Passimon


Buh ni memang sedap. Nampak macam buah tomato ada dan buah asam gelugoq pun ada. Baru ni aku beli lah sekilo. Eh...bukan baru ni tapi dah dekat dua minggu dah. Masa beli aku pilihlah yang keras sebab rangup bila makan. So aku tokak lah satu tu ...ya rabbi kelatnya kulit dia sampai ke tekak rasa gatal. Jenuh aku minum air. Yang biasa aku makan kat Mesia tak macam ni pun. Sekarang aku berbelah bagi pulak nak buang aje ke atau nak makan..........

Comments

julie said…
Dear Abu Ikhlas,

Buah persimmon ni ad dua macam. Kalau yang bulat tu, (Korean's persimmon), memang boleh makan walupun masih rangup. It taste sweeter bila soft. Tapi kalau persimmon ni jenis yang macam pyramid, memang kena tunggu buah tu lembut/lembik, baru boleh makan, kalau tidak memanglah kelat sangat. So jangan buang buah tu, tunggu sampai lembik - selalunya buah tu memang manis.

Juliana (dari Silver Spring, MD, USA - cousin sister Muhammad Abdul Jamal -in Doha)
Abu Ikhlas said…
Thaks Julie for your brief explanation. Baru I faham. Tapi dah makan sebab dah lembik. Mmg betul kata kata u tu.
i amsterdam said…
Mak I panggil buah ni pisang kaki. Pelik ye...tak ada bentuk pisang pun, tak juga serupa kaki ! Anyway, baru2 ni I baru perasan buah ni disini di panggil "kaki", bentuknya bujur sedikit tapi rasanya tetap sama... So maybe that's where it got its name??
Abu Ikhlas said…
ropey,

ye lah tak macam pisang dan x macam kaki...tapi sedap kan. But I lebih suka yg cruncy yg macam julie kata asal dari korea. Macam buah ciku pun ada gak rasa dia....

Popular posts from this blog