nak 'manja-manja' sebab aku tau apa nak buat and i have my own reason.

.

Tapi aku akan buat apa yang aku termampu untuk ringan tugas dia.
Lepas subuh kalau tak sempat aku beli roti canai atau nasi lemak kat anak anak. Aku memang pantang tido selepas subuh. Rasa buang masa. Apatah lagi bangun selewat mungkin. orang kata bangun awal rezeki murah. Betoi agaknya. Sejak ada tread roti canai kat dcck ni aku rasa eloklah aku masak sendiri untuk breakfast. Mungkin lepas siap breakfast barulah aku mula exercise dgn tread mail aku. It takes about 20 to 30 minutes to achieve my 250 kalories burn out.

.
Masa tulah aku akan terjerit jerit suruh semua anak anak aku mandi dan kemas bilik selepas habis breakfast. Safwan mesti orang yang paling akhir siap untuk belajar.
Selalu aku beritahu anak anak aku by 9.00 everybody must ready to study. Sementara tunggu pukul 9.00 masa tulah aku ambil kesempatan untuk membelek pokok-pokok yang aku semai dan memberi ikan flower horn aku makan. Sekarang ada anak angkat baru pulak nama Chai Yun untuk di belek. Chai Yun ni anak burung murai yang aku beli dekat pet shop last two weeks. Hadi rajin beri makan burung nih.

.
Lepas mandi dan dah bersiap handsome dgn jeans aku, aku pun mula ajar anak aku Ubai dan Safwan mathematiks. Agak 1 jam aku habis masa dengan depa. Sementara tuh aku suruh Balqis siap latihan yang aku kasi sebab dia nak ambil UPSR bulan sembilan ni. Kadang aku kesian anak aku Shamim and Hadi sebab kadang tu terlepas pandang. Umi dia lah handle. English class tak start lagi sebab aku nak kena program betoi betoi.

.
Untuk menghargai masa dlm masa yang sama sementara anak anak buat latihan, masa itulah aku akan buat stitching aku. Memang ini favourit hoby aku. Ada sarung bantal yang belum di jahit dan sarung kusyen yang masih belum di jahit. Udah lama aku tak buka mesin jahit. Aku ada 5 mesin jahit di rumah. Jangan terkejut. Sebenarnya ada cerita di sebalik tu.

.
Selalu lebih kurang pukul 11.30 baru aku akan ke dapur untuk masak. Aku biarkan saja wife aku melayan Ikhlas and Syahadah kat atas. Kalau tak di beri perhatian pada mereka berdua, mereka akan buat bising di bawah. Aku letak TV kat living hall atas supaya gangguan kurang.
Masa masak selalunya aku terus kemas sebab tak sanggup lihat barang bersepah sebab last-last jadi malas. Sesekali jengok juga di kolam teratai depan samada ikan guppy aku dah makan atau belum. Ada kolam yang aku letak fighting fish berpasangan supaya mereka dapat membiak.

.
Selepas zohor dlm pukul 2.30 -3.00 kembali menyemak kerja anak anak aku dan masa tulah aku explain mana yang betul dan mana yang silap. Dan aku akan beri latihan seterusnya. Aku sebenarnya tak suka pressure budak budak untuk belajar tapi kadang kadang keadaan akan memaksa. Selalunya mereka akan belajar semula selepas menonton cerita Chiquititas. Aku tak tau cite apa tapi rasakan cuma cerita kanak kanak.

.
Kalau rajin waktu petang macam ni aku selalu ajak wife aku buat biskut atau kek. Tapi kalau tidak pun aku akan sambung kerja kerja menjahit aku. Lepas asar kalau rajin aku akan exercise lagi atau belek taman aku yang sekangkang kere. Pasai pokok ni dah banyak aku habis duit di Sungai Buluh. Inilah minat aku. Mujurlah wife aku membantu untuk siram dan membaja. Kalau tidak pasu penuh rumput tau tinggl pasu saja.

.
Petang about pukul 6.00 aku akan ajak anak2 aku ronda ronda. Ubai dengan Safwan selalunya pergi main bola. Tapi yang lain tu suka menonton TV atau bermain di hadapan rumah. Balqis pon dah semakin anak dara jadi dia dah kurang keluar rumah. Asyik nengok TV cite Indon. Kadang masa macam nilah aku selalu berbual dengan isteri aku. Macam mcam perkara yang akan aku bincangkan.

.
Sekarang lepas maghrib aku cubalah masak mana yang termampu selagi wife aku tak sihat sebab lepas insyak macam biasa mejengah anak anak aku bekajar sampai pukul sepuluh. Selalu aku tidur dekat pukul 12 malam. Kadang tak ada masa nak rehat atau menonton TV. Cuma siaran sukan saja yang aku nengok. Esok dah nak bangun awal pergi kerja.

.
Kadang aku terasa jeles melihat setengah bapa yang releks saja dan kadang tak pernah angkat pot langsung. Aku bukan kata aku suami terbaik tapi aku cuba laksanakan tanggungjawap dan amanah terhadap keluarga aku. Lagi satu anak anak aku dah tahu apa perkataan popular aku tiap tiap hari...hehehe.

.

1. Gosok gigi tak hari ini

2. Dah sembahyang belum.

3.Dah baca buku ke...

.
Kalau mak aku datang umah dia pun hairan nengok aku. Minggu depan dia nak kena operate mata. Aku tak dapat balik masa operate tu sebab anak2 aku ada banyak sangat program sekolah tapi aku akan balik beberapa hari selepas tu. Tapi aku dah beritahu duit aku akan masukkan dalam akaun dia suapaya dia tak susah hati. Harap abang dan kakak aku akan uruskan semuanya.

.
Beginilah routine hidup aku almost tiap tiap hari. Letih memang letih tapi apa boleh buat. Aku tak nak nanti anak2 dan isteri aku tuntut sebab aku leka dan cuai dengan tanggungjawap aku sebagai seorang ayah.